Pomoć oko bankarskih termina

cvele2

Ističe se
Poruka
2.133
U okviru projekta, koji radim na fakultetu, imam zadatak da isprojektujem bazu podataka za banku. Imam pozamašan tekst zahteva koje ta baza treba da ispuni. Imam problema sa nekim terminima koji se javljaju u tekstu zahteva:

- Banka ima svoje filijale, a svaka filijala može da ima izdvojena odeljenja. Takođe, neke od filijala mogu biti regionalni centri i da upravljaju radom drugih filijala (pretpostavljam da se to odnosi na upravljanje onim filijalama koje se nalaze u odgovarajućim regionima). Šta je filijala banke, a šta je to izdvojeno odeljenje? Prema zahtevima sam zaključio da filijala može i da nema izdvojena odeljenja i to me dodatno buni.

Npr. Hypo Alpe-Adria banka. Ona ima u Nišu dve "banke", iliti ispostave, za koje znam. Jedno se nalazi iza T.C. Kalča, a drugo pored zgrade ZDK. Šta je od toga filijala, a šta izdvojeno odeljenje?

Pogledao sam i ja prvo u Vujakliji, ali mi idalje nije baš jasno.
Jel je filijala nešto kao glavna zgrada sa šalterima i sve to (kao one dve "banke" Hypo banke koje sam naveo u primeru), a odeljenje kada npr. u Tempu postave mini-šalter Komercijalne banke? To bi značilo onda da banka može u jednom gradu da ima više filijala.

Pokapirao sam foru. :)

Filijala je kada banka otvori novu ekspozituru u nekom većem mestu (kao npr. Pirot). Sve što banka dodatno otvori u tom istom mestu je samo ekspozitura. Ako je to mesto neki regionalni centar (Niš npr.), ona je filijala u tom mestu ujedno i regionalni centar.

E sad, što se tiče izdvojenih odeljenja, pretpostavljam da je to sve što nije filijala, bilo da je u pitanju ekspozitura ili najobičniji šalter u Tempu ili Mercatoru. U svakom slučaju, snašao sam se za projekat, uradio sam zadovoljavajuću šemu baze, tako da mi dalja pomoć nije potrebna. Hvala u svakom slučaju.

Back