Poljski Toalet!

Možda imam samo potrebu za meditacijom pa mi ovako čudnim asocijativnim putevima moj um želi to da saopšti, ali tek mi pade na pamet prolećna scena: divan drveni poljski WC ulegao u meku travu. Iza njega kroz ređu bagremovu šumu puca pogled na široku vojvođansku ravnicu. Bio je to klozet na salašu moga dede.
Sedneš. Poneseš knjigu za čitanje (ili jednostavno prelistavaš iskidane jučerašnje novine pripremljene za :lol:) Ili jednostavno sedneš i što bi rekli mladi "otpadaš" jedno pola sata blažen kao Buda i utonuo u misli dublje od Bramana: SAVRŠENO!!!:lol:

Ovde sediš i jedino što čuješ jeste vetar kako se provlači kroz bagremovu šumu. Čuješ vrapce i fazane! Kao dobar trip! Ti si centar svemira! (Ne bih da budem samoironičan i da kažem Crna rupa!:lol: jer koliko god izgledala neozbiljno tema ona ipak ima veliku bitnost za mene)

Pa to je kao da si spojila nebo i zemlju jednim rajsferšlusom!!! Obavljaš nešto što predstavlja sastavni deo onog rudimentarnog, svakodnevnog , osnovnog ciklusa metabolizma! Sa druge strane razmišljaš i to široko u velikim potezima!

Ja, sam, u prirodi! Centar! Jedinka u kojoj se spaja nešto što nas prati od samog postanka i misao koja stremi naviše, koja nam je podarila umetnost! To je veliko pomirenje sa prirodom. Pomirenje satira i čoveka u kravati!

Sedeo sam na tim drvenim daskama, miran i blažen. Gledao sam kako se pauk lagano kreće i slušao sam vetar iza vrata. Čujem vetar. Bio sam vetar!
Gvirim kroz proreze na daskama. Ja sam mali voajer u ovom svetom utočištu! Juuuuhuhuhu!!!
:lol::lol::lol:

Ja znam šta je pravo uživnje na WC šolji, jeste da nema vetrova, ali dobra knjiga ume da zameni čitav ambijent celokupne prirode.
Nećeš verovati ja sam osnovnu školu završila učeći na WC šolji...
A što se tiće poljskih toaleta, bila sam samo u onim ''primitivnim'', ne tako komotnim kao što je imao tvoj deda. Znaš tu moraš da čučiš i da pogadjaš u rupu, i da neprestano budeš obazriv i da dobro održavaš ravnotežu.

23ge3.th.jpg

Poslednja izmena:
Molim lepo da se razumemo! :-D Nije to nešto kao tradicija ili graditi na temeljima tradicije! Ne, ne, ne! To je kao kada imaš Kapri i to je Kapri: jagoda, vanila, čokolada! Ako hoćeš Kapri da unaprediš dodajući mu sečene lešnike, to nije unapređeni Kapri - to je neki drugi sladoled, ako takav i postoji! :lol: Razumeš?:lol:

Dobro a majku mu, komarci, muve?
"Miris" koji ti obavija prvo nozdrve, a onda imaš osećaj da ti se uvukao u garderobu, kožu, kosu?
Sedela sam u više takvih poljskih WC-a (i dan danas ih ima, čak i po gradovima, i selima koji se nazivaju gradovima) i svaki je odisao potpuno istom aromom. Najviše sam žudela da što pre pobegnem iz istog. Nije baš bilo mnogo razmišljanja i smišljanja neke naučne teorije.
Mada, možda u taj poljski WC na salašu tvoga dede polivaju raznim Domestosima, ili/i ima odličnu septičku jamu koja sve to proguta...

Jeste da iz njega savršeno čuješ prirodu... Ptičice, zrikavce, žabe, razne insekte, domaće životinje, stoku, sve u zavisnosti od recepta salaša tvoga dede... To je nešto čega baš i nema u gradu.

Pa samo treba izvagati. Obgrliti prirodu sa svim njenim čarima, ili samo olakšati... hm... dušu...

Back