Pomoc oko izbora fotoaparata

ako pod profesionalnim smatras one saizmenljivim objektivima, i koji su sem toga nemerljivo brzi, pouzdaniji u radu, veci opseg kontrole svega, a i adju bolju sliku, onda moras shvatiti da se oni dele na: amaterske, polu-profi i profi...
Ali konkretno, msilim da je za start sasvim dovoljno Nikon D90 npr +18-105 objektiv+35mm 1:8 Nikorr...=nesto jace od 1000 evra...
Ali podebela je to problematika, puno stvari ima koje treba staviti u jednacinu...nije bas tako crno-belo...

pa vidi ako uzimash novo-nekih 600-700 evra Ti je optimalno-pazi, nije losha varijanta u startu ni neki Olympus sa dva objektiva u kitu(kit=kao, fabricko, standardno pakovanje), ali je to kasnije kad apetiti porastu(a sa boljim aparatom UVEK PORASTU pre ili kasnije)-problem jer je manji izbor objektiva i dodatne opreme...prelistaj po slicnim temama ovde malo, pa ako ne nadjesh odgovor koji Te zadovoljava-pitaj ponovo, pa cemo da razglabamo...:) u sitna crevca...

Ja imam Olympus E-420 i veoma sam zadovoljna. To mi je prvi DSLR i za mene je sasvim, sasvim dobar, (ptika mu je sjajna (karakteristicno za Olympus) s obzirom da se fotografijom bavim iz hobija (doduse vec veoma dugo, ali nikad nisam pokusala da zaradjujem od toga). U svakom slucaju, preporucujem ti da obavezno pogledas na netu karakterisitike vise modela pre nego sto se odlucis. Takodje, ako imas karticu za Metro, ili od nekoga da je pozajmis, obavezno svrati i tamo jer mozes naci neke modele makar malo jeftinije.

Pozdrav i srecno!

^pazi-Olympus double-kit zoomovi-tj komplet aparat+2 objektiva jeste privlachno ali kasnije moze da nastane problem,prilikom nabavke tj potreba z dodatnom opremom...koja se moze nabaviti, ali dosta teze nego za druge marke...i ja bih isaopre na neki noviji Oly model, jer su kod nji ispravljeni neki nedostaci od ranije...npr. 450

Ja ne bi uzim'o Olympuse Sonyje i tako to...
Nije da je to lose, nego ces se posle usreciti sa dodacima...bar je tako kod nas u Srbiji Crnoj Rupi...
Ono, mozes da narucis i sa neta, al imas dobru sansu da te neko pokrade na carini ili u posti :):)

Koji profesionalni fotoaparat preporucujete, za nekoga ko bi voleo ozbiljnije da se posveti tome?
Koje su cene isl?

Zavisi sta zelis da slikas, u kojim uslovima i koliko para imas. Bez 400 eura (i to polovna oprema), ne mozes da prodjes. Za studijski rad ti preko toga treba jos minimum 500 eura.
Kazem, sve zavisi. Kazi jasno koliko para imas i sta ces njime za pocetak da radis pa da ti kazemo sta da uzmes.

Da se razumemo odmah-na komplikovano pitanj e0retko se moze dati jednostavan odgovor...
^ za nekog ko hoce da se bavi fotografijom IOLE OZBILJNIJE-prvo da se procita neka knjiga, i shto se tiche fotografskih osnova, i pojmova i tehnika, i shto se tiche samog principa rada foto-aparat uopshte, i posle nekog vremena neke stvari, kad objedinite teoriju i praxu-postanu mnogo jasnije...
Ako se radi u kontrolisanim uslovima-moze se raditi i sa daleko jefitnijim aparatima-neki bolji prosumer malo starje generacije...E sad za fotkanje sporta(pogotovo u zatvorenom-veshtachko svetlo), koncerata, i uopshte u situacijama gde se zahteva-brz, precizan. i pouzdan aparat-DSLR je skoro pa neophodan...Kazem SKORO-jer fotkali su ljudi koncerte i sa prosumerima, ali iz najvishe klase, i to zahteva-mnogo znanja, umeca, tehnichke i fotografske potkovanosti, pa i srece...
REZIME-Andjelija ajde sreco lepo Ti kazi nama-fotkala bih najvishe TO I TO, nameravam da dam toliko i toliko para,spreman sam da ulazem posle par godina toliko i toliko, itd.itd....pa cemo malo lakshe da znamo shta Tebi zaista treba...Tj shta je najbolji izbor za Tebe...

@olmir66-prilicno glup/neozbiljan savet kad se uzme u obzir da je autor(ka)napisala da hoce OZBILJNIJE da se pozabavi fotografijom- a savetovanje kompakta je u najmanju ruku neozbiljno, za tu svrhu...Pogotovo kompakt te cene- za koju se moze naci ili jeftinije DSLR ili solidan pro-sumer...
razlozi:
1.svaki kompakt se relativno brzo prevaxidje i jako brzo gubi na ceni.Dok tok kod pro-sumera/DSLRa nije bash toliko izrazeno.
2.Brzina rada/fokusiranja kao i ponasanje u slabijim/komplikovanijim svetlosnim uslovima ne moze da se poredi
3.Na kompaktu, ma koliko dobar bio jednog dana kad mu neshto vrisne-a vrisne mu pre ili kasnije-ili ne mozes da nadjesh zelejni deo ili je opravka toliko(pre)skupa da pozelish da bacish aparat u reku/zveknesh ga o zid.:evil:
4...ne mogu dalje da se setim ali razloga je BRDO-znachi ako nemash previshe para-i necesh da ulazesh josh u DSLR sistem i dodatnu opremu-kupi neki prosumer-znachi aparat koji fizichki lichi na DSLR al se ne menjaju objektivi, dobicesh poristojan raspon objektiva, dobru ergonomiju tela, necesh tj teshko cesh dobiti ultra-brz AF i dobar high-ISO(dobro ponasanje u low-light). Ajde autorko daj svoj glas (ZA)shta ti konkretno treba aparat pa da nabrajam KONKRETNO shta bih ja kupio...I okvirna cifra nije na odmet(budzet)

Back