Politika u Republici Srpskoj

• Začetnik teme Začetnik teme iig
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

DODIK O VAŽNOM DOKUMENTU KOJI MU JE VUČIĆ PREDAO: Stvar od nacionalnog značaja - zaštita srpskog identiteta​

Novosti online
26. 08. 2021. u 18:34

ZAŠTITA srpskog jezika i pisma najprirodniji je način delovanja i zaštite identiteta srpskog naroda, poručio je srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik.​

ДОДИК О ВАЖНОМ ДОКУМЕНТУ КОЈИ МУ ЈЕ ВУЧИЋ ПРЕДАО: Ствар од националног значаја - заштита српског идентитета

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Govoreći o prednacrtu zakona o zaštiti srpskog jezika i ćiriličnog pisma, koji mu je u Beogradu predao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Dodik je rekao da je dogovoreno da skupštine Srbije i Republike Srpske usvoje taj zakon na Dan nacionalnog jedinstva, 15. septembra.
Dodik je ukazao da je ovaj zakon izuzetno važan, jer se prvi put dešava da se za prostor Srpske i Srbije donosi zakon sa istim tekstom, preneo je portal RTRS.

- Srpski jezik, srpsko pismo ćirilica nemaju nikakve razlike ni kod nas ni u Srbiji. Pokušaje koje smo ranije gledali u BiH da se prave neke zajedničke priče nisu uspele ni u poslednjih 150 godina kada je to pokušavala da uradi Austrougarska - naglasio je Dodik.

Podsetimo, Vučić je prethodno objavio da se sa Dodikom u razgovoru saglasio da je saradnja između Republike Srbije i Srpske izuzetna na svim nivoima i da srpski narod ne sme i ne može sebi da dozvoli bilo kakve sukobe i povratak u prošla vremena.

(RTRS)

MINISTAR POLICIJE RS POTVRDIO Inckov zakon neće se primenjivati u Republici Spskoj​

Tanjug/Alo/V.P.
SVET
26.08.2021 11:08
On je podsetio da je kao odgovor, Narodna skupština usvojila dva važna zakona - prvi određuje Inckovu odluku kao nevažeću na teritoriji Republike Srpske, a prema drugoj, svi koji vređaju Republiku Srpsku i njen narod nazivaju "genocidnim" mogu dobiti zatvorsku kaznu.
MINISTAR POLICIJE RS POTVRDIO Inckov zakon neće se primenjivati u Republici Spskoj
Tanjug/Zoran Žestić

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je da je odluka bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, o kažnjavanju negiranja genocida, neprihvatljiva i da će se na teritoriji Republike Srpske primenjivati Zakon koji je donela Narodna skupština Republike Srpske, kojim se odbacuje Inckov nametnuti akt.

"On (Incko) je BiH vratio u prošlost, na kraj rata, pre četvrt veka. Za 12 godina svog boravka ovde, Incko nije postigao gotovo ništa u BiH. I sada, napuštajući tu dužnost, stvorio je velike probleme. Verujem da je vratio BiH u situaciju iz koje će biti izuzetno teško pronaći adekvatan izlaz", rekao je Lukač za rusku Federalnu novinsku agenciju.

On je podsetio da je kao odgovor, Narodna skupština usvojila dva važna zakona - prvi određuje Inckovu odluku kao nevažeću na teritoriji Republike Srpske, a prema drugom, svi koji na ovaj ili onaj način vređaju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, himnu ili srpski entitet nazivaju "proizvodom genocida", a njen narod "genocidnim" mogu dobiti zatvorsku kaznu.

"Ovaj Zakon će se primenjivati na teritoriji Republike Srpske", rekao je Lukač.

Smatra da je veoma značajno ovo neprimenjivanje Inckove odluke jer je to prvi put od završetka rata da je Narodna skupština Republike Srpske odbila da primeni zakon koji je nametnuo visoki predstavnik.

"U prošlosti su mnogi visoki predstavnici nametali veliki broj odluka. Konkretno, Pedi Ešdaun, koji je doneo najveći broj takvih odluka i zakona i oduzeo većinu nadležnosti Republici Srpskoj, propisanih Dejtonskim sporazumima. Dakle, sada u zakonodavstvu BiH postoje zakoni koji nisu predviđeni Ustavom i koji su u suprotnosti s njim. Među njima su Sud i Tužilaštvo BiH, koje je nametnuo visoki predstavnik, kao i Agencija za istrage i zaštitu, takozvana SIPA, što Ustavom nije predviđeno", pojasnio je Lukač.

Govoreći o žandarmeriji koja je osnovana u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, Lukač je istakao da Republika Srpska i Ministarstvo unutrašnjih poslova imaju zakonska ovlašćenja i mogućnost da sprovedu reforme radi boljeg funkcionisanja sopstvenih policijskih snaga.

"Tako smo, podržavajući jedinice koje su već postojale u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova, formirali žandarmeriju po uzoru na mnoge evropske države, na primer, Francusku ili italijanske karabinjere. Ili po uzoru na Srbiju koja takođe ima svoje jedinice žandarmerije. Smatramo da su pored naših specijalnih antiterorističkih snaga takve jedinice u sastavu Ministarstva unutrašnjih poslova izuzetno potrebne", rekao je Lukač.

Prema njegovim riječima, oni su raspoređeni po celoj Republici Srpskoj u okviru deset policijskih uprava, prenela je Srna.

KAKAV JE DOKUMENT VUČIĆ PREDAO DODIKU? Stupa na snagu 15. septembra!​

Novosti/Alo!
VESTI
27.08.2021 09:18

Beograd i Banjaluka postigli su dogovor o još jednom važnom koraku ka zaštiti srpskog nacionalnog identiteta i jačanju zajedništva: skupštine Srbije i Republike Srpske trebalo bi 15. septembra, na Dan nacionalnog jedinstva, slobode i zastave, da usvoje usaglašeni Zakon o zaštiti srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma.

KAKAV JE DOKUMENT VUČIĆ PREDAO DODIKU? Stupa na snagu 15. septembra!
Tanjug/Dragan Kujundžić

Glavne odredbe ovog zakona, čiji je nacrt predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče u Beogradu uručio srpskom članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku, imaju za ključni cilj da se neguje, očuva i promoviše ćiriličko pismo kao uporište našeg nacionalnog identiteta. Posebni akcenat stavljen je na pospešivanje njene šire upotrebe u javnom životu, s obzirom na istorijski, kulturni i identitetski značaj.

Prema nacrtu zakona u koji su "Novosti" imale uvid, svi državni i lokalni organi u Srbiji i Republici Srpskoj, javna preduzeća, škole i fakulteti, kao i privredna društva sa većinski javnim kapitalom i udruženja koja deluju na nacionalnom i međunarodnom nivou ubuduće će u svom radu biti obavezni da upotrebljavaju srpski jezik i ćiriličko pismo.

Na to će biti obavezne i javne medijske ustanove RTS i RTV. Obavezna upotreba srpskog jezika i ćirilice, kao matičnog pisma, po nacrtu zakona, obuhvata i pravni promet i uključuje i ispisivanje naziva, sedišta, delatnosti, naziva robe i usluga, uputstava za upotrebu, informacija o svojstvima robe i usluga, garancijskih uslova, ponuda, faktura, računa i potvrda. Takođe, kulturne i druge manifestacije koje se finansiraju ili sufinasiraju iz javnih sredstava moraće da imaju logo ispisan na ćirilici.

Osim što proširuje krug organa i institucija koji će biti u obavezi da koriste ćirilicu - i to na sve one koji posluju ili obavljaju delatnost sa većinskim učešćem javnog kapitala - nacrt zakona predviđa i paket stimulativnih mera za privatni sektor.

To se pre svega odnosi na privredne subjekte i sredstva javnog informisanja u privatnom vlasništvu, za koje se posebnim propisima mogu ustanoviti poreske i druge administrativne olakšice koji u obavljanju svoje delatnosti odluče da koriste ćiriličko pismo, što uključuje i korišćenje ćiriličkog pisma u elektronskim medijima i prilikom izdavanja štampanih javnih glasila.

- Naše zajedništvo i jedinstveno delovanje na polju ekonomije, kulture, obrazovanja, istorijskog sećanja nijednog trenutka ne sme biti dovedeno u pitanje - poručio je Vučić, i naglasio da je sa Dodikom vodio "suštinske razgovore o budućnosti celog regiona", a da su posebno razmatrali inicijativu "Otvoreni Balkan", ali i konkretne projekte, poput izgradnje dela auto-puta od Kuzmina do Bijeljine.

Profesor Željko Budimir sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci kaže, za "Novosti", da je ova inicijativa jedna od najvažnijih stvari za osnaženje i zaštitu srpskog identiteta, naročito izvan Srbije, pred svim onima izazovima koji slede:

- U BiH srpski identitet je svakoga dana na testu, a teška je pozicija i našeg naroda u Hrvatskoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji. Ozakonjenje jednog od stuba našeg identiteta, pisma i jezika jeste važno za jedinstvo čitavog srpskog korpusa i u Srbiji i izvan nje.

Srpski narod ne može da odbrani svoju političku poziciju, ako ne odbrani svoj identitet.

1630075759635.png

MILORAD JE U VELIKIM PROBLEMIMA: Šarović tvrdi da SDS nije dao saglasnost Dodiku da ide u Predsjedništvo BiH na sastanak sa Erdoganom (VIDEO)

Činjenica jeste, smatra Šarović, da je Dodik obavjestio lidere opozicije, šefove stranaka, mene je nazvao i rekao da on ide na taj sastanak i ništa više.

erdogan_dodika_foto_rtrs_2[1].jpg

Prije 23h

- SDS nije dao saglasnost Miloradu Dodiku da ide na sutrašnji sastanak Predsjedništva BiH sa turskim predsjednikom Recep Tayyip Erdoganom, izjavio je predsjednik SDS-a Mirko Šarović za BN televiziju.

“Ja da sam u toj poziciji ne bih išao, sigurno, obzirom da je i posjeta takvog karaktera. Znači, ona ima čak i privatni karakter i nemamo mi neki sadržaj vezano za tu posjetu. Ide se sa dvojicom drugih članova predsjedništva. Ja smatram da treba ići na slične diplomatske sastanke samo ako to ima smisla i ako se razgovara o ovim ključnim temama koje su za nas danas vrlo važne", kazao je Šarović.

Činjenica jeste, smatra Šarović, da je Dodik obavjestio lidere opozicije, šefove stranaka, mene je nazvao i rekao da on ide na taj sastanak i ništa više.

"Ja sam mu rekao da je to njegova odgovornost i da zna, da računa da će sigurno da bude kritikovan zbog toga, uopšte zbog toga što je to posjeta takvog karaktera da ne daje prostora za razmišljanje o tome da će se neke stvari suštinske za Republiku Srpsku tu dogovarati. Mislim da posjeta takvog tipa i tog nivoa uovakvim okolnostima u kojima jesmo nakon nametnute odluke bivšeg visokog predstavnika Incka", naveo je Šarović.

Ona ima opravdanje, kaže Šarović, samo ako se razgovara o ključnim temama, a to je da se na tom sastanku iznese jasan stav i da se zatraži podrška da se ova odluka ukine, što jeste opravdanja i što može.

"Međutim, očito je da to neće biti tema. Ili da se razgovara o nastavku ili finansiranju autoputa Beograd – Sarajevo, da je to odluka koja uvijek ima opravdanje i značaj za djelovanje za razgovor sa ovako visokim gostom", kazao je.

Šarović je kazao da se ne zna o kojoj će se temi razgovarati.

"Naprosto, suočeni smo i sa manipulacijama u smislu da ne znamo, mislim, opozicija daje saglasnost Dodiku da ide...Niti je tražio, niti mi dajemo saglasnost na bilo koji način. I potpuno je to, rekao bih pravljenje neke vrste alibija sa opozicijom, što je nepotrebno i neprihvatljivo, apsolutno", naglasio je predsjednik SDS-a i dodao da on u ovakvim okolnostima ne bi otišao na sastanak.

Komentarišući to što je Dodik prekršio zaključke NSRS, Šarović kaže da postoje jasni stavovi NSRS, postoje i razlozi kada se može učestvovati u odlučivanju u Predsjedništvu, u Parlamentarnoj skupštini BiH i Savjetu ministara, kada su ozbiljni interesi RS, i onda kada bi šteta bila veća ne učestvovanjem u takvom odlučivanju."

"Generalno mislim da je atmosfera takva da o svakom susretu, bilo kog nivoa, treba da imamo vlastitu odgovornost i da razmišljamo o tome da li je potrebno ili nije da se pojavimo, je li to korist, interes, da razgovaramo o tome o onome što danas zaokuplja našu javnost. Tako da u ovom slučaju smatram da nema potrebe da se u tome učestvuje", zaključio je Šarović.

1630099620331.png

DODIK REKAO KAKO VUČIĆA TREBA UKLJUČITI U RAZGOVOR O BiH: Komšić se slatko nasmijao, kao da veli... (VIDEO)

...ovaj moj kolega vjerovatno nije dobro.

1630092237-gghhjj-750x430[1].jpg

Prije 2h

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik večeras je u Sarajevu poručio kako je najbitnije očuvati mir u državi.

Dodik je sa dvojicom kolega, Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem, bio domaćin turskom predsjedniku Recepu Tayyipu Erdoganu. Nakon razgovora i radnog ručka obratili su se javnosti.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske je naglasio neophodnost očuvanja mira u državi.

“Mislim da je najbolje očuvati mir, uz dijalog, uz pozivanje prijatelja koji imaju autorit. Ako mene pitate, ja bih tu još uključio predsjednike Vučića i Erdogana da osiguraju koordinaciju za politički dogovor ovdje”, jasan je bio Milorad Dodik.

Njegova izjava da u dogovor treba uključiti Vučića izazvala je smijeh kod Željka Komšića.

Pogledajte kako je izgledalo...

1630100117027.png

ŠTA JE S BOJKOTOM INSTITUCIJA BiH: Ministri Dodikovog SNSD-a na sastanku sa delegacijom Turske

Sastanku je prisustvovao Vojin Mitrović, ministar prometa i komunikacija BiH, te Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

snsd_ministri_i_erdogan[1].jpg

Prije 4h

Sastanak delegacija Turske i Bosne i Hercegovine u zgradi Predsjedništva BiH održan je danas nakon što su se sa Recepom Tayyipom Erdoganom sastali članovi Predsjedništva BiH.
Na sastanku delegacija dvije zemlje, osim predsjednika Turske i članova Predsjedništva BiH, prisustvovali su i SNSD-ovi ministri u Vijeću ministara BiH.

Sastanku je prisustvovao Vojin Mitrović, ministar prometa i komunikacija BiH, te Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
Činjenica da su SNSD-ovi ministri prisustvovali današnjem sastanku govori da se priča o bojkotu srpskih političkih predstavnika u državnim institucijama raspala, a kako će na to reagovati opozicione stranke i lider iz RS-a, ostaje da se vidi.

1630106398367.png

"NAŠ CILJ JE..." Ovo je poručio Erdogan nakon sastanka u Predsjedništvu BiH

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je da su cjelovitost i stabilnost BiH ključ mira u regionu, te kao cilj naveo milijardu eura trgovinske razmjene između BiH i Turske, nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH u Sarajevu.

tetate1-scaled[1].jpg

Prije 3h

Turski predsjednik Reccep Tayyip Erdogan izrazio je zadovoljstvo što je nakon dvije godine u Sarajevu, gdje se osjeća kao kod svoje kuće, te se zahvalio na toplom prijemu.

Podsjetio je da je 16. marta u Ankari održan zajednički sastanak, te 20. juna u Antaliji i ova posjeta je treći sastanak ove godine.

“BiH ima posebno mjesto u srcima naših ljudi , rekao je Erdogan.

Zahvalio se na porukama koje su predstavnici BiH uputili Turskoj u posljednje vrijeme.

Naglasio je kako je bilo riječi o bilateralnim, regionalnim i odnosima na svjetskom planu, te je spomenuo sporazum o trgovinskoj saradnji, koji je stupio na snagu 1. augusta ove godine, koji će doprinijeti povećanju investicija.

“Slažemo se da trebamo poduzeti korake za jačanje ekonomskog razvoja u regionu. Naš cilj od milijardu eura trgovinske razmjene između BiH i Turske je bitan. Potvrdili smo našu podršku suverenitetu BiH i njenom članstvu u EU", rekao je Erdogan, te dodao kako je cjelovitost i stabilnost BiH ključ mira u regionu.

(BHRT)

1630106571038.png

Dodik prekinuo bojkot: Potreban je novi dogovor, pomoć Vučića i Erdogana dobrodošla

- Uvjeren sam da do dolaska novog visokog predstavnika u BiH ne bi ni došlo da je u to bila uključena Turska, kazao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH, nakon sastanka s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

res_1630094295_dodik-prekinuo-bojkot-potreban-je-novi-dogovor-pomoc-vucica-i-erdogana-dobrodos...JPG

27.08.2021 | 20:21

Dodik je rekao da je upoznao predsjednika Erdogana s činjenicama u vezi s političkim stanjem u BiH i da vjeruje u unutrašnji dogovor.

"Mi ne možemo prihvatiti nekoga koga je izabrao Savjet za implementaciju mira, koji nije dio Dejtonskog sporazuma. Ne prihvatamo da bilo koji stranac može ovdje nešto da radi. Pozivam na dogovor i razgovor, pozivam prijatelje da nam pomognu, pozivam ljude iz Sarajeva da shvate", kazao je Dodik i dodao:

"Važno je očuvati mir na ovim prostorima. Ako mene pitate, ja bih tu još uključio predsjednike Vučića i Erdogana da obezbijede koordinaciju za politički dogovor ovdje. Kako će se situacija odvijati zavisi od nas".

08272021105207.jpg

Dodik je istakao da Dejtonski sporazum gotovo ne postoji, kako kaže, moramo doći do novog dogovora koji može stabilozovati BiH.

"Ja sam za to da se održi teritorijalni integritet BiH, a politički aranžman mora da bude ono što se mi dogovorimo", kazao je Dodik.

Izrazio je spremnost da prihvati sve dobre prijedloge i usluge predsjednika Erdogana.

“Mora doći do novog dogovora. I disolucija je neko rješenje, ali se ja zalažem za sve da do toga ne dođe”, poručio je Dodik.

(BN)

1630131626686.png

Dodik: Ja sam za to da se održi teritorijalni integritet BiH

1630131638709.png

1 sat

Član Predsjedništva BiH Milorada Dodika na press konferenciji povodom posjete predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana poručio je kako je on za teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i da je potreban dijalog svih u zemlji, ali i pomoć prijatelja.

Na početku se osvrnuo na Erdoganovu posjetu.

"Naravno, uvijek je velika stvar kada ovako veliki državnik, veliki političar, veliki vođa kao što je predsjednik Erdoğan boravi ovdje među nama. Predstavnik jedne moćne i jake zemlje, naravno. I meni je drago što je ovo u kontinuitetu. Već duže vrijeme razgovaramo o važnim pitanjima. I uvijek osjećam blagonaklonost koja se pokazuje u pogledu pomoći za ekonomski razvoj, za razvoj infrastrukture i svega onoga o čemu u kontinuitetu razgovaramo, pa je to bilo naravno i danas, večeras, ovdje. Ja samo želim da potvrdim ovo što je i sam predsjednik rekao.

Nadam se da ćemo brzo ući u detalje oko ovih finesa vezano za izgradnju autoputa. Detalji su uvijek problem i vjerujem, i rekao sam predsjedniku, da BiH može izdržati, naša ekonomija može izdržati uslove koji su neobičajeni u ovom komercijalnom smislu, ali računamo na stav prijatelja u tom pogledu. Dakle, ono što mi treba da učinimo jeste da otpočnemo razgovor o tim detaljima, o komercijalnom ugovoru kako sam razumio, da to preciziramo i da znamo na koji način se krećemo. To jeste veliki historijski, infrastrukturni projekat i on je rezultat volje i želje predsjednika Erdoğana da podrži upravo razvoj i povezivanje na Balkanu na ovaj način", rekao je.

Dodik je zatim poručio kako se na sastanku razgovaralo i nekim drugim važnim političkim pitanjima.

"Ja sam upoznao predsjednika Erdoğana sa činjenicama vezanima za političko stanje i unutrašnje stanje ovdje u BiH. Afganistan najbolje pokazuje da stranci mogu da uvede red u zemlju i da to održe i mi vjerujemo samo u unutrašnji dogovor koji je neophodan uvijek i po svakom pitanju, jer je to najbolje. I rekao sam ovdje, želim javno da potvrdim svoj stav da mi u saradnju sa predsjednikom Erdoğanom vjerujemo više nego sa nekim drugim propalim nastojanjima ovdje u BiH, da se nametnu neka rješenja.

Ja sam uvjeren dakle da je Turska više bila uključena u priču oko tzv. reklamerstva vezanog za visokog predstavnika, da se ovakva lakrdija ne bi desila i da u tom pogledu, apsolutno je jasno da visoki predstavnik ovdje ne postoji. Postoji neka ličnost koja tu pokušava da se predstavi kao takva. Ja sam o tome govorio. To je moj stav, ja ga večeras ovdje iznosim, potpuno uvjeren u činjenicu da predsjednik Erdoğan to sasvim dobro razumije i pokazao se kao čovjek koji sluša sve nas. Naravno, on ima svoje stavove", izjavio je.

Ja sam za to da se održi teritorijalni integritet BiH, a politički aranžman mora da bude unutra, ono što se mi dogovorimo. Daytonski sporazum gotovo i ne postoji, jer je on uništen od strane intervencija međunarodne zajednice i u tom pogledu, mislim, mi moramo doći do jednog novog dogovora koji može stabilizovati Bosnu u nekoliko narednih decenija. Ukoliko to ne uspijemo, očuvati opet mir, ali isto tako, i to sam govorio ovdje bez obzira što nekima para uši, da svaka odluka koja bude i rješenje koje bude, ono mora biti mirno, pa taman bilo i disolucija u BiH. Ali prije toga učinimo sve da do toga ne dođe. Evo ja se zalažem za dijalog bez prestanaka, naravno i uz asistenciju naših prijatelja", izjavio je Dodik.

Na kraju se zahvalio Erdoganu "što ima živaca da sluša naše probleme".

"A to samo mogu prijatelji. I hvala za iskazanost, spremnost za pomoć na ekonomskom planu i žao mi je što naša ekonomska saradnja i naša razmjena nije daleko veća nego što jeste u ovom trenutku", zaključio je.

1630131812903.png

БУГОЈАНАЦ: Вучић саопштио да је предао Закон о заштити ћирилице – на латиници!

Вучић је Додику предао преднацрт Закона о заштити српског језика и ћириличког писма који би требало да усвоје Скупштина Републике Српске и Скупштина Републике Србије 15. септембра. И као да се подсмева ћириличном писму, преднацрт је написао - латиницом.​

1630131926615.png

07:41 28.08.2021.

Вучић је на Инстаграму објавио да је угостио Милорада Додика (није му далеко да дође с Дедиња) са којим је, каже, водио „суштинске разговоре о будућности целог региона“.

Како је навео, посебно су разматрали иницијативу Отворени Балкан, али и конкретне пројекте, попут изградње дела ауто-пута од Кузмина до Бјељине.

„Сагласили смо се да је сарадња између Републике Србије и Републике Српске изузетна на свим нивоима и да српски народ не сме и не може себи да дозволи било какве сукобе и повратак у прошла времена. Наше заједништво и јединствено деловање на пољу економије, културе, образовања, историјског сећања ниједног тренутка не сме бити доведено у питање“, истиче се у објави на Инстаграму.

1630132929363.png

Sarajevska kapitulacija "malog Baje" i ulizavanje Erdoganu

"Ne samo da ide u Sarajevo i krši odluke već je Dodik izrazio spremnost da otvori širi dijalog o daljem putu BiH, možda i uređenju BiH, a u Sarajevo je poveo Stašu Košarca i Vojina Mitrovića da ne bude sam u izdaji već i da oni sa njim gaze i ponižavaju odluke Narodne skupštine Republike Srpske", konstatovao je Vukanović.

res_1630131120_sarajevska-kapitulacija-malog-baje-i-ulizavanje-erdoganu[1].jpg

28.08.2021 | 07:49

- Ne samo da je pogazio Odluke Narodne skupštine Republike Srpske, koje je sam predložio na moju inicijativu, da je sakrio srpsku trobojku u neki ormar i ćošak da se nigdje ne vidi, iako se busao i udarao u prsa da neće ići na neki sastanak ako nema trobojke Republike Srpske iza njega, već se toliko Mali Baja(zit) snishodnjivo ponižavao i ulizivao Erdoganu u Sarajevu, nazivao ga velikim vođom, političarem i državnikom, da je bilo tužno gledati njegovo povijanje i puzanje pred predsjednikom Turske - napisao je poslanik Nebojša Vukanović na svom blogu.

Vukanović je ocijenio da je bilo "bijedno gledati njegovo povijanje i ulizivanje".

Pitam se, navodi Vukanović, gdje nestade i što se ponizno u Sarajevu povi ona velika srbenda koja se sada kune u Otadžbinu Bosnu i Hercegovinu, a prije 20 dana je govorio „idemo na referendum i otcjepljenje pa šta bude, gud baj BiH, velkam RS egzit“?

08282021080723.jpg

"Ne samo da ide u Sarajevo i krši odluke već je Dodik izrazio spremnost da otvori širi dijalog o daljem putu BiH, možda i uređenju BiH, a u Sarajevo je poveo Stašu Košarca i Vojina Mitrovića da ne bude sam u izdaji već i da oni sa njim gaze i ponižavaju odluke Narodne skupštine Republike Srpske", konstatovao je Vukanović.

(BN)

1630137883592.png

VUKANOVIĆ NE POPUŠTA DODIKA: "Pomislio sam da govori rahmetli Alija Izetbegović"

Kako navodi, “od treme, pritiska i nervoze glas ga je izdao pa je pravio pauze da popije gutljaj vode, a da glas nije zadrhtao pomislio sam da će u neka doba uskliknuti ‘Bosna do Tokija!’”

1630137940699.png

Prije 1h

Nekoliko opozicionih zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske smatra da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik jučerašnjim prisustvom sastanku sa turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom prekršio zaključke NSRS. Među njima je i zastupnik nebojša Vukanović.

“Ne samo da je pogazio Odluke Narodne skupštine Republike Srpske, koje je sam predložio na moju inicijativu, da je sakrio srpsku trobojku u neki ormar i ćošak da se nigdje ne vidi, iako se busao i udarao u prsa da neće ići na neki sastanak ako nema trobojke Republike Srpske iza njega, već se toliko Mali Baja(zit) snishodnjivo ponižavao i ulizivao Erdoganu u Sarajevu, nazivao ga velikim vođom, političarem i državnikom, da je bilo tužno gledati njegovo povijanje i puzanje pred predsjednikom Turske. U odnosu na ovo večeras, pozdrav ‘merhaba askeri’ u Ankari zvuči kao ‘pomoz Bog junaci’ kako je večeras bilo bijedno bilo gledati njegovo povijanje i ulizivanje”, naveo je Vukanović na svom blogu, te nastavio: “Dodik je dao riječ Erdoganu, te posredno Komšiću, Džaferoviću i Bakiru, da će se boriti za cjelovitost i suverenost Bosne i Hercegovine da sam u jednom trenutku pomislio da govori rahmetli Alija Izetbegović, kad u amanet ostavlja Bosnu predsjedniku Turske, a ne velika srbenda koja je prezirala Sarajevo, balkanski Teheran, zbog velikog broja džamija i hodža koje arlauču i smetaju mu.”

Kako navodi, “od treme, pritiska i nervoze glas ga je izdao pa je pravio pauze da popije gutljaj vode, a da glas nije zadrhtao pomislio sam da će u neka doba uskliknuti ‘Bosna do Tokija!’.”

“Pitam se gdje nestade i što se ponizno u Sarajevu povi ona velika srbenda koja se sada kune u Otadžbinu Bosnu i Hercegovinu, a prije 20 dana je govorio ‘idemo na referendum i otcjepljenje pa šta bude, gud baj BiH, velkam RS egzit’? Ne samo da ide u Sarajevo i krši odluke već je Dodik izrazio spremnost da otvori širi dijalog o daljem putu BiH, možda i uređenju BiH, a u Sarajevo je poveo Stašu Košarca i Vojina Mitrovića da ne bude sam u izdaji već i da oni sa njim gaze i ponižavaju odluke Narodne skupštine Republike Srpske”, kaže Vukanović.

Bivši ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, koji je potpredsjednik Partije demokratskog progresa, izjavio je kako je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik današnjim prisustvom sastanku sa turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom prekršio zaključke Narodne skupštine Republike Srpske.

Crnadak je istakao da su zaključci entitetskog parlamenta veoma precizni i jasno kažu da će predstavnici iz RS-a u radu državnih institucija učestvovati samo kada treba da spriječe donošenje neke odluke štetne po taj entitet u BiH.

1630146190857.png

Dodik od gotovine pravi veresiju. Izjava da Dejton ne postoji opasna po Republiku Srpsku

- Izjava člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, nakon zajedničkog sastanka sa predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, da Dejtonski mirovni sporazum praktično ne postoji i da je potreban „novi dogovor“ je netačna ali i izrazito opasna – istakao je predsjednik SDS Mirko Šarović.

1630146262640.png

28.08.2021 | 11:45

Plasiranje ove izjave sada, u ovom trenutku, kaže Šarović nije slučajno i predstavlja jednu od najvećih prijetnji po Republiku Srpsku.

"Najava novog dogovora znači i najavu Dejtona 2 što je direktno igranje sa sudbinom Republike Srpske!“, upozorava Šarović.

On ističe da je to raskrsnica i tačka u kojoj se sa Dodikom u potpunosti razilazimo i u tu avanturu i neizvjesnost nikada nećemo ići.

"Razgovarati možemo jedino oko najboljeg odgovora na nametnutu Inckovu odluku ali oko raspakivanja Dejtona nikako ne možemo jer je to potpuno neprihvatljiva opcija za Republiku Srpsku“, kazao je Šarović.

On je ponovio da je najgora moguća stvar u koju Republika Srpska može biti uvučena, uz to i uz nepotrebno Dodikovo pozivanje da se u posredovanje uključi Turska, je taj nekakav fantomski novi dogovor ili novi mirovni sporazum za BiH, gdje je od gotovog pravimo veresiju i bacamo sve do sada stečeno.

„Da li je upravo zbog ove najave i avanture u koju se upušta član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske i išao u Sarajevo na sastanak?! Sada izgleda da je to bila namjera ali za SDS ovakav put je potpuno neprihvatljiv“, zaključio je Šarović.

(BN)

Poslednja izmena:
1630146820108.png

Dodik: U saradnju s Erdoganom vjerujemo više nego s nekim drugim propalim nastojanjima u BiH

Mi u saradnju s predsjednikom Erdoganom vjerujemo više nego s nekim drugim propalim nastojanjima u BiH da se nametnu neka rješenja, kazao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik
1630146915174.png

Mi u saradnju s predsjednikom Erdoganom vjerujemo više nego s nekim drugim propalim nastojanjima u BiH da se nametnu neka rješenja, kazao je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, nakon sastanka članova Predsjedništva BiH s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan, koji juče doputovao u Sarajevo, dočekan je danas ispred zgrade Predsjedništva BiH uz najviše počasti, a nakon sastanka s predsjedavajućim Željkom Komšićem i članovima Predsjedništva Šefikom Džaferovićem i Miloradom Dodikom održana je zajednička konferencija za novinare.
Dodik je kazao kako se nada da će brzo ući u detalje oko izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd, naglašavajući kako su detalji uvijek problem.
"Ono što mi trenutno činimo jeste da pokrećemo razgovore o tim detaljima, da to precizirao i da znamo na koji način se kreće. To jeste veliki historijski i infrastrukturni projekat i on je rezultat volje i želje predsjednika Erdogana", rekao je Dodik.

Potom je ponovio svoje ranije izjave vezano za visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, tvrdeći kako "visoki predstavnik u BiH ne postoji, već postoji ličnost koja, kako je rekao, se pokušava predstaviti kao takva".

"Mi ne vjerujemo, a Afganistan najbolje pokazuje, da stranci mogu da uvedu red u zemlji i to održe. Mi u saradnju s predsjednikom Erdoganom vjerujemo više nego s nekim drugim propalim nastojanjima u BiH da se nametnu neka rješenja. Vjerujemo samo u unutrašnji dogovor koji je neophodan uvijek i po svakom pitanju. Rekao sam ovdje i želim javno da potvrdim svoj stav", rekao je Dodik, te dodao:

"Apsolutno za BiH nije dobro da se ovdje pojavljuje bilo kakav neizabrani stranac koji se još pokazuje i lažno predstavlja kao visoki predstavnik da bi ovdje on nama nametao zakone".

Dalje je naveo kako je "najbolje da mi ovdje u BiH, s prijateljem kakav je predsjednik Erodgan, to možemo da uradimo. Ja sam spreman za taj dijalog".
Kazao je kako je važno da se očuva mir bez obzira na razvoj političkih odnosa.

"Pozivam na dogovor, na razgovor i pozivam prijatelje da nam pomognu u kreiranju toga. Pozivam ljude iz Sarajeva da imaju razumjevanja i da shvate ozbiljnost ove situacije. Ono što je važno jeste da mi ovdje očuvamo mir, i bez obzira na razvoj političkih odnosi, problema, kriza ili rješenja, ovdje je mir neprikosnoven i on mora biti održan. Kako će se stvari odvijati to zavisi od nas ovdje u BiH i nemojte da nam iskustva Afganistana, kada stranci napuste zemlju, budu kao jedna opomena o kojoj nismo vodili računa", rekao je Dodik.

Još je jednom ja kazao kako je on za dogovor i kako je spreman razgovarati o svim pitanjima.

"Ja sam za to da se održi teritorijalni intgeritet BiH, a politički aranžman mora da bude unutra ono što se mi dogovorimo", rekao je Dodik, kazavši potom kako "Daytonski sporazum gotovo i ne postoji, jer je uništen intervencijama međunarodne zajednice".

"Mi moramo doći do jednog novog dogovora koji može stabilizovati Bosnu u narednih nekoliko decenija. Ukoliko to ne uspijemo, očuvati opet mir ali isto tako da svaka odluka i rješenje moraju biti mirni, pa taman bila i disolucija. Ja se zalažem za dijalog prestanka i uz asistenciju naših prijatelja", rekao je Dodik.

1630146966290.png

POZIV (NE)ODOBRAVANJA

Kako je Dodik opet preveslao opoziciju koja preko vikenda mora smisliti kojim putem krenuti

Opozicija u Republici Srpskoj od prošlogodišnjih lokalnih izbora jačala je iz mjeseca u mjesec i dobijala sve veću podršku, a onda ih je odluka Valentina Inzka o zabrani negiranja genocida nesvjesno gurnula u zagrljaj Milorada Dodika (SNSD) koji je vješto iskoristio trenutak, kao već nekoliko puta ranije.

1630147080700.png

1 sat

Okupili su se pod kišobran "srpskog jedinstva u Bosni i Hercegovini", često apostrofirajući kako su razlike između opozicije i SNSD-a nesagledive, ali da će biti skupa na tom jednom pitanju.

Na taj način su se, valjda, željeli svakodnevno pravdati simptizerima zbog saradnje sa Miloradom Dodikom koji ih je već nekoliko puta politički preveslao, a između toga najbrutalnije omalovažavao, vrijeđao i nazivao izdajnicima.

"Ne postoje uslovi za rad u zajedničkim institucijama, Predsjedništvu i Vijeću ministara", glasio je zaključak koji su prošlog mjeseca usaglasili lideri parlamentarnih stranka u RS-u.

Lizalo za djecu, telefonski poziv za opoziciju​

Na to se kasnije dodalo i da će član Predsjedništva BiH ići na sjednice isključivo ako prijeti opasnost da se donesu odluke "koje mogu biti na štetu RS-a" te da će povlačiti vitalni interes kako bi se odluka donosila u NSRS. Jasno je da jučerašnji sastanak s Erdoganom nikako nije mogao biti na štetu RS-a niti se na njemu nešto odlučivalo niti je Erdogan mogao čuti nešto novo od bh. lidera.

Izdržao je Dodik nešto više od mjesec dana nerada u Predsjedništvu BiH, a onda je morao smisliti način kako svojim opozicionarima objasniti da ipak mora krenuti put Sarajeva na sastanak Predsjedništva BiH sa turskim liderom Recepom Tayyipom Erdoganom.
A da Dodik nije sam, potvrdili su i SNSD-ovi ministri Staša Košarac i Vojin Mitrović koji su jučer učestvovali na sastanku sa turskom delegacijom.

Kao kada malom djetetu date lizalo da ga smirite, tako je i Dodik opoziciji podario po telefonski poziv prije puta s obavještenjem da će ipak učestvovati u radu Predsjedništva BiH, iako "ništa neće odlučivati". Da bi utješio opozicionare rekao im je da je to u interesu Republike Srpske, a onda u javnosti “zavrtio” kako je dobio njihov amin.

Trebalo je neko vrijeme da neki opozicionari konsoliduju redove pa saopće kako Dodiku nisu dali nikakvu saglasnost za sastanak s Erdoganom i da su protiv toga te da Milorad Dodik direktno krši dogovor iz Narodne skupštine RS-a.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović uoči dolaska Erdogana je rekao da njegova stranka nije dala saglasnost Miloradu Dodiku da ide na sastanak Predsjedništva BiH sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

"Ja da sam u toj poziciji ne bih išao, sigurno, obzirom da je i posjeta takvog karaktera", dodao je.

Potpredsjednik PDP-a Igor Crnadak izjavio je da Milorad Dodik sudjelovanjem na sastanku s Erdoganom krši zaključke Narodne skupštine RS-a.
"SNSD će biti stranka koja je odustala od zaključaka lidera stranaka sa sastanka od 26.jula, kao i od zaključaka Narodne skupštine. Na to svakako, ima pravo, kao što ima i obavezu da nosi odgovornost za svoje odluke, bez skrivanja iza opozicije", rekao je Crnadak.

Malo vremena za veliku odluku​

Ako ostanu pri svojim stavovima, iako ih u posljednje vrijeme često mijenjaju, dogovor iz NSRS-a od sinoć više ne važi jer je prema Šarovićevim i Crnadkovim riječima prekršen.

Jedini koji je dao Dodiku vjetar u leđa pred put u Sarajevo je predsjednik DNS-a Nenad Nešić. On je medijima kazao kako se složio da Dodik treba prisustvovati sastanku sa predsjednikom Turske jer "srpski predstavnici nikada ne treba da odbijaju sastanke sa najvišim zvaničnicima drugih država".
Šta će sada opozicija? Već su objelodanili da Dodik nije imao njihovu saglasnost i da je prekršio dogovor. Sada im preostaje da preko vikenda smisle kojim putem krenuti - odlučno raskrstiti s "dogovorom" ili se ponovo vratiti u topli zagrljaj SNSD-a.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back