Помагајте!

Ахааааа! Значи могу сабирати ако ћу послије сабрано дијелити? Виш ти то... Рачун с предикцијом... А могу ли се онда у задњи час пред дијељење предомислити па ипак не подијелити да би ми остао исправан збир? Неће ми се ваљда збир сјебати ретрокаузално? :mrgreen:

Ја сам сабирао само Целзијусе с Целзијусима (0°C + 0°C) и само Фаренхајте с Фаренхајтима (32°F + 32°F) тј. нигдје нисам помијешао крушке с јабукама, а камоли с парадајзом.
Porediš.

Ахааааа! Значи могу сабирати ако ћу послије сабрано дијелити? Виш ти то... Рачун с предикцијом... А могу ли се онда у задњи час пред дијељење предомислити па ипак не подијелити да би ми остао исправан збир? Неће ми се ваљда збир сјебати ретрокаузално? :mrgreen:

Ја сам сабирао само Целзијусе с Целзијусима (0°C + 0°C) и само Фаренхајте с Фаренхајтима (32°F + 32°F) тј. нигдје нисам помијешао крушке с јабукама, а камоли с парадајзом.
Porediš.
Možeš imati skup temperatura. Ali to su samo podaci a ne i količine.

I Frederick ti je najbolje odgovorio.
Ako su dva stanja ista?

Filozofija je ista. Vektori objasnjavaju da nije sve samo broj. Ko skapira tu filozofiju, nece mu ni pasti na pamet da sabira farenhajte kao sto bi sabirao dva prirodna broja.
pazi, tema je cisto sprdanje i ne znam kako to nisi provalio, ali ovo je pogresno sta pises jer ne mozes porediti babe i zabe i ne mozes preko vektora objasnjavati zasto se ne mogu uporedjivati stepeni i farenhajti u sabiranju temperatura.

pitanje jeste zanimljivo i zezatorsko ali je jasno da konverzija ne spada pod klasicnu matematicku operaciju jer onda bi mogao da kazes i sledece

1€ = 117 din
1 + 1 € = 117 + 117 din

2€ = 234 din

kako?

a jeste tako..u pitanju su konverzije jedinica..

i to apsolutno nema veze sa vektorima.

pazi, tema je cisto sprdanje i ne znam kako to nisi provalio, ali ovo je pogresno sta pises jer ne mozes porediti babe i zabe i ne mozes preko vektora objasnjavati zasto se ne mogu uporedjivati stepeni i farenhajti u sabiranju temperatura.

pitanje jeste zanimljivo i zezatorsko ali je jasno da konverzija ne spada pod klasicnu matematicku operaciju jer onda bi mogao da kazes i sledece

1€ = 117 din
1 + 1 € = 117 + 117 din

2€ = 234 din

kako?

a jeste tako..u pitanju su konverzije jedinica..

i to apsolutno nema veze sa vektorima.

Ti sad trolujes, jer ja nisam preko vektora nista objasnjavao, nego sam uzeo primer vektora da objasnim da nije sve obican broj, i da velicine imaju nesto vise od samog broja koji ih opisuje.

Dakle, takodje si ekstremno bezobrazan kao i postavljac teme, jer tvrdis da sam rekao nesto sto nisam.

Ali okej, navikao sam od tebe na provokacije, tako da opusteno :)

Sve je jasno sa farenhajtima ako znas osnove.
A osnove su da skala ima 180 podeoka izmedju tacke mrznjenja i tacke kljucanja vode, gde je tacka mrznjenja opisana brojem 32 a tacka kljucanja brojem 212.
Колико видим, 32+180 је тачно 212, ту с све поклапа.

Sledeca osnova koju treba da znas je da temperatura odredjuje toplotno stanje tela, a ne broj komada necega.
Dakle ti mozes sabrati 2 i 2 jabuke i reci imam 4 komada. A ne mozes sabrati 2 i 2 farenhajta tek tako jer to nisu komadi necega vec opisi toplotnog stanja tela.
Ни маса није број комада нечега па је сабирам без икаквих проблема, иако је маса опис гравитационог стања тијела.

Ne mozes sabirati temperature ni u kojoj skali.
0°C + 0°C = 0°C
32°F + 32°F = 32°F
Sta tu nije jasno?

Кренух испочетка да видим шта је са тим сабирањем температура...

E, ako to znas, onda znas da vrednosti koje opisuju odredjenu velicinu ne mozes sabirati pod nekom sopstvenom pretpostavkom kao sto pokusavas, vec moras po odredjenim pravilima za sabiranje tako definisanih velicina.
Значи температуре се не могу сабирати тек тако, него само по одређеним правилима тако дефинисаних величина. Још не чух која су то правила. Само добих примјер правилног сабирања:
0°C + 0°C = 0°C
32°F + 32°F = 32°F
Sta tu nije jasno?
На питање колико би било нпр. 32°F + 10°F – мук.

Naravno da mozes da sabiras vrednosti temperatura, ali prvo da shvatis da vrednost temperature ne sadrzi samo njen skalarni opis u vidu broja (sto samo po sebi ne mozes da sabiras), vec sadrzi i dodatne informacije koje moras da uzmes u obzir, a razlikuju se od velicine do velicine.
Дакле, потврђено, температуре се могу сабирати али уз узимање у обзир неких магловитих информација.

Ne mozes sabirati temperature ni u kojoj skali.

Dakle temperature se ne sabiraju.
Дакле, ипак се не сабирају. Па којом магијом ми раније сабра: 32°F + 32°F = 32°F?

Да то није пар-непар, непарним датумима се сабирају по неким непознатим ми правилима, а парним датумима се не сабирају никако?

Кренух испочетка да видим шта је са тим сабирањем температура...

Значи температуре се не могу сабирати тек тако, него само по одређеним правилима тако дефинисаних величина. Још не чух која су то правила. Само добих примјер правилног сабирања:

На питање колико би било нпр. 32°F + 10°F – мук.

Дакле, потврђено, температуре се могу сабирати али уз узимање у обзир неких магловитих информација.

Дакле, ипак се не сабирају. Па којом магијом ми раније сабра: 32°F + 32°F = 32°F?

Да то није пар-непар, непарним датумима се сабирају по неким непознатим ми правилима, а парним датумима се не сабирају никако?

Kao sto rekoh - maksimalmo bezobrazan provokator.

Nalozio te tab da me provocirate zajedno da bih vas oterao u tri lepe, pa da ima povod da me banuje, ali ne uspeva nesto :)

Adios, provokatori 🖐

Kao sto rekoh - maksimalmo bezobrazan provokator.

Nalozio te tab da me provocirate zajedno da bih vas oterao u tri lepe, pa da ima povod da me banuje, ali ne uspeva nesto :)

Adios, provokatori 🖐
Таба немој слати нигдје, код њега је батина. Ја могу и у три лепе, није проблем... заправо јесте, како ћу истовремено на три мјеста?

Само подаци? Па какав је проблем сабрати податке? И шта ће ми количине? Метар плус метар и по су два и по метра, нигдје количине, а ето, лијепо се сабира.
Hm.. metar je mera za dužinu/prostor.

Možeš sabrati metar kod tvoje sobe u kojoj si i metar moje kabine? Visinu, dužinu, širinu, ili dijagonalu, svejedno? Nema smisla sabirati kao ni temperature.

Hm.. metar je mera za dužinu/prostor.

Možeš sabrati metar kod tvoje sobe u kojoj si i metar moje kabine? Visinu, dužinu, širinu, ili dijagonalu, svejedno? Nema smisla sabirati kao ni temperature.
За дужину, не за простор, простор је тродимензионалан.
Што би био проблем сабрати метар моје собе и метар твоје кабине? Висину пирамиде и дијагоналу квадрата? Ширину ријеке и висину зграде?

Што би био проблем сабрати метар моје собе и метар твоје кабине? Висину пирамиде и дијагоналу квадрата? Ширину ријеке и висину зграде?
Сад ми је Таб отворио видике... Метар мога села, Америка цела! Какав метрички парадокс! :lol:

Prostor je više dimenzionalan.
Fizički je recimo 3d...
Hm. Zato što su dve različite pojave.
Saberi veličinu talasa na Mediteranu u 3am 29.7.2027. I veličinu talasa na Atlantiku danas..ti biraj pored kog ostrva ili luke...
A možeš i na otvorenom moru...

Nema smisla...ne?

Prostor je više dimenzionalan.
Fizički je recimo 3d...
А то има и неки психички простор? :mrgreen:

Hm. Zato što su dve različite pojave.
Saberi veličinu talasa na Mediteranu u 3am 29.7.2027. I veličinu talasa na Atlantiku danas..ti biraj pored kog ostrva ili luke...
A možeš i na otvorenom moru...

Nema smisla...ne?
Колико год имало или немало смисла сабирати висине насумично одабраних валића на било којим морима, па чак и сваком валу додати дужину ципела оног ко сабира, свакако неће у сабирању испасти да је 0=64. Дакле, ниђе везе с темом.

Пошто је тема замрла, ред је и да кажем у чему је „штос”.

Температуре се, наравно, могу збрајати. Нпр. мјесечни просјек се рачуна као зброј свих дневних температура подијељен са бријем дана у мјесецу и ту је све у реду, тако се рачунају просјечне вриједности разних величина.
У овом случају ради се о нечем другом.

0°C = 32°F
Ово је свакако тачно, постоји формула за претварање °C у °F (и обратно).

0°C + 0°C = 32°F + 32°F
Е ово не може овако. Морамо знати шта радимо. Дакле, на температуру од 0°C додајемо још 0°C, тај додатак заправо није проста температура него температурни прираст (који може бити и позитиван и негативан, а и нула). Тај прираст (обично се означава као ΔT) мора бити исти с обе стране, тј. исти и у °C и у °F. Температурни прираст од 0°C је и у °F такође нула, па би исправно заправо било:
0°C + 0°C = 32°F + 0°F
и онда је све у реду, опет имамо почетно (и тачно)
0°C = 32°F

Back