Pomoc pri kupovini fotoaparata

Janko_Sa

Početnik
Poruka
10
Pozdrav ljudi! :mrgreen:

Potreban mi je fotoaparat najvise za slike po danu, i to za panoramske slike, ne znam koje su karakteristike fotoaparata potrebne za to, ali valjda me razumete.. znaci onako, da moze da uhvati velike povrsine i da to izgleda OK! Skroz sam neiskusan u oblasti i ne zelim da napravim neku glupost. Malo sam razgledao fotoaparate, uglavnom na tehnomaniji i imam par pitanja:

1. Koliko se 'isplati' kupovati fotoaparat, odnosno, kako se porede slike sa fotoaparata od nekih 150-200 evra sa mobilnim od recimo 300 evra. Da li ta razlika ide mnogo u korist fotoaparata?
2. Koje su 'generacije' aparata, cuo sam da imaju kompakt i DSLR. Kakva je razlika, koji su cenovni rangovi itd?
3. Koja je razlika izmedju ovih vecih, 'nabudzenijih', sto izgledaju bas profesionalno, sa tim delovima gore i sa strane, fotoaparata tipa 'Nikon digitalni fotoaparat Coolpix L820'
i ovih manjih, tipa 'Nikon digitalni fotoaparat Coolpix S6600'. Posto su cene identicne za ova 2 modela.
4. Koliki je zivotni vek jeftinijih fotoaparata, mogu li potrajati barem 3-4 godine?
5. Da li imate neku preporuku za tu cenu do 200e? Na primer, vec pomenuti Nikon digitalni fotoaparat Coolpix L820, sta mislite o njemu? Preporucite najbolje za taj neki cenovni rang! Mozete preporuciti i za visu cenu, ako smatrate da se isplati ustedeti i kupiti daleko bolji proizvod. :mrgreen:

Pozdrav, hvala puno unapred, cenim svakakvu pomoc! :mrgreen:

Tebra, da li tebe interesuje fotografija ili ti trebaju slike radi slika (citaj fejsbuka)?
Ako hoces malo da istrazis fotografiju, batali te "kompaktne" sto gledas po tehnomaniji i okreni se tim nabudzenijim (dslr). Nije moguce uporedjivati ta dva, to je kao da uporedjujes ficu sa ferarijem.
Za 200e mozes kupiti polovni nikon d3100 sa kit objektivom 18-55mm. Taj aparat je odlican za pocetnike, ima tutorijale i napredne funkcije pa mozes eksperimentisati i uciti na njemu + taj objektiv koji ide sa njim je dovoljan za odlicne slike, samo ga koristi na 18mm.
Dslr aparati obicno imaju vek trajanja u smislu da se prognozira da ce im posle odredjenog broja fotografija biti potrebna popravka zavesice ili nekog drugog dela, sto obicno nije skupo, a taj prognozirani broj je obicno oko 100 000>.

Dakle ako te bas zanima fotografija i zelis polako uci u taj svet, uzmi neki dslr (npr. pomenuti nikon d3100), ako zelis bzvz da fotkas radi fejsbuka i ostalih zaebancija uzmi Coolpix L820

Што се тиче могућности апарата и квалитета фотографија, како је већ познато, најбоље би било да узмеш неки DSLR. Сад их има и за око 400-500 е, основни модели... На пример овај: http://zoomfoto.rs/fotoaparati/2677...wepro-ranac-slingshot-102aw.html#.U3OLC_l_tuo

Од компактних, за препоруку су Canon G 15, Canon PowerShot G1 X, Olympus ZX 2, Panasonic DMC-LX7, Panasonic DMC-LF1 (има и ел. тражило), затим Canon S 110 - одличан апарат за око 200 е - проверити где још има, ја га добих, новог, на поклон, у марту, или његов "наследник", S 120, но он је око 45 хиљада...

Постоји и низ добрих апарата с измењивим објективима који нису ДЛСР, али нешто мањих димензија од њих...

Не купуј у "Техноманији", због генерално виших цена, већ у специјализованим фото радњама.

Видети овде детаљније:

http://pcfoto.biz/

http://zoomfoto.rs/

http://www.fotodiskont.rs/

Ne bi mu ja preporučiva da se zaleće odmah i da uzima dslr,bolje za početak neki prosumer,mada nije ni on jednostavan,a tek dslr je komplikovan,ima mnogo da se uči...
A nisi napisa konkretno za šta ti treba,možeš ti uzeti običan digitalac za 30,40 e ako nisi neki zahtjevan korisnik...
Ako nemaš smisla i dara za ozbiljniju fotografiju ne pomišljaj pogotovo na dslr...
Imaš na netu pa guglaj šta te zanima

Hvala na odgovorima!
Pa znate kako ljudi, ja u Avgustu idem u obilazak Portugala, moje prvo samostalno putovanje(imam 20 god). Zivotni cilj mi je da putujem, a mislim da fotografija i putovanje idu ruku pod ruku. Necu da se bavim time profesionalno, nemam tih ambicija a nisam ni siguran da li sam talentovan. Zelim da skupljam fotografije za svoju dusu, znaci one divne fotografije gradova, planina, reka, okeana... Facebook u drugom planu, uglavnom za sebe, da mi slike traju ceo zivot. Znaci vise su mi bitne slike na kojima nisam ja od onih na kojima jesam, ako razumete :D.

Cuo sam sve najbolje o s110, za koji su rekli da mogu da nabavim i za 210-220e. Takodje su mi preporucili dosta skuplje varijante kao sony rx100, a od DSLR one najjeftinije tipa EOS M. Sta mislite o njima?
Ne znam da li imam talenat za fotografiju i sve to, i ne znam koliko je komplikovano koristiti te DSLR aparate. Pojasnite to jos malo, ako mozete. :)
Pregledacu sada sve modele koje ste naveli. I da, znate li neki dobar sajt za polovne, cisto da vidim cene kako idu?

Hvala jos jednom!

Pozdrav ljudi! :mrgreen:

Potreban mi je fotoaparat najvise za slike po danu, i to za panoramske slike, ne znam koje su karakteristike fotoaparata potrebne za to, ali valjda me razumete.. znaci onako, da moze da uhvati velike povrsine i da to izgleda OK! Skroz sam neiskusan u oblasti i ne zelim da napravim neku glupost. Malo sam razgledao fotoaparate, uglavnom na tehnomaniji i imam par pitanja:

1. Koliko se 'isplati' kupovati fotoaparat, odnosno, kako se porede slike sa fotoaparata od nekih 150-200 evra sa mobilnim od recimo 300 evra. Da li ta razlika ide mnogo u korist fotoaparata?
2. Koje su 'generacije' aparata, cuo sam da imaju kompakt i DSLR. Kakva je razlika, koji su cenovni rangovi itd?
3. Koja je razlika izmedju ovih vecih, 'nabudzenijih', sto izgledaju bas profesionalno, sa tim delovima gore i sa strane, fotoaparata tipa 'Nikon digitalni fotoaparat Coolpix L820'
i ovih manjih, tipa 'Nikon digitalni fotoaparat Coolpix S6600'. Posto su cene identicne za ova 2 modela.
4. Koliki je zivotni vek jeftinijih fotoaparata, mogu li potrajati barem 3-4 godine?
5. Da li imate neku preporuku za tu cenu do 200e? Na primer, vec pomenuti Nikon digitalni fotoaparat Coolpix L820, sta mislite o njemu? Preporucite najbolje za taj neki cenovni rang! Mozete preporuciti i za visu cenu, ako smatrate da se isplati ustedeti i kupiti daleko bolji proizvod. :mrgreen:

Pozdrav, hvala puno unapred, cenim svakakvu pomoc! :mrgreen:

Evo pokusacu da ti odgovorim na tvoja pitanja. :D
1. Pa naravno da su slike sa foto aparata bolje nego sa mobilnih. glavna razlika je sto mobilni tel. koriste male cipove dok foto aparati imaju vece.... Najbolje poredjenje mozes i sam da uradis uzmi sliku sa nekog mobilnog i nekog foto aparata prebaci na komp stavi jednu pored druge i kreni da zumiras... cim na jednoj krene da se pojavljuje sum znaces da je drugi uredjaj bolji... to generalno vazi i kada testiras 2 foto aparata... to je onako naj jednostavnija provera....
2.DSLR su profesionalni mada i oni sami medju sobom imaju podele u smislu koji je profesionalniji to uglavnom mozes da zakljucis po ceni koji je najskuplji taj je profesionalniji. Posle njih imas kompaktne mirorless takozvane bez ogledala aparate... ciji kvalitet je sve bolji a cena je isto velika kao kod DSLR za neke modele. Jedna od njihovih glavnih prednosti jeste tezina dota su manji i laksi. I imas one klasicne kompaktne gde spadaju i ovi model koji si ti naveo.
3. Pa razlika ima dosta... u samom senzoru (cipu) je mozda najveca posto je to jedan od najskupljih delova kod digitalnih aparata. definitivno kompaktni kao sto je Coolpix L820 ima losiji senzor od bilo kog DSLR aparata, onda drugo izmenjivi objektivi na DSLR aparatu ti imas mogucnost da nakacis bilo koji objektiv ti zelis dok kod Coolpix L820 ima ugradjeni i to sto imas sa tim si ogranicen. onda mnogo vise opcija u manuelnom modu imaju DSLR aparati prikljucenja velikog broja dodatne opreme i tako dalje i dalje da ne nabrajam bas u detalje.
4.sto se tice veka kod digitalaca to sve zavisi cena nije ni toliko bitna bitn je kako se ophodis prema njemu da li ti ispada da li ga nosis na more na pesak pa ga posle ne ocistis itd.. Uglavnom aparati do 200e marke NIKON CANON SONY LUMIX OlYMPUS FUJI moraju da naprave najmanje 80000 hiljada klika ako se lepo rukuje sa njima i ophodi. Za te jeftinije aparate kompanije to ne kazu, kazu u glavnom za DSLR ali postoje istrazivanja ljudi koji su napravili sa aparatom od 100e cak 300000 hiljada okidanja.
5.Za tebe kao pocetnika a i naveo si da te panorama najvise zanima ja mislim da jedan takav kompaktni je idealan. (ne znam da li ces slike da obradujes u Shopu do nekih sitnih detalja ili ne i da ih stampas u velikoj rezoluciji jer ces mozda u nekim situacijama biti nezadovoljan) ali definitivno za pocetak i ucenje je ok Coolpix L820 nisam imao prilike da slikam sa ovim aparatom ali pogledaj da li ima panorama ili 360 mod u sebi to je jako cool stvarcica... ja imam Fuji x10 koji ima i panorama mod u sebi i jako zanimljiva stvarcica. Ja bi ti preporucio Fuji X10 on je nov oko 40000 hiljada mozda nadjes polovan za upola manju cenu... aparat je idealan za pocetnike a izgled mu je retro skroz. :D
Nadam se da sam ti malo pomogao pozdrav.

http://www.foto-berza.com/ najbolji sajt za polovnjake je ovaj mislim ima najvise realnih cena imas i kupujem prodajem ali tamo ljudi daju nerealne cene neke stvari su cak skuplje nego u radnji.
Pa evo procitah sta si napisao da ti uglavnom treba za putovanje definitivno moj savet je kada se vratis sa svakog putovanja odvoji bar 10 po tebi najboljih slika i idi uradi ih makar u najmanjem formatu. i sve to lepo sortiras u album to je prava stvar. a ne ono listas na monitoru to nije isto. :D Vidim clanovi pominju D3100 odlican aparata ali samo ako si spreman da se potrudis i koristis ga kako treba ako ti samo stoji na Auto modu neces praviti nista bolje slike nego sa nekim jeftinijim kompaktnim... sve zavisi od tebe koliko si spreman da ucis... :D

Spreman sam da ucim, samo ne znam koliko je jednostavno, i koliko 'talenta' treba :D
Hvala na odgovorima! Pogledacu svaki model i uvazicu svaki predlog!
Sta mislite o ovom sajtu, koliko je ovo validno, po ovome je S110 'bolji' od tog Nikona d3100 http://snapsort.com/compare/Canon-Powershot-S110-vs-Nikon_D3100, mada verovatno jer dobija dosta poena na velicinu, cenu itd.

I da li je bolje da uzmem u naredne dve nedelje aparat, naviknem se na njega, proucim ga i sve, ili da ga uzmem tipa u julu/avgustu pre polaska na putovanje u nadi da ce se cene spustiti, nesto promeniti, biti neka akcija? Sta mislite?

Poslednja izmena:
Razgledao sam na internetu slike, uzorke raznih aparata i na primer ovo me je odusevilo: http://www.dpreview.com/galleries/reviewsamples/albums/canon-eos-m-preview-samples/slideshow?start=1 . Taj model je kod nas (koliko sam video) oko 45k dinara. Da li je ovo stvarno realno, koliko je ovde vestine fotografa? Posto mi slike izgledaju neverovatno. :D

pa gore u cosku levo pise sta je fotograf koristio na fotografiji.... koji objektiv to je jako bitno gore pise 22mm. da je neki zum objektiv bilo bi sigurno malo drukcije... ali naravno umece fotografa je isto bitno.

У принципу, мање је битно о ком се конкретно апарату ради, не навикаваш се на апарат овај или онај, колико на саму идеју да подешаваш вредности.

А ту се заправо, код свих апарата, још од почетака фотографије, ради пре свега о три основне: дужина експозиције, отвор бленде, и и осетљивост филма.

С тим ћеш се код сваког апарата морати позабавити, поготово што заправо нигде "ауто" мод и не даје богзна какве резултате.

За иоле захтевније кориснике препоручљиво је истраживање, и ручно, или макар "полу-ручно", да га тако назовем, подешавање...

Spreman sam da ucim, samo ne znam koliko je jednostavno, i koliko 'talenta' treba :D
Hvala na odgovorima! Pogledacu svaki model i uvazicu svaki predlog!
Sta mislite o ovom sajtu, koliko je ovo validno, po ovome je S110 'bolji' od tog Nikona d3100 http://snapsort.com/compare/Canon-Powershot-S110-vs-Nikon_D3100, mada verovatno jer dobija dosta poena na velicinu, cenu itd.

I da li je bolje da uzmem u naredne dve nedelje aparat, naviknem se na njega, proucim ga i sve, ili da ga uzmem tipa u julu/avgustu pre polaska na putovanje u nadi da ce se cene spustiti, nesto promeniti, biti neka akcija? Sta mislite?
Pazi, ne mozes porediti s110 i dslr aparat. d3100 je nesto stariji model pa samim tim mozda ima manje megapixela itd. Ali je u sasvim drugacijoj kategoriji od s110.
Opet se vracamo na pitanje da li ti zelis aparat zbog bavljanja fotografijom ili ti treba samo za to putovanje? Ako ti treba samo za putovanje, sacekaj jul/avgust i kupi neki takav mali, za to ti nije potrebno neko znanje.
Ali ako te zanima fotografija, preporucujem ti da kupis nesto tipa d3100 ili ekvivalentni dslr i malo vezbas i ucis sa njim. Prepun internet besplatnih tutorijala.
Kucaj u google nikon d3100 sample pa vidi fotografije kakve pravi.

Ljudi, hvala na odgovorima. Razmatram i dalje sve opcije. Aparat mi treba ne samo za to putovanje, treba mi za buducnost jer nameravam da putujem sto vise mogu, a slikanje raznih predela, zgrada itd me fascinira.

Naleteo sam na internetu na nesto ovako:

http://www.flipkart.com/nikon-d3200...3200&ref=3a572a32-fd24-432e-9d60-3a9e374fcbea

Da li je realno da bude toliko jeftino? Da li je ovo polovno, ili sta? Posto vidim pise nesto o garanciji itd.
Ima li neko iskustva sa kupovinom preko ovakvih sajtova?

Pozdrav i hvala!

E hvala puno!
20 evra razlika nov i polovan :P Tesko da ce im neko to i kupiti. A Ta prodavnica fotostarns je dosta jeftinija od ovih tipa tehnomanija, pcfoto, zoomfoto, bas cudno.

Nista, sada cu narednih nedelju-2 da razmislim. Ili cu uzeti najverovatnije canon s110 jer svugde sam procitao da je stvarno super stvar za te pare, ide do nekih 220e, da je best-buy. Ili cu da pecam neki jaci, DSLR polovan ili cak da vidim da skupim kintu za novi. Uglavnom se spominju ti Nikon d3100 i njegov napredniji rodjak d3200. Naravno, ukoliko se odlucim za DSLR ja bih naucio da ga koristim, posvetio bih se tome bas. :)

Pozdrav . Isto pitanje kao kod osobe koja je otvorila temu , Potreban je i meni foto aparat , između 250 i 300e . Zanima me da li neko od vas ili vasih poznanika ima za prodaju , i koji model ? Nemam nikakvih iskustva sa fotografijom i ozbiljnijim foto aparatima. 0612868927 je moj broj . Dolazio bih lično da vidim/kupim , ne preko pošta ili slično .

• Podržavam
Reactions: 27E
Aparat , bez profitne namene . Za obeležavanje nekih momenata , slikanje nekih zanimljivosti kod kućnih ljubimaca . Slikanje nekih zanimljivosti iz mog hobija , pčelarstva . I takve sitnice . Nije potreban neki ekstra zum , možda ako bih našao neki sa optičkim , ne digitalnim zumom .

У том случају, моја, од срца препорука је неки Lumix ил тако неки јачи компакт... данас и модерни телефони имају изузетан квалитет фотографије, а некмоли ови мало јачи компакти...

Aparat , bez profitne namene . Za obeležavanje nekih momenata , slikanje nekih zanimljivosti kod kućnih ljubimaca . Slikanje nekih zanimljivosti iz mog hobija , pčelarstva . I takve sitnice . Nije potreban neki ekstra zum , možda ako bih našao neki sa optičkim , ne digitalnim zumom .

ovo je sjajan aparat. nema greske, a i na snizenju je. moze vise nego sto ti treba, ali kad pocnes da snimas mozda postanes fotograf. cak verovatno

http://www.fotodiskont.rs/proizvodi/canon-sx280-hs-2186.html

Back