pomoc oko prenosa auta

• Začetnik teme Začetnik teme asuss
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

asuss

Primećen član
Poruka
904
Prodao sam juga nekom liku i on nije obecao da cemo izvrsiti prevod za nekoliko meseci.Dao sam mu samo ovlascenje.E sad onkaze da hoce da ga proda i da nece da ga prevodi......ali ja zelim da prenesemo auto jel ne zelim da budem vlasnik auta ,ko zna ko ce ga sve voziti.Sta mi savetujete?

Napravi kupoprodajni ugovor i daj mu ovlaštenje do registracije. Kupoprodajni ugovor moraš imati zbog policije. Šta misliš da ga negdje slika kamera zbog neprilagođene brzine. Kazna dolazi na vlasnika auta. Ako nemaš dokaz odnosno kupoprodajni ugovor ti si donji. Ovlaštenje mu daj do registracije da bi ga morao prevesti kada dođe vrijeme za registraciju. Ali mislim da mu kupoprodajni ugovor zamjenjuje ovlaštenje do registracije....

Ako si mu dao kompletno ovlascenje kojim ga ovlascujes da moze da upravlja vozilom u zemlji i inostranstvu, da odgovara za vozilo i da moze da ga prevede/proda trecem licu - onda si siguran.

Sa tim ovlascenjem on moze da proda vozilo nekom trecem licu samim tim ako se nesto napravi, ti si zasticen jer imas crno na belo papir koji kaze da si ti sve vezano zato vozilo tj prava i obaveza preneo na njega.

Samo kupoprodajni, nema potrebe za ovlascenjem. Pogledaj svoju kopiju ovlascenja, ako pise da moze da prenese auto na trece lice, bas te briga, nek radi sta hoce.

sekuiram se da ne naptravi neku veliku havariju ili prekrsaj pa ja da budem kriv.U ovlascenju pise da moze prevesti na sebe,,napraviti kupoprodajni ugovor i prenos vlasnistva vozila na svoje ime ili ne ime nekog drugog lica,odjaviti vozilo

Ako već imaš takvo ovlašćenje onda te boli uvo, nakrivi kapu i uživaj, ti si auto prodao, imaš dokaz, u ovom slučaju izdato ovlašćenje i nemaš ti s tim ništa, ja sam još uvek vlasnik auta koji sam prodao pre 9 godina, više ne znam ni gde je, i ne zanima me, problem nije tvoj šta god da se desi ili ne.

Trebao si da razmislis kada si prodavao auto. Uvek i uvek kupoprodajni ugovor i ti vise nemas nista s tim autom, a kupac moze da vozi bez problema. Jedini problem bi verovatno bio odlazak u inostranstvo, ali je to njegova tvar, jbg, nek prenese auto, prenos ne kosta ko zna koliko. On s tim ovlascenjem moze da prenese auto.

Mozes i da povuces tu punomoc ako lik insistira da nece da prevede auto. Odes u opstinu u kojoj si napravio punomoc i napravis papir da ta i ta punomoc vise ne vazi.Ja sam nedavno bas zbog slicnog razloga gde kupac posle 10 meseci nije hteo da prevede auto nego da produzi registraciju, stavio zabranu na produzenje registracije u SUP-u i samim tim je bio prinudjen da prevede auto a sve to na osnovu punomoci u kojoj stoji da moze prodati auto pa se nismo morali ni gledati.
Odsad pravim samo kupoprodajni ugovor i nikakve punomoci a kad ga zaustavi pandur moze da pokaze ugovor da je kupio auto a to sto nije platio porez nije moja stvar.

Dule, po zakonu, prodavac je duzan da plati porez, ali kod nas to obicno radi kupac. Ne mogu sad da nadjem clan zakona, ali evo citata sa sajta poreske uprave.

Po potpisivanju kupoprodajnog ugovora, rok za plaćanje poreza na prenos apsolutnih prava je 15 dana u poreskoj upravi na opštini prodavca.

2. Poreska prijava PPI4 popunjena - NA IME PRODAVCA

Не лупај и не нападај човека беспотребно. У Србији је опште познато да нико и не чита законе и да порез на пренос аута у износу од 2.5% плаћа купац. Тако је и можеш га јебати па шта год писало у закону. Кад год сам куповао полован аутомобил од власника ја сам плаћао порез у општини продавца. Исто кад сам га продавао купац је плаћао порез у мојој општини. И још нисам упознао никога ко је као продавац платио порез.

http://www.registracija-vozila.rs/images/download/kupoprodajni ugovor.pdf

Poslednja izmena:
Не лупај и не нападај човека беспотребно. У Србији је опште познато да нико и не чита законе и да порез на пренос аута у износу од 2.5% плаћа купац. Тако је и можеш га јебати па шта год писало у закону. Кад год сам куповао полован аутомобил од власника ја сам плаћао порез у општини продавца. Исто кад сам га продавао купац је плаћао порез у мојој општини. И још нисам упознао никога ко је као продавац платио порез.

http://www.registracija-vozila.rs/images/download/kupoprodajni ugovor.pdf

http://www.polovniautomobili.com/docs/kupoprodajni-ugovor.pdf

****** случајно сам кликнуо цитат уместо измене. Углавном оба линка су примери купопродајних уговора који су у складу са законским одредбама.

Back