JustASimpleMan
Zainteresovan član
- Poruka
- 132
Već mesec dana radim u trgovini gde su socijalne vestine presudne. Iako dobro funkcionišem u radu sa potrošačima( jer se prema radnoj etici i drustvenim normama i ocekuje da nas odnos bude formalan i umeren), sa kolegama je druga prica. Problem je što nemam ni malo razvijene socijalne veštine, ali oni kojima je to prirodno, to prosto ne mogu da samostalno shvate,pa verovatno misle da sam nadmen, arogantan ili drkadzija. Cak mi je vise puta i receno da se pravim lud. Kolege me i nakon mesec dana rada i dalje ne zovu po imenu nego me oslovljavaju kao kolega, sto je van svake pameti. Ja njih zovem po imenu i trazim da tako i oni mene zovu po imenu. Iako znam kako da odreagujem na salu, znam kako da ucestvujem u razgovoru i nastavim vec zapocetu temu itd, problem je sto stvarno ne znam kako da zapocnem razgovor a da ne pricam o poslu. Kako da ja njima nesto kazem, da se ja nasalim sa njima itd. To sto ja njima ne prilazim vec cekam da oni meni pridju da bi mogli da razgovaramo verovatno i jeste uzrok toga sto im se ne dopadam. Problem je sto oni retko prilaze, i prilaze sve redje i redje. Moj nedostatak socijalnih vestina me vec kostao posla u jednom malom ducanu gde su stalne musterije, a ovde sam dovoljno dugo opstao samo zato sto je prodavnica srednje velicine i ljudi koji dolaze nisu obavezno stalne musterije, te je formalan odnos ocekivan, normalan i prihvatljiv. Molim vas dajte mi savete kako da se zblizim sa kolegama i budem prihvacen jer sam bez toga mrtav covek. M R T A V !