Полицијска бахатост

Neovlašćeno prisluškivanje i snimanje

Član 143

(1) Ko posebnim uređajima neovlašćeno prisluškuje ili snima razgovor, izjavu ili kakvo saopštenje koji mu nisu namenjeni,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom od tri meseca do tri godine.

(2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se i ko omogući nepozvanom licu da se upozna sa razgovorom, izjavom ili saopštenjem koji su neovlašćeno prisluškivani, odnosno tonski snimani.

(3) Ako je delo iz st. 1. i 2. ovog člana učinilo službeno lice u vršenju službe,
kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina.

Neovlašćeno fotografisanje

Član 144

(1) Ko neovlašćeno načini fotografski, filmski, video ili drugi snimak nekog lica i time osetno zadre u njegov lični život ili ko takav snimak preda ili pokazuje trećem licu ili mu na drugi način omogući da se sa njim upozna,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

(2) Ako delo iz stava 1. ovog člana učini službeno lice u vršenju službe,
kazniće se zatvorom do tri godine.

Neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, portreta i snimka

Član 145

(1) Ko objavi ili prikaže spis, portret, fotografiju, film ili fonogram ličnog karaktera bez pristanka lica koje je spis sastavilo ili na koga se spis odnosi, odnosno bez pristanka lica koje je prikazano na portretu, fotografiji ili filmu ili čiji je glas snimljen na fonogramu ili bez pristanka drugog lica čiji se pristanak po zakonu traži i time osetno zadre u lični život tog lica,
kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine.

(2) Ako delo iz stava 1. ovog člana učini službeno lice u vršenju službe,
kazniće se zatvorom do tri godine.

Tačno, ali meni je kum rekao da je policija kumunalna služba a sestrić od zaove mi posebno naglasio da kao gradjanin Republike Srbije imaś pravo na Informacije od Javnog Značaja.
Teča mi rekao da moraju da odgovore u roku od 15 dana i šta su službovali taj mesec, medjutim strina mi rekla da Srbija slabo poštuje EU odredbu jer ili muljaju ili rade debili preko stranaka pa misle da je sve STROGO.POV.

Nažalost nije policijski čas tako da od te vaše pandurske rabote ništa.
Ima vas snimamo i kad ostavite ugovnjan WC u stanici. :bye:

Tačno, ali meni je kum rekao da je policija kumunalna služba a sestrić od zaove mi posebno naglasio da kao gradjanin Republike Srbije imaś pravo na Informacije od Javnog Značaja.
Teča mi rekao da moraju da odgovore u roku od 15 dana i šta su službovali taj mesec, medjutim strina mi rekla da Srbija slabo poštuje EU odredbu jer ili muljaju ili rade debili preko stranaka pa misle da je sve STROGO.POV.

Nažalost nije policijski čas tako da od te vaše pandurske rabote ništa.
Ima vas snimamo i kad ostavite ugovnjan WC u stanici. :bye:
:rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf::rotf:

Zanimljiva tema, bila bi smesna da nije zalosna. Neko pomenu vanredno stanje, upravo se na to odnosi ponasanje policajaca,
koje se moze ocitati sa psiholoske strane kao dokaz o duhu paranoje, a u nastavku kao psiholoski portret policijske drzave i
njome krunisane "Kljukane Dinastije".;) O cemu se tu radi? U normalnim drzavama, tipa Franckuska, Svajcarka, Italija, Engleska,
javno funkcionisanje policije nije nikakava drzavna tajna. Snimanje policije i pandura u mirnodopskim uslovima ne predstavlja
nikakvo tenzicno pitanje, jer ne unose nervozu u inace stabilan sistem funkcionisanja ove javne sluzbe. Pitanja bitna za procese,
istrage i stvari drzave ne mogu se preliti kao kljucala voda preko granica bezbednih unutrasnjih retorti ove sluzbe u okviru kojih
se ona resavaju, na protocan i stabilan nacin - dakle, osiguran, izregulisan i po protokolima. Time je izbegnuto bilo kakvo opterecenje
izmedju spoljasnje manifestacije rada javne sluzbe i unutrasnjeg njenog funkcionisanja - one su maltene jedno te isto - u okviru zakona.
Policajac zna da obavlja svoj radni dan ispravno i ne oseca nervozu dok ga bilo ko snima, jer se oseca ispravno u bazi svog zakonskog kolektiva.

Sasvim druga stvar je sa zakonski neregulisanom zemljom i drzavom kakva je ova nasa, gde je policijski sluzbenik najpre psiholoski izveden van
granica svoje radne ingerencije i to prvenstveno zahvaljujuci agresivnoj psiholoskoj stimulaciji koja planski i sistematski stize za vrha neke hijararhije
koja bi u normalnim uslovima svakako bila pod znakom pitanja, ako ne i sama predmet istrage - i to opet od strane posebne nadleznosti, a ne startno
policije - dodatni psiholoski udar na policijskog sluzbenika, koji za ove stvari nije pripreman, niti je po sluzbi za to nadlezan. Ovim se sluzba precutno
politicki instrumentalizuje i drzi se u stanju nedefinisanosti koja pogoduje zaobilazenjima i krsenjima zakona - navodno u cilju olaksanja tenzija - sto
je tek paradoks zasebne vrste! Ova izvedenost iz definisanih, zakonskih i protokolarnih granica zakonski funkcionalne sluzbe za posledicu ima stvaranje
sveprisutnog duha Paranoje, koji okupira sluzbu, otima stabilnost uma sluzbenika i u nastavku krece da ispisuje sopstvena pravila, jer krece da izrazava
zelju za svojim uvecanjem, jer samo tako moze opstati (inace - realnost ce ga demantovati, jer ipak smo svi ljudi;)). Dakle, duh paranoje obara kriterijume
(za zaposljavanje, za operativnost, za verodostojne rezultate), od gradjana pravi neprijatelje `Sluzbe` (ne zna se vise i koje, jer policija je primarno sluzba
gradjanima i njihovim ljudskim pravima;)), te tako sve sto ima za cilj da ovekoveci bilo kakav javni i spoljni rad sluzbe u startu biva paranoicno klasifikovano
kao nekakvo spijunsko-neprijateljsko dejstvo :lol: - slika drzave u permanentno vanrednom stanju! Sve ono za sta nema potrebe 1 gram energije da se potrosi
u jednoj normalnoj sluzbi jedne normativne drzave.... Ukratko.:)

Ми смо пријатељу неуређена земља још од оне 1804, која стоји на пандурском грбу, хоће да кажу хебу нас од 1804.
Da, pa..? To tako treba dok narod ne pocne da misli na sebe i komsije, a ne samo na sebe.Dok ne kaze necu vlast ja sam slobodan gradjanin, a policajac je radnik, a ne vlast.
Da zene prestanu da vole uniforme i kako stoje na nekom liku, a ne kakav je covek prema drugima.
Dok u sudu ne budu glavne sudije, a ne radnici u sudu.

Poslednja izmena od moderatora:
Ko kaze? Imas prava da slikas policiju na duznosti i da slike koristis kao dokaz, ako ti sud poveruje.
Ja sam pocetkom godine slikao policajca koji me je zaustavio i trazio da stane tako da se vidi znak i gde sam bio kada su posli za mnom, da me zaustave. Sada imam njegovu fotografiju iako mi nista nije stiglo nekoliko meseci....a trebalo je da mu posaljem, nego zaboravih....

Back