pomoc

Ves masina

Početnik
Poruka
1
Zna li mi neko reci sta mi je bolje i pametnije uraditi na sledecu temu. Imam u planu da pocnem sopstveni posao pa me zanima koliko bi me to moglo kostati i sta je pametnije da otvorim. Hteo bih sa prijateljem otvoriti piceriju sa kucnom dostavom pa me zanima koliko bi nas taj posao mogao kostati ulaganja, a druga opcija mi je da sam otvorim servis za servisiranje samo ves masina jer sam to zavrsio i razumem se u to???

Zna li mi neko reci sta mi je bolje i pametnije uraditi na sledecu temu. Imam u planu da pocnem sopstveni posao pa me zanima koliko bi me to moglo kostati i sta je pametnije da otvorim. Hteo bih sa prijateljem otvoriti piceriju sa kucnom dostavom pa me zanima koliko bi nas taj posao mogao kostati ulaganja, a druga opcija mi je da sam otvorim servis za servisiranje samo ves masina jer sam to zavrsio i razumem se u to???

Nemam privatni biznis, a nisam ni ekonomista, ali mi se cini da ti je bolje da (za pocetak) otvoris i krenes sa ves masinama.
To mozes sam da obavljas, pretpostavljam da su ti ulaganja minimalna (alat + rezervni delovi koje ces nabavljati po potrebi) i mozes (opet, za pocetak) da imas samo jednog zaposlenog - sebe. Moraces da radis ti (neces moci da vozis mecku i samo dodjes i uzmes sakom kesa koliko ti treba iz kase, kako to rade nasi "bizmismeni") ali si zato sam svoj gazda. Prednost je minimalan trosak (jedan zaposleni), mana sto moras ti da radis.

Picerija vec ima dosta otvorenih, znaci moracete da budete konkurentni sto odmah znaci nize/niske cene, a sto onda znaci da moras imati veci promet. Kako ljudi para nemaju, ne znam kako bi to prolazilo. Ja sam porucio hranu mozda 3 puta u zivotu (i to su bile pice), a ja cak i imam para!
Osim toga, dobit delite na bar dva dela, plus ne verujem da cete moci sami da radite - treba ti kuvar, pa neko da vrsi dostavu, za to treba vozilo (makar motorcic), pa ti treba pecnica, pa imas zbog bavljenja prehrambenim prozivodima sestomesecne lekarske preglede za svo osoblje... Deluje mi kao ne bas dobra ideja, ali - ko zna.

U svakom slucaju ti savetujem da se dobro, dobro, DOBRO informises koliki su ti troskovi za obe delatnosti i onda doneses odluku. Uzmi u obzir da je situacija u Srbiji trenutno jako losa, ljudi masovno nemaju novca, a u najavi je jos i smanjenje penzija i plata u javnom sektoru. To mi govori da ce u skoroj buducnosti vise ljudi pribegavati popravci postojece bele tehnike (masine za ves) nego da "bacaju" novac na, ipak skupe, pice koje ce im neko doneti na vrata.

Takodje razmotri mogucnost da prosiris svoje majstorsko znanje i pocnes da radis, uz masine, mozda i bojlere, to bi trebalo da je cak i lakse (bojleri su prostiji tehnicki).

Back