Pomoć! Ne znam koliko je ovo normalno

xoxogirl

Početnik
Poruka
44
Idem u srednju školu, mada ne znam koliko je to bitno. Od kada znam za sebe imala sam neki strah od zubara, ako išta mrzim to je da ih posećujem. Idem samo kad moram! Pre neki dan sam dobila užasan bol u zubu i odlučila sam da odem kod zubara (opet zato što sam morala). Od ranog detinjstva mi sve u vezi zubara smeta, i ona njihova ordinacija, oni odvratni mirisi, oni njihovi instrumenti, i sami zubari-bez obzira da li ih znam ili prvi put vidim mrzim ih. Uvek paničim iako znam da ne treba. Nemam nikakve druge fobije, skoro nikad ne paničim ali kad odem kod zubara ako ne odmah onda posle nekod vremena se uspanićim. Evo danas sam bila kod neke zubarke, sve je bilo ok popravila mi zub za 20 min -.- ali kad je bila pri kraju ja sam počela da paničim. Ona je završila, videla je da sam se uspaničila i rekla sam joj da paničim samo što se zubara tiče. Onda je ona da bi me malo rashladila uzela ono njihovo (nemam pojma šta je tako da izvinite na rečniku) iz čega "izlazi vazduh" meni je to strašno zasmetalo i onda je rekla da je "to meni nešto psihički". Da li je ovo normalno, bar moja reakcija???? Meni posle nekog vremena u ordinaciji uvek bude muka, nikad ne paničim ili ne znam ni ja kako da se izrazim ali kod zubara -.- -.- Jednostavno mi je onaj njohov vazduh zasmetao

Idem u srednju školu, mada ne znam koliko je to bitno. Od kada znam za sebe imala sam neki strah od zubara, ako išta mrzim to je da ih posećujem. Idem samo kad moram! Pre neki dan sam dobila užasan bol u zubu i odlučila sam da odem kod zubara (opet zato što sam morala). Od ranog detinjstva mi sve u vezi zubara smeta, i ona njihova ordinacija, oni odvratni mirisi, oni njihovi instrumenti, i sami zubari-bez obzira da li ih znam ili prvi put vidim mrzim ih. Uvek paničim iako znam da ne treba. Nemam nikakve druge fobije, skoro nikad ne paničim ali kad odem kod zubara ako ne odmah onda posle nekod vremena se uspanićim. Evo danas sam bila kod neke zubarke, sve je bilo ok popravila mi zub za 20 min -.- ali kad je bila pri kraju ja sam počela da paničim. Ona je završila, videla je da sam se uspaničila i rekla sam joj da paničim samo što se zubara tiče. Onda je ona da bi me malo rashladila uzela ono njihovo (nemam pojma šta je tako da izvinite na rečniku) iz čega "izlazi vazduh" meni je to strašno zasmetalo i onda je rekla da je "to meni nešto psihički". Da li je ovo normalno, bar moja reakcija???? Meni posle nekog vremena u ordinaciji uvek bude muka, nikad ne paničim ili ne znam ni ja kako da se izrazim ali kod zubara -.- -.- Jednostavno mi je onaj njohov vazduh zasmetao

Panicni napad kod zubara nije retka stvar. Treba da uzmes neki anksiolitik pred odlazak stomatologu da se malo smiris. Poseti bez uvrede psihijatra , objasni mu problem i zamoli da ti prepise nesto sto ces uzimati iskljucivo pred odlazak stomatologu.

Страх је природна реакција до које долази када ти се чини да си угрожена. То је припрема организма за оно што би требало да следи - бег или борба. Међутим, ти ипак знаш да је зубарка ту да ти помогне и нема смисла побећи или, не дај Боже, напасти је :) Упркос томе што твој организам тако реагује на зубара, онај разумни део тебе мора да надвлада страх. Једноставно, знаш да ти се код зубара ништа лоше неће догодити, ниси у опасности, ниси угрожена. Ако ти је тешко да истрпиш бол обавезно тражи анестезију.

Колико смо сви само различити... Мени рецимо није никаква фрка од зубара, шта више радо идем тамо :) али имам неразуман страх од неких других ствари... Треба само мало више радити на себи.

E sad ćemo ja i ti malo da kuckamo.
Ja znam jedno da ljudima nije prijatno da čuju kako ti bušilice buše zub i pogode zubni živac. Takav zvuk kod sluha izaziva grozan osećaj, u psihi je ono mnogo preuveličavano i jezivo nego što jeste.To je jedna stvar.Smešno je to što kažeš da ti smetaju karakteristični mirisi od materijala za zube, to je sasvim normalno, takvi su sastavi jer su tako napravljeni.A možda je tebi normalno da jednog dana imaš muža alkoholičara pa češ taj smrad podnositi? Smetaju ti njihovi instrumenti i alati? Predstavljaju ti veliku pretnju od automobila koji može da te zgazi, ili od ose da te ubode ili deset načina od nečega pa da vrištiš? Da nije alata i instrumenta ti ne bi imala zdrave zube i lep osmeh. Treće, nekako si uspela da izdržiš 20 minuta, a šta ćeš da radiš u toku porođajne bolove od 8 do 16 sati?

Budi realna i konkretna, nemoj da si razmažena, budi jaka i čvrsta, jače stiskaj, žene jače podnose bolove nego muškarci. Završi ti sa tvojom psihom i glavu gore.Pobedi svoj strah.

Svako dobro.

Back