Pomoc oko faksa

Peeera95

Početnik
Poruka
10
Cao svima,

Posto nisam iz bga, potrebna mi je pomoc svih vas koji znate nesto o smeru turizam i hotelijerstvo na ekonomskom fakultetu, i visoj hotelijerskoj skoli, smerovi hotelijerstvo i restoraterstvo. Sta je najbolje, sta najlakse zavrsavati, da li postoji sansa raditi uporedo sa studiranjem, sta sa diplomom, kakvi su prof i sl. Takodje, da li je moguce preziveti sa oko 150e mesecno u stanu sa jos 3 prijatelja, racunajuci sve troskove: hranu, racune, bus plus, i sl. ili je ipak mng pametnija ideja konkurisati za dom, jer poene imam, nisu problem? Mng sam se zbunio oko svega, svaka informacija bi mi mng znacila..

Hvala unapred D:

Poslednja izmena:
Smer turizam i hotelijerstvo na ekonomskom biras tek kasnije,cini mi se u 3. semestru ( studenti EKOF-a ispravite me). Prva godina je ista za sve. Po recima studenata taj smer je najmanje perspektivan na EKOF-u,ali je zato i najlaksi. Visoka hotelijerska je manje vise visa konobarska,nista specijalno od skole,ima slabu reputaciju u ostalom imas temi na forumu o njoj.
Sa 150 evra za sve,vrlo tesko i pored dva cimera...
Recimo da iznajmis stan za 200 e. ( Naravno cena nije fiksna ,zavisi od lokacije najvise,a i od kvadrature,uslova u stanu itd.). Komunalije takodje mogu da varijaju,zavisi kako se grejete. One mogu da izadju oko 15 hiljada otprilike.(zimi vise) Sve zavisi. To je za stan i komunalije skoro 120e i to minimum neki. Bus plus je cini mi se za studente 1100 dinara ,mada ja nikada ne uplacujem. Hrana u menzi mesecno izlazi oko 170 dinara za sva 3 obroka dnevno. I to zavisi da li si na budzetu ili na samofinansiranju. Recimo da 4000 potrosis mesecno na hranu u menzi. Mada dojadilo bi ti da se tamo hranis svaki dan.
Tako da skoro 20 hiljada ,optimalno a verovatno i vise izadje - stan,hrana i prevoz. A naravno imas jos milion troskova na fakultetu samo...
Da radis mozes,ali prvo tesko ces naci posao,omladinske zadruge su ciste prevare koje se bave maksimalnim iskoriscavanjem radne snage za minimalan novac. Takodje tesko ces uskladiti obaveze na fakultetu sa faksom. Naravno u nekim periodima ces imati puno slobodnih vremena,ali za vreme ispitnih rokova i kolokvijuma mnogo manje.

Poslednja izmena:
Smer turizam i hotelijerstvo na ekonomskom biras tek kasnije,cini mi se u 3. semestru ( studenti EKOF-a ispravite me). Prva godina je ista za sve. Po recima studenata taj smer je najmanje perspektivan na EKOF-u,ali je zato i najlaksi. Visoka hotelijerska je manje vise visa konobarska,nista specijalno od skole,ima slabu reputaciju u ostalom imas temi na forumu o njoj.
Recimo da iznajmis stan za 200 e. ( Naravno cena nije fiksna ,zavisi od lokacije najvise,a i od kvadrature,uslova u stanu itd.). Komunalije takodje mogu da varijaju,zavisi kako se grejete. One mogu da izadju oko 15 hiljada otprilike.(zimi vise) Sve zavisi. To je za stan i komunalije skoro 120e i to minimum neki. Bus plus je cini mi se za studente 1100 dinara ,mada ja nikada ne uplacujem. Hrana u menzi mesecno izlazi oko 170 dinara za sva 3 obroka dnevno. I to zavisi da li si na budzetu ili na samofinansiranju. Recimo da 4000 potrosis mesecno na hranu u menzi. Mada dojadilo bi ti da se tamo hranis svaki dan.
Tako da skoro 20 hiljada ,optimalno a verovatno i vise izadje - stan,hrana i prevoz. A naravno imas jos milion troskova na fakultetu samo...
Da radis mozes,ali prvo tesko ces naci posao,omladinske zadruge su ciste prevare koje se bave maksimalnim iskoriscavanjem radne snage za minimalan novac. Takodje tesko ces uskladiti obaveze na fakultetu sa faksom. Naravno u nekim periodima ces imati puno slobodnih vremena,ali za vreme ispitnih rokova i kolokvijuma mnogo manje.

Uh hvala puno, a ako postoji jos ko sa slicnim iskustvom, jos koje misljenje bi dobrodoslo D:

Slazem se sa ovim delom analize kolege BSK (za ostalo nisam bas strucan), mislim da je 200 evra mesecno „minimum minimuma“ troskova za brucosa iz provincije, taman ziveo u Resniku ili Padinskoj Skeli sa sve tri cimera. Treba valjda i da izadjes negde, da gledas Partizan/Zvezdu i tako, a ti troskovi makar za kopiranje knjiga i kojekakve takse po faklutetima nikad nisu zanemarljivi...

Pa da. Najbolja varijanta je da upadne u dom. To je na zalost vrlo teska rabota,konkurencija je paklena. Trebalo bi da si vukovac ili blizu...Naravno postoje tu i sporedni putevi,ali nisam mnogo upoznat sa time...
Ako ne upadnes u dom,sledeca najbolja varijanta je familija. Mada i to je danas vrlo retko...
Ostaje ti onda da trazis jeftinije stanove. Moje drugarice iznajmljuju u Borci stan za 130e. Jos jedan poznanik iznajmljuje dvosoban stan u Borci za 120e.U Kotezu su slicne cene. Samo,Borca je malo dalje od centra,sve zavisi od vremena kada se krece,ali od prilike od 25 do 45 minuta treba do centra ( trga republike). E sad,to isto znaci da neces moci svaki put da odes do menze. Jednostavno mrzece te. Evo,ko bi se sada cimao ,kada nema predavanja nego traje samo ispitni rok. Znaci moze,pre i posle faksa,ali vikendom i kad imas slobodne dane najcesce ce te mrzeti. Eto tu jedino mooozda moze da se ustedi nesto. Komunalije mogu takodje da variraju ali ne mnogo. Cim doces krenuce zestoke dazbine. Polaganje prijemnog je od 5 do 10 hiljada. Onda neki ce i upis da ti naplate,inedeks,one obrasce itd. Onda knjige da uzmes,negde traze originale negde mozes i da kopiras. Onda verovatno ce ti gazda traziti neku kaparu za stan. Onda treba i neke stvari da uzmes da taj stan koje su ti neophodne...

Poslednja izmena:

Back