Pomoc oko sklapanja braka maloletnika i punoletnika

Znam da moze ali postoji i razlika koja se tolerise.
Ne znam da li je 4 godine maksimalna razlika izmedju njih ili nije.
Нема никакве разлике у годинама.Када напуни 16 година, може од суда да тражи дозволу за склапање брака.Није потребна дозвола родитеља али ће суд узети изјаве и од родитеља, центра за социјални рад итд.

Судови углавном дозвољавају закључење брака малолетнику, и то није много неизвестан поступак.

Надлежан је основни суд у месту пребивалишта предлагача.

Нема никакве разлике у годинама.Када напуни 16 година, може од суда да тражи дозволу за склапање брака.Није потребна дозвола родитеља али ће суд узети изјаве и од родитеља, центра за социјални рад итд.

Судови углавном дозвољавају закључење брака малолетнику, и то није много неизвестан поступак.

Ne moze sa 16 da se uda za nekog od 80.

Ne moze sa 16 da se uda za nekog od 80.
Може, ако то суд дозволи.

Дозвола за брак се најчешће тражи ако је будућа невеста већ трудна, а боље је да дете има званичног оца уписаног у матичним књигама.

Moze se, postoje odredjene situacije koje idu u prilog maloljetnicima, ali je jako rijetko.
Jos jedna bitna stvar, ta osoba od 16 godina koja je u braku, po sili zakona stjece poslovnu sposobnost.
Gleda se masa toga, razlika u godinama ne smije biti prevelika, zrelost osoba koje zele sklopiti brak, obiteljsko okruzenje, imovinsko stanje, svasta nesto.
Jako je rijetko, kao npr. posvojenje djeteta od strane osobe koja nije u bracnoj zajednici, tj. koja je samac.
Ja u Hrvatskoj znam za jedan slucaj, a to je Milanka Opacic koja je sjedila u saboru. Obicinim smrtnicima se tako nesto ne nudi.
Није тешко самцима да усвоје дете већ што и самци као и брачни парови исувише бирају децу и имају нереална очекивања. Ово ти кажем као самохрани хранитељ, мушкарац, који је подигао два тинејџера који су сада своји људи.

Није тешко самцима да усвоје дете већ што и самци као и брачни парови исувише бирају децу и имају нереална очекивања. Ово ти кажем као самохрани хранитељ, мушкарац, који је подигао два тинејџера који су сада своји људи.
Vjerujem ti.

Jedna profesorica obiteljskog prava mi je to jednom dala naslutiti, ali nisam dublje ispitivao, ali cu sada pitati tebe.
Rekla je da djecji domovi bas i nisu trgovina u kojoj kupujes sto ti se dopada.

Sta znaci nerealna ocekivanja?
Da li djeca po domovima imaju nekakvu vrstu mentalnih ili tjelesnih nedostataka?
Da li su drustveno stigmatizirani, tipa Romi?
O cemu se tu zapravo radi?

Vjerujem ti.

Jedna profesorica obiteljskog prava mi je to jednom dala naslutiti, ali nisam dublje ispitivao, ali cu sada pitati tebe.
Rekla je da djecji domovi bas i nisu trgovina u kojoj kupujes sto ti se dopada.

Sta znaci nerealna ocekivanja?
Da li djeca po domovima imaju nekakvu vrstu mentalnih ili tjelesnih nedostataka?
Da li su drustveno stigmatizirani, tipa Romi?
O cemu se tu zapravo radi?
Идеално дете за усвајање је девојчица до 2 максимум 3 године. Наравно беле пути по могућству с плавом косицом и кикицама. Још да у том узрасту свира клавир и говори енглески и немачки било би идеално дете.
Наши људи пуно гледају Америчке филмове и мисле да тинејџерске остану трудне, породе се и оставе децу у дому. Тога у Србији нема. Можда 1-2 годишње. Клинке које напумпа дечко код нас абортира.
У нашим домовима су добрим делом ромска и полуромска деца или "бела деца" старијег узраста. Наравно овде говорим о здравој деци. Постоји и одређен постотак деце с посебним потребама с тим да се код нас дете с посебним потребама сматра и албино дете коме не фали ништа осим пигмента (и овог једног што ја знам да је усвојен - вишак енергије :D ). Људи нису свесни да велики број "квалитетне деце за усвајање" престари док се дете ослободи за усвајање тј. док судови одузму родитељско право и оцу и мајци. Док се заврши папирологија деца често већ имају 4-6 година.
Такође, деца која су у институционализованом смештају често каскају. Њима не фали ништа и након годину-две рада деца надокнаде кашњење и сустигну своју генерацију. Оно што им је потребно је љубав, загрљај и пуно пуно рада да би им се показало да су вољена. Знам случај где су потенцијални усвојитељи одустали од девојчице након викенда адаптације јер девојчица слабо говори. Па наравно да слабо говори српски кад је до тог викенда живела у мађарској средини где сви говоре мађарски.
Нико у Србији не жели ромску и полуромску децу. Нико у Србији не жели децу с посебним потребама иако деца не могу да се сасвим нормално укључе у друштво. Онај албино дечак кога сам спомињао је усвојен у Чешкој, а дечак који је имао мало краћу ногу је отишао на усвајање у Америку јер их овде нико није хтео. Знам и два брата, циганчићи, усвојили су их Грци. Наши људи хоће здраву, белу децу до 2 година. Има здраве и бекле деце али од 5-6 година али њих нико неће.
То је као са хранитељством. Нико неће старију децу јер држава даје исту хранарину и за бебу, и за тинејџера (сложићемо се да клинац од 15-16 година једе као межава наспрам девојчице од 4 године а држава даје иста средства)...
Ја сам добио белу децу старијег узраста... Један плав као да су га Швеђани правили али ниакда није ишао на усвајање јер је имао оца у Швајцарској... Будалаштина.
По једном од та два момка сам сада деда и имам две унуке и једног унука. Како каже његова жења - једини сам деда тој деци којег они имају.

Идеално дете за усвајање је девојчица до 2 максимум 3 године. Наравно беле пути по могућству с плавом косицом и кикицама. Још да у том узрасту свира клавир и говори енглески и немачки било би идеално дете.
Наши људи пуно гледају Америчке филмове и мисле да тинејџерске остану трудне, породе се и оставе децу у дому. Тога у Србији нема. Можда 1-2 годишње. Клинке које напумпа дечко код нас абортира.
У нашим домовима су добрим делом ромска и полуромска деца или "бела деца" старијег узраста. Наравно овде говорим о здравој деци. Постоји и одређен постотак деце с посебним потребама с тим да се код нас дете с посебним потребама сматра и албино дете коме не фали ништа осим пигмента (и овог једног што ја знам да је усвојен - вишак енергије :D ). Људи нису свесни да велики број "квалитетне деце за усвајање" престари док се дете ослободи за усвајање тј. док судови одузму родитељско право и оцу и мајци. Док се заврши папирологија деца често већ имају 4-6 година.
Такође, деца која су у институционализованом смештају често каскају. Њима не фали ништа и након годину-две рада деца надокнаде кашњење и сустигну своју генерацију. Оно што им је потребно је љубав, загрљај и пуно пуно рада да би им се показало да су вољена. Знам случај где су потенцијални усвојитељи одустали од девојчице након викенда адаптације јер девојчица слабо говори. Па наравно да слабо говори српски кад је до тог викенда живела у мађарској средини где сви говоре мађарски.
Нико у Србији не жели ромску и полуромску децу. Нико у Србији не жели децу с посебним потребама иако деца не могу да се сасвим нормално укључе у друштво. Онај албино дечак кога сам спомињао је усвојен у Чешкој, а дечак који је имао мало краћу ногу је отишао на усвајање у Америку јер их овде нико није хтео. Знам и два брата, циганчићи, усвојили су их Грци. Наши људи хоће здраву, белу децу до 2 година. Има здраве и бекле деце али од 5-6 година али њих нико неће.
То је као са хранитељством. Нико неће старију децу јер држава даје исту хранарину и за бебу, и за тинејџера (сложићемо се да клинац од 15-16 година једе као межава наспрам девојчице од 4 године а држава даје иста средства)...
Ја сам добио белу децу старијег узраста... Један плав као да су га Швеђани правили али ниакда није ишао на усвајање јер је имао оца у Швајцарској... Будалаштина.
По једном од та два момка сам сада деда и имам две унуке и једног унука. Како каже његова жења - једини сам деда тој деци којег они имају.
Potvrdio si ono sto sam sumnjao, da su to djeca mijesanih rasa, ali po ovome sto ti pises, usvajanje je biznis?

Иначе у Хрватској, где је због снажног утицаја католиче цркве већи проценат порођаја младих мајки и деце која иду на усвајање лакше је усвојити дете.
Девојка пријављује часној сестри или жупнику да је згрешила и да ће дете дати на усвајање. Црква проналази "барабу од оца" који се уписује као отац. Мајка се одриче родитељског права у корист дететовог оца. Очева супруга усваја пасторче... Завршен круг ако изузмемо "скромну накнаду" за цркву :andjeo: ЦСР наравно немају право да се мешају ко се уписује као отац ако мајка каже да је ХУ особа отац а та особа призна дете.

Potvrdio si ono sto sam sumnjao, da su to djeca mijesanih rasa, ali po ovome sto ti pises, usvajanje je biznis?
Није бизнис када се усваја дете из дома.
Бизнис је када људи од 40 година усвајају бебу. Јер поента је да ли је боље да дете усвоји неко ко му биолошки може бити родитељ (дакле 25-30 година) или ко му још мало па може бити бака и дека. Због тога је Уницеф и прописао максималну разлику од 42 године између усвојитеља и усвојеника. Значи може неко и са 50 година да усвији дете, али дете мора да има минимум 8 година или да буде старије.

naši ljudi se mnogo premišljaju
jel može čovek da bira kakvo će dete roditi? ne može
e pa ima da usvoji dete koje je na redu za usvajanje inače da se ne prijavljuje za usvajanje

Meni je neprihvatljivo da se devojcica od 15 godina uda i da uopšte razmislja o tome, i to u trenutku života koji je tek pocela da živi
umeseto da se obrazuje i osposobi za neku delatnost,pocne da radi, živi, pruži sebi neka zadovoljstva , zabavlja se
..ona bi odmah u brak i roditelji koji brane su u pravu

Prvo ne znam cemu tema i kako forum moze da pomogne, da joj damo priznanicu?
Drugo, da je nju zanimala skola, mislim na neku visoku, govorila bi o tome, ali nju zanima samo decko i sredjen zivot sa njim. Najverovatnije da joj to fali i hoce da nadoknadi.
Po samoj prirodi devojcice se lakse uklapaju u novo okruzenje, opwt, nismo culi sta misli decko, kome ne smeta da ima zenu kuci i da je majka cuva dok on radi...itd. Meni se javlja da je njoj udaja beg od kuce i obaveza i da ona mora sama da oseti da od obaveza ne moze da pobegne udajom.

Back