Politika i politikanstvo u školama

sigma man

Domaćin
Poruka
4.005
Vest dana, u rubrici koja se upravo tako zove na Krstarici, nije da dinar ponovo klizi, nego da se u školama uči uz na zapadu ne zapaženo poštovanje prema profesorima.

Znam više primera takve vrste ali ih neću pomenuti.

Škola mora biti učiteljica života, bar starije generacije su tako učile.

Deca danas treba da uče nove veštine, stiču nova znanja, da bi opstala u savremenom društvu.

Kompjuterski precizno i tačno, u najkraćem roku do cilja.

Umetnost je opravdana kad donosi pare.

Naravno da će biti i suprotnih mišljenja.

Meni je zastrasujuca jos jedna stvar.

Gotovo prezir prema znanju koji vlada u vecem delu drustvu.

A u ostalom se slazem, prakticno znanje i vestine su jako bitne.
S tim da je i umetnost bitna, deca treba da budu podsticana da se umetnicki izrazavaju, ali bez pritiska, jer nije svako dovoljno talentovan.

Meni je zastrasujuca jos jedna stvar.

Gotovo prezir prema znanju koji vlada u vecem delu drustvu.

A u ostalom se slazem, prakticno znanje i vestine su jako bitne.
S tim da je i umetnost bitna, deca treba da budu podsticana da se umetnicki izrazavaju, ali bez pritiska, jer nije svako dovoljno talentovan.

Ko poseduje novac?

Ko nema novac?

Ko još nema novac?

U odgovoru na prethodna pitanja se nalazi i odgovor zašto se znanje nedovoljno ceni, što naravno skoro svi znamo.

Da pročitao sam taj tekst.

Školu je svakako potrebno modernizovati i to tako da bude korisna a ne u trendu sa dešavanjima u društvu, koja su većinom privremena a često i štetna.

Požqno je "modernizovati" sistem školstva, odnosno naučiti predavače u pojedinim granama obrazovanja osnovnim i stručnim ponašanju, pristupu deci. Pedagog nije pedagog ako izazove gnev i ljutnju učenika, a da negovorim o osnovnom domačem vaspitanju.

Mnogi koriste strane reči, da bi pokazali svoju "stručnost" i "sposobnost", jer drugi kriterijum za sebe ne mogu da nađu.

Par reči na engleskom i eto genija.
Baš tako, užasna smejurija.
A takođe se primeri mogu videti i ovde na pdf-u, gde se upotrebljavaju stručni pojmovi i strani izrazi i reči, gde im nije mesto.
I onda dobijamo sasvim drugo značenje onog što je rečeno, i eto ti pogrešnog razumevanja jedno drugog, a največa je opasnost ono što ostaje u podsvesti...

Baš tako, užasna smejurija.
A takođe se primeri mogu videti i ovde na pdf-u, gde se upotrebljavaju stručni pojmovi i strani izrazi i reči, gde im nije mesto.
I onda dobijamo sasvim drugo značenje onog što je rečeno, i eto ti pogrešnog razumevanja jedno drugog, a največa je opasnost ono što ostaje u podsvesti...

Edukacija, valorizacija...

Jes al treba i znati šta si napisao.

Edukacija, valorizacija...

Jes al treba i znati šta si napisao.

Primer jedan, juče ovde u jednoj temi jedan gdin se počeo frljati latinskim, pokušavajuči da zbuni i skrene tok teme na taj način, da onaj koji čita a nezna pojmove latinskog i značaj latinskih reči dobija sliku svesno onako kako se površno prezentuje tekst, a u podsvest upija i zadržava negativnost koja može biti veoma opasna u realnom životu onog ko je "naseo" i dovede sebe u nepriluku ili životnu opasnost podsvesno reagujuči na određenu okolnost..

Primer jedan, juče ovde u jednoj temi jedan gdin se počeo frljati latinskim, pokušavajuči da zbuni i skrene tok teme na taj način, da onaj koji čita a nezna pojmove latinskog i značaj latinskih reči dobija sliku svesno onako kako se površno prezentuje tekst, a u podsvest upija i zadržava negativnost koja može biti veoma opasna u realnom životu onog ko je "naseo" i dovede sebe u nepriluku ili životnu opasnost podsvesno reagujuči na određenu okolnost..

Ranije su mozak ispirali tako što si imao problema ako želiš da pročitaš tekst koji su ti dali da ga potpišeš.

Sada sa tim "stranim " rečima slično deluju, čik im nešto kaži.

Ranije su mozak ispirali tako što si imao problema ako želiš da pročitaš tekst koji su ti dali da ga potpišeš.

Sada sa tim "stranim " rečima slično deluju, čik im nešto kaži.

Zato i jeste poželjno izvršiti celokupnu reformu školstva, obrazovanja. Maternji jezik se mora predavati konkretno, a ujedno sistmematski da je u skladu sa domačim vaspitanjem, a ne da profesor javno deci i roditeljima kaže "ja sam BOG za vas" sve dok je dete pod mojom ingerencijom!
A sam nezna kako se pozdravlja i odpozdravlja na ulici, u javnosti na bilo kom mestu.

Primer pogrešnog pritupa učenici. Nedostatak duševnog i duhovnog sklada i znanja. I rezultat se vidi.

Potpuno si u pravu, eto i novinari, pa i krstarica, su to objavili a ne zna se čime je jadni agresor povređen.

Taj nastavnik se usudio da traži znanje za prelaznu ocenu, a čik sad nek ovako javno kaže šta se desilo. Ma nije on ništa ni rekao i ko zna kako je to dospelo u novine i Krstaricu.

Zato i jeste poželjno izvršiti celokupnu reformu školstva, obrazovanja. Maternji jezik se mora predavati konkretno, a ujedno sistmematski da je u skladu sa domačim vaspitanjem, a ne da profesor javno deci i roditeljima kaže "ja sam BOG za vas" sve dok je dete pod mojom ingerencijom!
A sam nezna kako se pozdravlja i odpozdravlja na ulici, u javnosti na bilo kom mestu.

Ima li taj "Bog " i ime?

Maternji jezik je jedno a službeni jezik u državi u kojoj živiš uglavnom drugo.

Država ima ozbiljnih problema, vrlo složenih, a ponaša se kao da je sve u redu, pa tako i u školstvu. Obezbediti svakom posao, ko želi da radi, je prvenstveni zadatak države pa kad svi imamo za osnovne potrebe tad možemo razmatrati potrebe i mogućnosti koje su specifične.

Potpuno si u pravu, eto i novinari, pa i krstarica, su to objavili a ne zna se čime je jadni agresor povređen.

Taj nastavnik se usudio da traži znanje za prelaznu ocenu, a čik sad nek ovako javno kaže šta se desilo. Ma nije on ništa ni rekao i ko zna kako je to dospelo u novine i Krstaricu.
Nemogu da ga osuđujem, moral mi to nedozvoljava.
Ali uzmimo za primer kako su objavili.
Pogrešno je to što je uopšte tako nešto rekao učenici, pogotovo što je prošlo dosta vremena, a za neuspeh znanja deteta kriv je ON!
Osnovno, apošto je sa zakašnjenjem "primetio" da mu učenik/ca ima slabu ocenu, tako nešto nesme detetu reči, jer time je prestašio neobračajući pažnju na njeno duhovno/duševno stanje, način života i stanje u porodici. Zato se u takvim slučjevima konsultuju roditelji, ili se roditelj pozove u školu i uz prisustvo deteta porazgovara na prigod način gde neče destabilizovati dete....

Ima li taj "Bog " i ime?

Maternji jezik je jedno a službeni jezik u državi u kojoj živiš uglavnom drugo.

Država ima ozbiljnih problema, vrlo složenih, a ponaša se kao da je sve u redu, pa tako i u školstvu. Obezbediti svakom posao, ko želi da radi, je prvenstveni zadatak države pa kad svi imamo za osnovne potrebe tad možemo razmatrati potrebe i mogućnosti koje su specifične.

Da imaju imena ti "BOGOVI".
Bitna je politika koju vode po zbornicama, svuda, kao i jedina briga kako doči do love, drpiti od države šta se može, a posebno zahtevati od roditelja na njima prigodan "nevin" način. Prosvetari imaju najrazvijeniju strategiju pražnjenja džepova, pored pravnika, koji imaju drugi sistem. :)

Nemogu da ga osuđujem, moral mi to nedozvoljava.
Ali uzmimo za primer kako su objavili.
Pogrešno je to što je uopšte tako nešto rekao učenici, pogotovo što je prošlo dosta vremena, a za neuspeh znanja deteta kriv je ON!
Osnovno, apošto je sa zakašnjenjem "primetio" da mu učenik/ca ima slabu ocenu, tako nešto nesme detetu reči, jer time je prestašio neobračajući pažnju na njeno duhovno/duševno stanje, način života i stanje u porodici. Zato se u takvim slučjevima konsultuju roditelji, ili se roditelj pozove u školu i uz prisustvo deteta porazgovara na prigod način gde neče destabilizovati dete....

Ma naravno da je za dečije neznanje kriv nastavnik. Pa ne očekuje se da roditelji sede pored učenika, svog deteta, kod kuće i sa njim prelaze svaku lekciju.

Nastavnik očigledno ne zna pedagogiju, što se vidi iz grubog nasrtaja na dečiju psihu suočavajući dete sa sopstvenom nesposobnošću da ga nečem nauči, što naravno zbunjuje to dete i navodi ga na pogrešnu reakciju.

kakvo je to školstvo gde tookom 6 godina fakulteta (veterinarskog) ne uštrojiš ni jedno prase?..gde špric prvi i zadnji put uzimaš u ruku tokom 4. godine faxa? gde se u 4. godini faxa prvi put srećeš sa živom životinjom na stolu? gde načine ušivanja rana učiš od profe koji ti to pokazuje kredom na tabli uz reči "op-op" "op-op" i "op-gotovo"?

Da imaju imena ti "BOGOVI".
Bitna je politika koju vode po zbornicama, svuda, kao i jedina briga kako doči do love, drpiti od države šta se može, a posebno zahtevati od roditelja na njima prigodan "nevin" način. Prosvetari imaju najrazvijeniju strategiju pražnjenja džepova, pored pravnika, koji imaju drugi sistem. :)

Tako je i jedni i drugi, profesori i advokati, nemaju fiskalnu kasu.

Seljaku i preprodavcu na pijaci su hteli nametnuti fiskalnu kasu, a ovim povlašćenima jok. Što bi Kalimero rekao:"Nepravda".

Back