Policitemija vera D45 - mijeloproliferativna neoplazma

@Mara@

Početnik
Poruka
1
Zdravo svima!
Molim vas da mi, ako neko ima iskustva sa policitemijom verom i njenim lecenjem,kaze osnovno o njoj...koliko se cesto radi venepunkcija...znam da zavisi od nalaza,ali da li postoji neki minimum,ili, neki maksimum koliko puta mesecno ili nedeljno...u kom slucaju se uzimaju lekovi, da li treba da se postuje neka posebna procedura za pripremu organizma pre venepunkcije i pre vadjenja kostane srzi, da li pre tih intervencija sme da se pije aspirin,prima li se infuzija posle takvih poduhvata,sta se podrazumeva pod pogorsanjem bolesti...ne znam nista o tome,a lekari nista ne objasnjavaju...skroz sam zbunjena, pa ako je neko voljan da mi sve ovo razjasni bila bih mu jako zahvalna.

Policitemija je bolest koju ne možeš izliječiti. Nema pravila za venepunkciju koliko često se radi. Zavisiod nalaza, nekad i dva puta nedeljno a nekad na dva mjeseca. Baš kako kad. Moj muž boluje od toga i pije lijekove, radi venepunkcije. Nema neki poseban režim ishrane ali treba jesti laganiju hranu (onu koja ne popravlja krvnu sliku). Treba to ozbiljno shvatiti i postupati po preporuci svog hematologa, jer gusta krv može da stvori trombove. Paci ti je napisao link gdje možeš malo više da se informišeš. A ako počne da te pecka (svrbi) koža da znaš da je i to zbog policitemije, nema potrebe da ideš kod dermatologa. Moj muž ima peoblema sa peckanjem kože tokom čitave godine, naročito poslije tuširanja a izraženije je zimi.

Kakvi nazivi bolesti da covek ne poveruje. Danas je fensi biti bolestan sa nekim originalnim nazivom bolesti.

Komentar ti uopšte nije na mjestu, jer ovo je rijetka i veoma teška bolest koja se ne liječi, pa ne znam šta je tu fensi. To što ti ne znaš o čemu se radi i bolje ti je, ali onaj ko se susreo sa njom ne vidi ništa zabavno.

Back