Pomoc oko sklapanja braka maloletnika i punoletnika

nebitnoo.1

Početnik
Poruka
1
Zdravo!U vezi sam sa dečkom koji ima 19 godina, a ja 15.U vezi smo 10 meseci.Moja porodica ne dozvoljava nastavak nase veze, ali ja nastavljam uprkos svemu.Planirali smo da se udam, tj. da se preselim kod njega jer trpim dosta maltretiranja zbog toga, ali nismo sigurni kako ce zakon i roditelji reagovati.U decembru punim 16 godina, da li mozda neko moze da mi odgovori otprilike da li bi mogla da se udam svojevoljno za njega bez pritvora, popravnog doma ili slicnog..?

Zdravo!U vezi sam sa dečkom koji ima 19 godina, a ja 15.U vezi smo 10 meseci.Moja porodica ne dozvoljava nastavak nase veze, ali ja nastavljam uprkos svemu.Planirali smo da se udam, tj. da se preselim kod njega jer trpim dosta maltretiranja zbog toga, ali nismo sigurni kako ce zakon i roditelji reagovati.U decembru punim 16 godina, da li mozda neko moze da mi odgovori otprilike da li bi mogla da se udam svojevoljno za njega bez pritvora, popravnog doma ili slicnog..?
Zašto roditelji ne dozvoljavaju nastavak veze? To prvo, a potom, zašto imaš želju da u 15 godina budeš udata? A škola, matura, možda fakultet, posao, izlasci sa drugaricama, upoznavanje novih ljudi? :eek:

Roditelji su u pravu, uostalom, ako je zaista tako velika i prava ljubav, sačekaj par godina bar. Čak i u 19 je rano.

Ja znam foru na koju bi mozda mogla, znaci nije uopce sigurno, ali ti necu reci za tvoje dobro.

:mrgreen:

Pa budite decko i cura, sta fali?

Da sačekaš 18 rođendan i postaneš punoletna.
Kao maloletna možeš da se udaš ako imaš više od 16 godina i sa time se slažu tvoji roditelji tj. moraju da potpišu.
Ne znam koji su starosni uslovi za mladoženju u tom slučaju.

Kao maloletna možeš da se udaš ako imaš više od 16 godina i sa time se slažu tvoji roditelji tj. moraju da potpišu.
Plus amen od strane suda i pozitivno misljenje centra za socijalnu skrb, a to je jako tesko dobiti.
Bar je u Hrvatskoj tako, a 99% sam siguran da je i u Srbiji zato sto su to manje vise univerzalne stvari.
Polazeci od sebe, da sam recimo sudac, ne znam kakve bi to okolnosti trebale biti da dozvolim takav brak, mozda 1 od 50 slucajeva.

Plus amen od strane suda i misljenje centra za socijalnu skrb, a to je tesko dobiti.
Bar je u Hrvatskoj tako, a 99% sam siguran da je i u Srbiji zato sto su to manje vise univerzalne stvari.

Ćale je radio sa parom čiji sin je oženio devojku od 16-17 godina. Ne znam celu proceduru, samo ovo što sam napisao.

Ćale je radio sa parom čiji sin je oženio devojku od 16-17 godina. Ne znam celu proceduru, samo ovo što sam napisao.
Moze se, postoje odredjene situacije koje idu u prilog maloljetnicima, ali je jako rijetko.
Jos jedna bitna stvar, ta osoba od 16 godina koja je u braku, po sili zakona stjece poslovnu sposobnost.
Gleda se masa toga, razlika u godinama ne smije biti prevelika, zrelost osoba koje zele sklopiti brak, obiteljsko okruzenje, imovinsko stanje, svasta nesto.
Jako je rijetko, kao npr. posvojenje djeteta od strane osobe koja nije u bracnoj zajednici, tj. koja je samac.
Ja u Hrvatskoj znam za jedan slucaj, a to je Milanka Opacic koja je sjedila u saboru. Obicinim smrtnicima se tako nesto ne nudi.

nije dobra ideja ulaziti u brak sa 15 god i to sa nekim sa kim si u bezi tek desetak meseci.To je previše kratko vreme i garantujem vam da nemate pojma ni da li bi vaša dinamika funkcionisala na duge staze i da li ćete jednostavno dosaditi jedno drugom ako budete konstantno biti zajedno.A tek sa 15 god je previše rano jer to je prva godina srednje.Bukvalno ćeš sabotirati sebi budućnost i kajaćeš se što si tako rano utrčala u nešto pre nego što si stekla neka životna iskustva i organizovala neku budućnost za sebe.

Može da bude punoletan. moj komšija je uz pristanak njenih roditelja oženio devojku od 16 godina. On je valjda imao oko 20. Udati se u tim godinama nije najpametnija stvar na svetu.

Drma je pubertet tj hormoni. Ne smeš da pobegneš od kuće niti da živiš kod njega, to je kažnjivo dečko može da nadrlja kao i njegovi roditelji. Možete da se viđate i deljete do mile volje ako imaš više od 14. Brak samo ako se roditelji slože (a neće)
Dalje ako zakeviš onda sudija odlučuje ne verujem da ti treba takav blam.

Ugl što se tiče srbije koja ima 1,3 miliona stanovnika koji nisu završili osnovnu školu, ti si iznad proseka.

Zašto roditelji ne dozvoljavaju nastavak veze? To prvo, a potom, zašto imaš želju da u 15 godina budeš udata? A škola, matura, možda fakultet, posao, izlasci sa drugaricama, upoznavanje novih ljudi? :eek:

Roditelji su u pravu, uostalom, ako je zaista tako velika i prava ljubav, sačekaj par godina bar. Čak i u 19 je rano.
treba da ceka do 40-50 da se uda.

Back