Pomoc kredit

whyy92

Početnik
Poruka
2
Molim vas dali neko moze da mi pomogne i kaze odogovr na ovo pitanje.Dakle radio sam kod privatnika dao sam otkaz postalo je nepodnosljivo ali problem je u tome sto su mi ostali krediti preko te firme..imam kredit u komericjalnoj banci vuce se to vec dugo sa opomenama zvali su me pre neki dan i dali rok da platim 2 dana ili ce me tuziti..dakle zanima me ako me tuze,kakav je proces ako ne mogu da mi naplate jel para nemam niti ista na sebi da se vodi od imovine..dali mogu ici u zatvor..mozda se neko nadje da mi kaze ko se razume u pravo..hvala unapred :)

Ajde da ne pokrecem novu temu posto imam slicno pitanje.
I ja ne vracam kredit a oni me jure samo tako,lupaju zatezne,natezne i ostale kamate.Pre par dana mi je stigao papir da ce me tuziti.O.K. Resim ja da platim,moram,snacicu se..nema veze.
Mene ustvari interesuje da li platiti pre utuzenja ili da idem na sud,bas me interesuje da li mi na sudu mogu traziti celi iznos sa svim onim nerealnim kamatama(nesto neverujem da su bas sve po zakonu...).U principu glavnica koju dugujem je oko 120.000 ali se to sa svim njihovim ludackim kamatama popelo na 170.000 iako sam placao ratu.Sve nesto razmisljam da ce me moci utuziti samo za onih 120.000.

Ma jasno je to,nije frka sakriti se u ovoj zemlji Dembeliji nego ja zaista hocu da se ratosiljam tog duga samo je pitanje ici na sud i dokazivati da su kamate bile nerealno visoke ili platiti sve sto traze i gotovo...

Molim vas dali neko moze da mi pomogne i kaze odogovr na ovo pitanje.Dakle radio sam kod privatnika dao sam otkaz postalo je nepodnosljivo ali problem je u tome sto su mi ostali krediti preko te firme..imam kredit u komericjalnoj banci vuce se to vec dugo sa opomenama zvali su me pre neki dan i dali rok da platim 2 dana ili ce me tuziti..dakle zanima me ako me tuze,kakav je proces ako ne mogu da mi naplate jel para nemam niti ista na sebi da se vodi od imovine..dali mogu ici u zatvor..mozda se neko nadje da mi kaze ko se razume u pravo..hvala unapred :)
Ne mogu ti nista.Ko je bio zirant kad su ti davali kredit?Ti im fino objasni da sada nemas posao i da nemas od cega da vracas kredit.Oni su inace jaki na pretnjama,ali ne mogu ti nista.Sto se tice zatvora,u zatvor zbog prenatrpanosti ne idu ni kriminalci koji su vadili i ubadali ljude,tako da si bezbedan.Bez panike,samo se informisi i koristi te informacije.Kad pocnes da radis,vracaj im taj kredit i nema nikakve frke.

Po nekoj od konvencija za ljudska prava(bila je slicna tema ranije pa sam tada nasao i link, da sad ne trazim) koju je Srbija potpisala za novcani dug se NE MOZE ICI U ZATVOR.
S te strane si potpuno siguran.

hvala svima na odgovorima trazio sam savet i advokata,rekao mi je da nemogu biti krivicno gonjen,kada banka dobije pravosnaznu presudu,ona je duzna da mi nadjem imovinu koju posedujem da bi naplatila ukoliko nemam,nece neće uspeti da naplati potraživanje..u zatvor se ne ide..:)

hvala svima na odgovorima trazio sam savet i advokata,rekao mi je da nemogu biti krivicno gonjen,kada banka dobije pravosnaznu presudu,ona je duzna da mi nadjem imovinu koju posedujem da bi naplatila ukoliko nemam,nece neće uspeti da naplati potraživanje..u zatvor se ne ide..:)

Ima jedna "kvaka"........Po novom zakonu banka da privatnom izvrsitelju da naplati potrazivanja, a taj posto mu je licni interes da se naplati ti prakticno ne izlazi iz kuce, i stalno te kontrolise...
I tako 10 godina, sto je vreme za koje moze da se to naplati.

"Najjeftinije" ti je da se dogovoriš sa bankom da vraćaš dug na rate, većina banaka voljna je na takav dogovor.
Ako stvar završi u sudu, nažalost pada u vodu sve ono što su ti prethodnici napisali - možeš ti da se seljakaš 10 puta ili da izbegavaš prijem sudskog rešenja, no po novom zakonu smatra se da si nakon određenog vremena po pribijanju rešenja o izvršenju na tablu suda - obavešten.

Bez obzira što nemaš nepokretnost, mogu da ti popišu i prodaju stvari, mada (češće) banke sačekaju neko vreme da vide da li ćeš se zaposliti (ako si trenutno nezaposlen) pa ti "legnu" na platu, ili ponovo u budućnosti vrše provere imaš li nepokretnosti.

Takođe, možeš ti na sudu da opovrgavaš visinu kamate i možeš veštačenjima verovatno i dokazati da je kamata manja (veštačenja uvek i pokažu manji iznos u korist dužnika), no kada sabereš glavni dug i ukupne sudske troškove u koje ulaze troškovi dva sudska postupka ( parničnog u kojem se busaš da ne duguješ toliko i izvršnog koji sledi nakon parničnog) - ispadne da je najjeftinije da zoveš banku, kažeš da si spreman da vratiš dug i zamoliš rate.

Edit: jedina šansa za dužnike protiv kojih pokrenu sudski postupak na osnovu blanko potpisane menice je da nađu dobrog advokata ili dobrog pravnika koji će ih uputiti, s obzirom da banke često ne popunjavaju menice kako treba, i celokupan dug iskazan u meničnom iznosu može sasvim elegantno da se obori.

Poslednja izmena:

Back