Pomoc oko friziddera za auto:(

lukasunjka

Obećava
Poruka
67
Naime kupio sam friz za automobil, polovan. Ima mogucnost regulacije temperature od 4 do 60 stepeni. Naime, kad se ukljuci, i podesi temp na , recimo 4 stepena, on ne bip zivu silu i konstantna je trenutna temp koja je bila u njemu, posto ima displej i pokazuje trenutnu temp. Frizider se sa stoji od dva ventilatora, jedan sa gornje i jedan unutar friza. Izmedju njih se nalazi alu hladnjak, i to je to. Ne razumijem po kom principu on treba da hladi??? Sve ovo je isprobavano na kucnoj struji, tj 222v, posto ima prikljucke 12v i 220v. Hvala na pomoci

Naime kupio sam friz za automobil, polovan. Ima mogucnost regulacije temperature od 4 do 60 stepeni. Naime, kad se ukljuci, i podesi temp na , recimo 4 stepena, on ne bip zivu silu i konstantna je trenutna temp koja je bila u njemu, posto ima displej i pokazuje trenutnu temp. Frizider se sa stoji od dva ventilatora, jedan sa gornje i jedan unutar friza. Izmedju njih se nalazi alu hladnjak, i to je to. Ne razumijem po kom principu on treba da hladi??? Sve ovo je isprobavano na kucnoj struji, tj 222v, posto ima prikljucke 12v i 220v. Hvala na pomoci
Ali mi nije jasno jedno, ovdje nema nikakvog motora koji bi pokrenuo gas, a i hladnjak je pun, nije supalj... A nema ni cjevi koje bi sprovela gas...

To izgleda termos.:lol: Oladis dobro pivo kod kuce, prebacis ga u taj "frizider" i on mu kasnije odrzava temperaturu, neko vreme.

I ja sam pretpostavio da je tako, ali me buni jedno, zasto ima podesavanje temperature? Nije mi logicno, da ako ja podesim na 4 stepena,trebalo bi da odrzava na toj temp. A druga stvar , posto vazduh konstantno cirkulise,logicno mi je da ce se hladno brze zagrevati zbog toga:(

To metalno nije hladnjak, to je "motor" tj rashladni element. Princip rada se zove Peltije (po Peltier-u) i zasniva se elektro termo efektu.
Veoma je mali rashladni efekat tako da treba ostaviti frizider jedno 30tak sati da se primeti osetnije smanjenje temperature ali se na dodir tog metalnog mora osetititi dosta brzo da je sa jedne strane hladna a sa druge topao.
Da li je frizier ispravan moze se proveriti i i ampermetrom, na strani 12V.
Od potrosene struje otprilke 2-4% je rashladni korisni efekat ostalih 97 (+ - ) je cist gubitak. Zato takav frizider jako sporo vrsi rashladjivanje kada je prikljucenu autu.

Nema nikakvih komrpesora, gasova, cevi i slicno, to nije kompresorski rashladni ciklus.

Back