Pomoc oko distancera

Zgoljavko

Zainteresovan član
Poruka
309
Pozdrav svima.

Imam jednu nepoznanicu, pa bi zamolio za pomoc oko resavanja.
Za Peugeot 407, izletelo povoljno felne r18, sa senzorima. Verovatno su sa Coupea. Nameravam uzeti gume 235/45r18.
Da li ce nakon montaze na 407-ici, limuzina, biti nekih problema u vidu udaranja u neki od deo trapa? Ili ce trebati distanceri? Ako bude trebalo montirati ih, koji bi bili dovoljni?
Unapred hvala. :bye:

To ti zavisi prvenstveno od ET felne a i od same dimenzije gume jer ima se fabricka preporuka dimenzije a ukoliko je nema onda se u kalkulatoru guma vidi da visina te 18" gume bude ista ili veoma slicna kao najveca fabricka dimenzija koja je mozda 17".
Najveca dozvoljena razlika u procentima je 2,5%.
Sto se tice distanca oni se stavljaju kad hoces da dobijes izgled automobila ili kad treba da se felna udalji od amortizera ukoliko ne trpi druga strana.
Obicno u toj dimenziji ide 225/40 guma ali kao sto rekoh treba proveriti u kalkulatoru.

Hvala za odgovor.

Ma za njega na jednom sajtu pise da je za osnovnu 215/55r17 ok staviti 235/40r18, na drugom 235/45r18. Kalkulator kaze najmanje odstupanja bi bilo za spoljni obim
i brzinu sa 235/45r18. Sto na mnogim sajtovima je ok za kupe. Na dosta sajtova i za salon verziju kao mogucnost. Vise ne znam kome verovati.
Pre nikih sat vremena sam nasao jedan kalkulator, ono bas, bas detaljan. Po njemu postoji mogucnost da ce mozda trebati distancer. I to najvise zbog bliskosti prema kocionim klestima i amortizerima.
Jer ako idem na et38 za postojece 17-ice i et41 za 18-ice, ispada da je dosta blize. A kako vizuelno gledah juce, bogme ispada da ce mozda dodirivati. Moracu sutra po danu, parce lenjira u ruke i podvucem se ispod i premerim sto pribliznije.
Da se sada ne podvlacim, jos me neko moze prijaviti da kradem sopstveni auto. :D

Tebi se zaista zahvaljujem za odgovor.

Elem, verovatno ce mnogima zatrebati. Evo i link ka tom kalkulatoru. Vredi sve pare. Jos nisam video ovako neki detaljan i precizan.

http://www.wheel-size.com/calc/

Evo ovde cu se dopuniti i dati link ka tome koje gume i tockove nosi 407.
http://www.wheel-size.com/size/peugeot/407/2006/
Kao sto se vidi na njega fabricki idu gume 235/40x18 i ET je 40 sto znaci da gume 235/45 koje hocete da stavite imaju veci precnik i to za 24mm sto je 3,72% i to nije dozvoljeno jer najveci procenat je 2,5%.
Takodje treba obratiti paznju na ET jer ako je manji od 40 onda ce tocak biti izbacen a ako je veci onda ce biti uvucen i tad ima vise sanse da cese o amortizer.
Znaci gume koje ste zamislili jesu po kalkulatoru skoro identicne gumama 215/55x17 ali ako ih pogledamo u odnosu na 235/40x17 koje fabrika preporucuje one su dosta vislje. Mislim da je u vasem slucaju najvise vazan ET jer ako jeste 41 onda ce tocak biti uvucen i izgledace ruznije na autu tako da vam u tom slucaju zaista i trebaju distanci sto ujedno podrazumeva i duze srafove. Te duze srafove cete tesko naci i jedini siguran nacin je kupovina od coveka koji ih proizvodi u Indjiji. Cena jednog srafa je ako se ne varam oko 200 dinara.

nasao si pravi sajt i imas odgovor na sva svoja pitanja.

Mada da ne bi lupao glavu da li nesto pase ili ne, najbolje ti je da posetis sajt www.tirerack.com ukucas tamo godiste , i svoje vozilo i on ce ti izbaciti sve felne i gume koje pasuju na tvoje vozilo. Fabricke i aftermarket opcije....

Oni imaju podatke gotova za sva svetska vozila

Pozdrav momci.
Pre svega bi Vam se zahvalio na ulozenom vremenu i trudu oko pomoci :worth:

Elem ... da podnesem izvestaj. :)

Kada djavo ne da mira, pretpostavljam da znate kako izgleda. Pre nekoliko sati, sa sinom skinemo prednji tocak i postavimo 18-icu felnu. Stoji super ali merenjem lenjircetom
opet mi deluje da nema mesta za gumu koju bi stavio. Obrni okreni, meri odavde odande, ma jok. Ili me nesto vara ili noge smrde. Kaze sin, ma daj odemo kod vulkanizera, mozda imaju neku staru gumu, pa neka je stavi da vidimo.

Ajd, vratimo tocak, odemo kod "naseg" vulkica. Zatrazimo jednu od onih dveju dimenzija, ali s prednoscu za 235/45. Zasto, reci cu kasnije. Stavi on, namontira tocak ... woooouu. Yuiip. Saliveno. Kao da je unutrasnji precnik gume prosiren i umetnuta veca felna.
Ne udara nigde, ne zakacinje i sto mi bilo malo mrsko da su morali distanceri, ne viri van karoserije. Videh neke slike ( mislim da je sa nekog foruma, da sada ne reklamiram ) gde tockovi vire.
Nije mi bas leglo na oko. Ipak 407-ica limuzina nije za to da strce tockovi.

Da ne citiram momci Vase postove, ovako cu navesti zasto sam zapeo bas za tu dimenziju. Jeste spoljni precnik isti. Sto mi je bilo bitno zbog brzinomera da ne laze. E sada sto se tice visine, iliti da tako kazem debljine gume umesto 40 na 45. Opet malo vise vazduha u njoj, udobnost za nijansu neumanjena ili pak neudobnost nepovecana. Sem toga, kada proracunam visinu, za 45 i 40 kao i za 215/55 razlika je nekih oko 12mm. Sto je opet ono. Razlika izmedju 17 i 18 inca je jedan inc koji je u metrickom sistemu 2,54mm. podeljeno na 2 za gornju i donju visinu, dodje mu na 12mm. Gde je razlika izmedju 40 i 45 isto 12mm. Sto mu dodje kao da je povecan unutrasnji precnik gume i umetnuta veca felna.

Medjutim, opet onaj rogonja od djavola ne da mira. Koliko god racunica izgledala tacna, sta znam. Mozda neki parametar nisam uzeo u obzir, a mozda se nesto i u fabrici "majmunisali". Sto opet dovodi do nedoumice, i nesigurnosti, da li je tako.

Vidjao sam sajt sa linka sto je Dule postavio, od Tixog nisam. Ali ima sajtova, iskreno sada ih opet nisam trazio da bi postavio linkove, gde se kaze da je fabricka dimenzija
235/45. Jos jedno "mucenje" pameti. Na jednima jedno pise na drugima drugo. Jos za et, nadjem negde 44, negde 38 a na jednom od 38 do 44 raspon. Pa sad', da li vazi ceo raspon ili je striktno 38 ili 44. A felna 18-ica je et41. I opet "mikser" za pamet. :p

Ajd' mislim se valjda oni ing, dr, mr i ostala "boranija" valjda znaju sta rade ako je vec isti postroj na limuzini i kupeu. Medjutim, k'o sto obicno biva, nalazim samo za kupe od 2,7litra. A on pa ima elektrostelujuce amortizere. Pa da li su nesto tu menjali oko postroja ili sta vec. Dok sa druge strane medalje, svugde pise da koriste iste felne. Za 3.0 valjda bese razlika u rupi.

Kad ti sinoc, prosvetljenje. Slucajno naletim i odusevim se ovim sajtom, sto postavih link. Ima pravo Tixi sto rece, svi odgovori. Da se opet ne nadje nesto sto ce da "miksira" pamet.
Od kako su felne stigle, jedna znacajka je bila uocljiva. Ogromna razlika izmedju dizajna onih pet kraka. Kod ovih na 17-ici su ravniji. Nisi nesto puno zakrivrljeni prema unutrasnjosti felne. Dok kod 18-ice. jesu. I to bas lepa oblina. Da ne kazem, kao kod onih starogrckih zenskih oblina. ;) Pa se razmislim ako je sama sirina felne veca, krakovi vise zalaze u unutrasnjost, sto znaci da su blize sredini, time je vise izbacuju itd, itd ... sto mi je davalo neku misao da je to to. Da nece biti potrebni distanceri. Ali opet to prokleto ali. Ta nedoumica. Da li je bas tako.

Na kraju ispada, jeste tako. Danasnjim probavanjem, "misterija" je bila resena. Kao i samo "mutenje i miksiranje' pameti. Bar u ovom slucaju.

Definitivno distanceri nisu potrebni,

Jos jednom Vam se zahvaljujem na ulozenom vremenu i trudu oko pomoci. :bye:

Back