Jose,
mi se znamo sa foruma o Dominikani........
Da se ne lazemo, nije ni malo lako proci varijatnu koju spominje Sport_Billy, ako nemas visu/visoku skolu, 3-4 godine radnog iskustva u datoj oblasti, .....nema sansi da prodjes bodovni sistem, jer skola nosi veliki deo bodova. Obezbedjen posao ti donoso neke bodove ali i to je jako komplikovano da se prizna, da ne ulazim sada u detalje. Treba polagati i ILETS test, to je britanska varijanta za engleski jezik, veoma komplikovano, veruj mi, pripreme za taj test bi ti uzele dobrih 3-5 meseci ako vec imas neko predznanje. Da ne idem u detalje previse, veoma je sve komplikovano, .......sama aplikacija nije tako skupa, CAD$ 500 i jos polaganje engleskog nekih 80 funti (toliko je u BG-u) i jos neki propratni troskovi.
Sto se tice tog sredivanja papira kada dodjes u Kanadu, i to je veoma diskutabilno, ne znam ko ti to sredjuje i kako. Ok , ako imas posao to je dobro, ali taj koji ti ga nudi nece tako lako uspeti da ti sredi papire, veruj mi , znam o kanadskim imigracionim zakonima dosta i svako ko ti prica da moze nesto da ti sredi po tom pitanju prilicno dobro laze! Kakv posao je u pitanju i ko ga ti ga nudi?
U svakom slucaju, ako mozes da odes na turisticku vizu , probaj, imas firmu u SD, znam, pricao si nesto o tome, pa probaj da dobijes vizu na par meseci i da izvidis situaciju, ali kao sto rekoh, veoma je tesko, skoro nemoguce ostati tamo i srediti papire kada si na turistickoj vizi, oni ne dozvoljavaju da menjas status vize dok si tamo, znaci moras izaci u datom roku i onda probati na drugu foru da udjes.
Ako imas dosta love, ali stvarno DOSTA ( mislim da je u pitanju minimum CAD$ 50 000 ako ne i vise, proveri), onda mozes otici na varijantu ulaganja, u tom slucaju dobijas neku biznis vizu na godinu dana ili tako nesto i onda je produzavas, to takodje mozes naci na onom zvanicnom sajtu.
Za neku drugu varijatu ulaska u Kanadu ne znam, ogranicen si samo na par , ali nijedna nije laka.
Odakle odjednom ta promena da ides iz Dominikane? Ti rece da ti ide posao dosta dobro? U cemu je problem?