jojana
Obećava
- Poruka
- 56
Moram da svima vama skrenem pažnju na jednu stvar. U toku je virusna infekcija mačaka koja se javlja u jesen. Moja mačka je bila bolesna pre neki dan i preživala je jer ima godinu dana ali komšisko mače nije našao sam ga danas mrvog na trotoraru. Bilo je takodje bolesno. Smrtnost je prilično visoka kod ove infekcije pogotovo malotelesnih mačića.
Pričam vam i razloga što šepanje na jednu šapu je posledica upale zgloba koja je jedna od karakteristika infekcije. I ja sam mislio proteklih godina da mi je mače povredjeno a onda su svi počeli da šepaju svako na različitu nogu.
Ne kažem da je i u ovom slučaju opasan virus, ali imajte u vidu i tu varijantu pogotovu ako mače počne da kunja i ne uzima hranu više.
Postupak kod infekcije je sledeći:
1)Odvojiti mače od ostalih i uneti ga u kuću ako živi napolju .
2)Da mirije što više u toplom.
3)Nikako mu ne davati na silu hranu ili mleko na špric jer će infekcije trenutno buknuti do fatalnog ishoda. Ne smete davati ništa ni od lekova. Mače će samo uzeti hranu kad infekcija prodje.
4) Bolest traje 5 dana i za to vreme mače samo kunja niti jede niti pije.
5)Staviti pored njega jednu činiju sa vodom i mlekom ali ne gurati glavu na silu da to pije.
Suština lečenja je gladovanje, dehidracija i mirovanje u toplom (organizam se na taj način sam bori protiv infekcije virusa). Leka za virusne infekcije nema, zato morate postupiti prema onom što sam rekao.
Pričam vam ovo na osnovu višegodišnjeg iskustva. Nemojte da padnete u iskušenje da nešto na silu date mačetu kao što sam i ja ranije radio ne bi li ga spasio a desili se suprotno. Danas svima savetujem da to ne čine, već da postupe onako kako sam rekao.
Možda nema sve ovo sa ovim konkretnim slučajem ali nije loše da se zna pogotovu što je ovaj opasan virus u toku.
U pitanju je macija kuga,zna da bude opasna ali ako je jetra macki ocuvana pravilnom ishranom to je obican virus koji ce proci za 3-4 dana,naravno uz adekvatnu terapiju....