Pomoći mu ili zabraniti ?

Nauci ga kako da prepisuje.Naravno,prepisivanje ne treba da bude sistem za zavrsavanje skole,ali koliko god da uci,i koliko god da zna ne moze uvek na kontrolnom ili pismenom da dobije dobru ocenu,jer se radi tu i tremi i o nedostatku vremena.Ja nikad necu zaboravati test iz farmakologije u drugoj godini srednje skole.Ucila sam zaista mnogo pred taj test,htela sam da imam peticu za kraj.I naucila sam ja to,znala sam sve kao pesmu,ali kada sam dosla tamo(bez ijedene puskice,jer mi u principu nisu bile ni potrebne)sve sam zaboravila.Odgovorila sam na ona najlaksa i najosnovnija pitanja,jedva dobila neku dvojku,jednostavno sam se blikorila.
Da sam mozda imala koju malu puskicu.....cisto da se podsetim mozda bi mi znanje doslo samo od sebe.........

bas zanimljiva tema.
kazete, zasto da ne iskoristi puskice za nesto sto ga ne interesuje i cime se u zivotu nece baviti? a zasto je, sa druge strane, bitno da ima dobru ocenu iz necega sto mu ne ide i cime se nece baviti? molim lepo, dvojka je dovoljna. meni je licno zao sto sam na neke predmete gubila vreme umesto da ih nabiflam za prolaznu ocenu, a nekima se nisam posvetila u meri u kojoj me interesuju. nazalost, proizilazi da je ocena najvaznija.
svom hipotetickom detetu ne bih pomagala ali mu ne bih ni branila...predočiti obe strane medalje, pa nek samostalno odluči šta da radi, njegova stvar...kao što mu neću savetovati da igra iks-oks na času (ali ću naravno razumeti ako se to desi) :D...pa ako ga ne uhvate svaka cast, ako ga pak uhvate iskustveno ce nauciti lekciju koja moze da mu zatreba u zivotu. to u vezi puškica...mada, puškice su mala deca za ono što se danas koristi a što je započeto još dok sam ja išla u srednju školu - bubice. to je već vid prepisivanja koji omogućava da se gradivo koje apsolutno nije naučeno interpretira i to na fakultetskiim ispitima. veliki sam protivnik toga.
i što reče helen...prepisivanje profesori itekako provale. moj brat je saradnik na svom faksu. kaže da prepisivači mogu da se "provale" i pre ispita. staneš na kraj amfiteatra, svima iza ledja...pa koji počnu da se okreću i zveraju gde je on, ti će da prepisuju.

Ako mozes biti sigurna da to pomaganje nece biti prvi korak ka ucenju deteta da se na takav nacin izvlaci iz svega...da to takoreci nece biti jedna uvertira maksimalnom izbegavanju odgovornosti...
Naravno. Ali ja bih mu to pomogla , tek negde u teen-ejdz godinama...do tad nek se uci sam...nek sam trenira inteligenciju...ja sam sve sama otkrila... :P

Marge Simpson:
@chokolada,
zelim ti mnogo srece na tom ispitu iz knjigovodstva i racunovodstva. To je bio jedan od ispita koji sam polozila na pusketine, a ne puskice.
Ako u tim zadacima mozes da se snadjes tako sto imas uradjen slican primer na puskici, onda po mom misljenju znas dovoljno iz tog predmeta.
Inace to sto treba da polazes, nikada u tom obliku neces koristiti u praksi osim ako drasticno nisu izmenili udzbenike i plan rada.
Ispit prosao, jos u prosli ponedeljak! Ocekujem rezultate oko 10-og jula, profesori imaju fore 4 nedelje da sve ispregledaju. Kada sam dobila zadatke nisam cupala kosu od muke, bilo mi je poznato. :) E sad videcemo kako sam prosla, na jednom teoretskom zadatku se nisam bas proslavila, ovi drugi su prosli ok. Formule sam naucila napamet za pola sata, nije bio neki problem, toliko vremena bih potrosila i da sam pisala puskice. Inace upravljacko racunovodstvo je u pitanju, ne bih mogla da podnesem da moram da ga polazem ponovo, a i bilo bi mi i krivo ako padnem jer osecam da sam nesto znala. Procenat "padaca" svake godine je 40%, iskreno se nadam da necu biti medju njima. :?
A znam da najverovatnije takve stvari nikada necu koristiti u praksi ali eto i to traze na studijama turizma.

Back