Полигамија?

Да ли бисте били за легализацију полигамних бракова?

• да

• не

• не знам

Rezultati ankete su vidlјivi nakon glasanja.
Нешто не верујем да је то свуда тако, а и Софија је причала о неким објективним разлозима за развод.
Мислим да код њих одскачу неки изопачени фундаменталисти и виђамо слике жена са одсеченим носевима, па смо генерално престрављени.
Јесте да је по шеријату муж господар жене, али гледај, дословно по било којој вери (осим можда по јудаизму, ал за њих нисам сигуран) по канону мора да се слуша реч мужа.
И разговарао сам са неким нашим девојкама које су, како се то каже "у вери" и које никад не би задржале своје презиме, сматрају да жена мора да буде понизна у браку...Кад би их видела, а да са њима не разговараш о томе, не би ни слутила да таквих има. Нису Образовке и чланице Двери и сл..

ima vise postupaka kod razvoda, tradicionalni i zvanicni sa nekim tzv sudijom, koji deluje na osnovu rekla - kazala. nema tamo dokaza, nego ja sam video, moj najbolji prijatelj je video, moj brat i moj rodjak - to je vise nego dovoljan dokaz. ajde bre, bezi.
i nemoj, ne sece se klitoris zenama u evropi, i ne kamenuje se preljubnica nigde na svetu sem kod njih, u 21. veku, da se ne lazemo - tako je kako je, daleko je to od civilizacije i to nema veze sa nasom tradicijom. ovo kod nas sto zena dobrovoljno odluci da joj muz bude gospodar je jedno, iako je patrijarhalni sistem, opet ona zna da ce porodica i zakon da je zastite, a tamo ti je druga svakodnevnica. kiselina bacena u lice, kamenovanje, sibanje - to su sve tekovine njihove duboke kulture. nije serijat tema ali nemoj da prodajemo ovde nakaradni ostatak zenskog robovanja kao nesto pozeljno, ne prolazi.

Ма наравно да се са њима не поредимо, али се нисмо ни ми тога давно ослободили, осим кастрирања жена, било је ослепљивање владра и прељубница, сече руку и свакојаких грозота..
Ево, ово је скорија грчка прошлост, гледај од 6.. минута.

To me sad podseti - neko mi je skoro rekao da u Sarajevu sada ima više "zabrađenih" žena nego u vreme SFRJ.
Možda bi se i kod nas vratili "kanoni" kad bi prilike dozvolile. Kad čujem komentare muškaraca na sve strane kojih je sve više, tačno imam utisak da bi nas sve pozatvarali u kuću.:sad2:

znas kako, te nase mogu da se predomisle ako pozele, jer zive u civilizovanoj zemlji dok ove druge, boga mi ne mogu. nemaju one izbora. btw, u nekim od tih zemalja imas i obicaj da se devojcicama odseca klitoris, da bi joj sam seksualni cin citavog zivota bio bolan i jedna uzasna muka, to naravno ako dete uopste prezivi. bolest najobicnija je njihov sistem, ja ne mogu da shvatim da si uopste pomislio da tako nesto nije lose. nego hajde, pretpostavljam da ne znas kako zivot tih zena izgleda pa ne mogu da ti zamerim.
a to sto je kod nas bilo u srednjem veku, pa bilo je varvarstva svuda - ali vise nije tako na srecu. zato ja nista njihovo ne bih kod nas presadjivala, nismo isti svetovi.
postavka sa pocetka teme je pre razvoj tehnokratije i vrli novi svet nego povratak u serijat, ali hbg, meni se ni vrli novi svet ne svidja :lol:

Auu, nisam nikad na taj način razmišljala. Čekaj bre, zar ne nasleđuju deca očevu imovinu svakako?:think:

Deca da, ali supruga ne, ako nije vencana. Na polovinu imovine koju su zajednicki stekli imaju pravo njegovi roditelji, braca i sestre. da bi se toga zastitili mora da pisu testament u kome ne ostavljaju prostor za druge. Isto tako socijalna zastita, deca imaju pravo da se osiguraju preko oca ali njihova majka ako ostane bez posla ostaje i bez zdravstvenog i jos nekih milion negde sitnica a koje su ovde kod nas od zivotne vaznosti.
Sve dok se ne promene zakoni koji bi oslabili vaznost zakonskog braka mislim da je lakse i bolje imati i vencani list. Obavezni smo imati rodne listove, CIPS-ove dokumente, licnu kartu, pasos, saobracajnu, vozacku, radnu knjizicu, svedocanstva, diplome, drzavljanstva, uverenja o nekaznjavanju, mi ovde cak i papir da nas ne trazi Hag, tako da mi taj jedan vencani ne znaci mnogo. Kap u moru papirologije koja oduzima vreme ali bez koje je jos uvek tesko funkcionisati danas.

Хтела сам ову тему да отворим још пре пар месеци, али су тада биле превише узавреле страсти на теми о хомосексуалним браковима, па нисам хтела да доливам уље на ватру...:confused:

Тренутно читам ''Драгуљ Медине'' па ми поново ова тема паде на памет.;)

Наиме, у нашем друштву је полигамија (у свим својим облицима) нешто друштвено неприхватљиво, а чак и законом кажњиво!

Полигамија постоји и код неких животињских врста, а вековима опстаје у оквиру исламских друштава и разних друштвених заједница Африке, Азије, Америке...па ми некако није јасно зашто је у западној цивилизацији она нешто толико осуђујуће....:confused:

Дакле, како ви гледате на ту појаву и да ли бисте (хипотетички) били за легализовање полигамних бракова? ;)

Можда би то и могло да се спроводе, као национални експанзионистички план.

И то само мушкарац-2 жене

Дакле, не више од 2 жене.

Једна жена мора бити Српкиња, а "додатна" може бити из увоза. Тако максимално користимо српски фертилни потенцијал, а развијамо се и на рачун фертилне снаге других нација. Та "додатна" жена "из увоза" би требала бити подређена српској жени и генерално да је растерети кад су обавезе у питању, а сама странкиња би била у мањини у таквом браку, тако да би њена асимилација и асимилација дјеве била потпуна.

Једино оваква полигамија је прихватљива што се мене тиче :)

Мада мислим, да би нас такав систем на крају иструлио и да би изгубили моралне и карактерне квалитете (мада их и овако губимо, само ан другим пољима)

Kao što rekoh, ne treba mi ništa. Pogotovo mi se gadi brak iz interesa.
Da znam da me je mm oženio sa ovakvim razmišljanjem, da sebe obezbedi za ne daj bože, ne da se ne bih udala za njega, nego ne bih više htela da čujem za njega.:(

Pa nije interes ako si mu tu pri ruci ili on tebi u slucaju da se ostane bez posla. ja ne gledam tako na te stvari.

Desi se cesto da zene cim ostanu u drugom stanju izgube posao, samim tim ili ostaju bez zdravstvaenog ili odlaze dva puta mesecno u socijalno, donose potvrde sa biroa i od ginekologa da su jos uvek trudne ili placaju preglede bez participacije, a visina cene je neprihvatljiva i za one koji platu primaju iz budzeta a onima koji dinar zaradjuju kod privatnika da i ne govorim. Ako je vencana, jednostavno ima i dalje osiguranje samo preko muza. To nije interes, to je normalno.
Ako smatras drugacije ok, tvoj stav.

znas kako, te nase mogu da se predomisle ako pozele, jer zive u civilizovanoj zemlji dok ove druge, boga mi ne mogu. nemaju one izbora. btw, u nekim od tih zemalja imas i obicaj da se devojcicama odseca klitoris, da bi joj sam seksualni cin citavog zivota bio bolan i jedna uzasna muka, to naravno ako dete uopste prezivi. bolest najobicnija je njihov sistem, ja ne mogu da shvatim da si uopste pomislio da tako nesto nije lose. nego hajde, pretpostavljam da ne znas kako zivot tih zena izgleda pa ne mogu da ti zamerim.
a to sto je kod nas bilo u srednjem veku, pa bilo je varvarstva svuda - ali vise nije tako na srecu. zato ja nista njihovo ne bih kod nas presadjivala, nismo isti svetovi.
postavka sa pocetka teme je pre razvoj tehnokratije i vrli novi svet nego povratak u serijat, ali hbg, meni se ni vrli novi svet ne svidja :lol:

Усвојићемо законе варварских народа код којих је наскакање на брата и сестру био добар дан, и инцеста су се "ослободили" мало краће него што су Срби били под Турцима.
Не треба ићи у исламофобију. Ми смо под тим истим исламом сачували и веру и породицу, али се тешко одупиремо накарадним правилима Запада који сада владају. Тај исти Ислам и Запад подједнако воле педерастију, а педефолија на Западу је болест најмилија.
Полигамија није обавеза ни у Исламу. Не мора муслиман да има више жена. Гледао сам по Турској ШвеЏанке и Норвежанке удате за њих, али ни мени то није јасно. Очигледно је да Западњаци кубуре са потентношћу :lol: Виђао сам и Туркиње са минићима до врата које држе своје фирме. Све оне забрађене возе кола, једино што изгледају као идиоти.. Само богат човек може да има више жена, као наш Зукорлић 2 комада (можда има и трећу)... Полигамија је уведена да се збрине сирочад и од силних ратовања где је било много удовица, да не остану на улици. То је и обавеза у таквим приликама, па је остало да онај ко може да опслужи све те жене, храни их и брине о тој силној деци, може и да их има. Ако муж умре, деца и жена иду код најстаријег брата који мора да брине о њима. Па опет, не знам да ли има више сирочади него у Авганистану где и поред неке "хуманости" тај породични систем заказује. Жене кастрирају и афричка племена, изван ислама, па се нико није дигао да стане у одбрану тих сиротица или, сви гледамо осакаћене жене али нико више не пише о сатију - спаљивању жена у Индији након смрти мужа. Колико је распрострањен данас Сати исто је распортрањена и сеча клиториса, али се на само једно обраћа пажња гледе права жена.

Poslednja izmena:
Pa nije interes ako si mu tu pri ruci ili on tebi u slucaju da se ostane bez posla. ja ne gledam tako na te stvari.

Desi se cesto da zene cim ostanu u drugom stanju izgube posao, samim tim ili ostaju bez zdravstvaenog ili odlaze dva puta mesecno u socijalno, donose potvrde sa biroa i od ginekologa da su jos uvek trudne ili placaju preglede bez participacije, a visina cene je neprihvatljiva i za one koji platu primaju iz budzeta a onima koji dinar zaradjuju kod privatnika da i ne govorim. Ako je vencana, jednostavno ima i dalje osiguranje samo preko muza. To nije interes, to je normalno.
Ako smatras drugacije ok, tvoj stav.

Наравно.

Мотивација за брак је љубав, али брак није само љубав, слаткоћа и танане емоције које искључују обавезивање. Брак је једно "мини предузеће", које мора бити организовано и гдје "стране" морају бити заштићене од евентуалне самовоље друге стране. Једноставно, мора постојати гаранција да уложени ресурси (новац, вријеме, емоције и сл.) имају заштиту .

Наравно.

Мотивација за брак је љубав, али брак није само љубав, слаткоћа и танане емоције које искључују обавезивање. Брак је једно "мини предузеће", које мора бити организовано и гдје "стране" морају бити заштићене од евентуалне самовоље друге стране. Једноставно, мора постојати гаранција да уложени ресурси (новац, вријеме, емоције и сл.) имају заштиту .

Tako slicno i ja gledam ne samo na brak vec i na roditeljstvo i na rodbinske veze na zivot uopste.
Dozvoliti sebi da kazem ljubav i samo ljubav ne razmisljajuci o sutra svoje dece i svog muza deluje mi kao citanje spomenara moje trinaestogodisnje kcerke. Naravno da im je moja ljubav najbitnija bez nje svaki trenutak sa njima bio bi zrtva ali ljubav nije garant vecne srece, dese se stvari, desi se zivot i sta onda? Secanje na to da sam ih volela nece im donetoii ni hleb ni krov nad glavom.

Preduzece nego sta, sasvim ste u pravu!!!

У суштини, мени је та полигамија гадна.
Без обзира на то што ми је као и сваком овде 25цм, не бих могао, реално, да опслужим 4 жене, а да их издржавам још мање :lol: И не бих могао ни да их казним ако ме преваре, а фала богу да би ме варале јер не бих могао да то све држим на оку.
Ебга, и колику би то кућу морао да имам да сместим све те жене и децу.
Пишите пропало.

brak, kakav bilo, po meni sve se više prevazilazi i olabavljuje
ljudi masovno žive u slobodnim vezama i vanbračnim zajednicama
taman onda još da se regulišu i grupnjaci
nekako mi u tehničkom smislu zvuči kao ogroman haos
mada i u praksi je teško
pošto su ljudi sebični i jedva i dvoje funkcioniše kamoli više

Eli tvrdoglava mazgo neces papir neces pare cak ni svoje
A u slucaju razvoda je l deca idu golji ili onom sto ipak moze da i'm obezbedi sobu, jaknu,patike?
Pa cak i da pripadnu golji kako kazes je l moze taj golja da ih hrani dostojanstvom ili je ipak bolje imati nesto konkretno

Pa tvrdoglava mazga razmišlja ovako: najvažnije je da deci bude dobro. A ako se brak raspadne, deca će biti zbrinuta, nije bitno koliko ja patim. Ako sam baš tolika golja da ih neću dobiti onda znači da nema ni smisla da insistiram da budu kod mene ako će biti gladna.
Ne znam, nazovite me kako god hoćete, glupom, naivnom, ali ja jednostavno ne mogu da gledam na stvari tako.
A tek o smrti ne mogu da razmišljam toliko unapred. Ne mogu se zaštititi od svega.
I kamenujte me, ali ja ZNAM da moja deca ne bi bila gladna pored mene. Nema šta ne bih radila da ih prehranim.
Osim toga, ako bih ostala na ulici i niko NEĆE da mi pomogne, pa nek crknem, p.izda mi materina!

Back