Polaganje ispita unapred?

• Začetnik teme Začetnik teme armoi
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

armoi

Početnik
Poruka
2
Zanima me da li je moguce da se slusa neki ispit iz sledece godine? Da se ide na vezbe i da se izlazi na polaganje?
Da li imamo neki zakon kojim je to regulisano?
Ja studiram po bolonji pa ne znam imaju li bodovi neke veze sa tim ili ogranicenja.

Proslu godinu sam obnovio pa sam neke predmete naucio unapred jer nisam imao sta drugo da ucim. Ne zelim sada da cekam godinu dana ne bih li mogao izaci na ispit.

Ako neko zna bilo kakvu informaciju dobro bi dosla. :)

Prvo, prema bolonji studenti više ne upisuju godine nego predmete i ESP bodove što će reći da ti upisuješ predmete u vrednosti od 60ESP bodova naravno ukoliko si položila kurseve koji su uslovni za slušanje predmeta koje želiš da upišeš.Dakle, ukoliko si npr. "treća godina" a prenela si dva ispita iz prethodne godine studiranja ti imaš pravo da, ukoliko negujete pravu "Bolonju" na fakultetu, upišeš ispite iz tekuće ("treće") ili iz naredne godine pod uslovom da si položila za njih uslovne predmete a sve do 60ESP bodova što čini jednu godinu studija(više od 60 ESP se dozvoljava studentima koji studiraju po ubrzanom načinu studiranja mada zakon ne navodi eksplicitno da to ne mogu učiniti is studenti koji ne studiraju ubrzano).Tako se radi na većini fakulteta na beogradskom univerzitetu.
Pozdrav

više od 60 ESP se dozvoljava studentima koji studiraju po ubrzanom načinu studiranja mada zakon ne navodi eksplicitno da to ne mogu učiniti is studenti koji ne studiraju ubrzano

Закон не наводи експлицитно ништа везано за убрзано студирање. Једина ствар која је регулисана статутом Београдског универзитета је та да се студентима може дозволити да упишу до 90 еспб бодова у току једне године. И то важи само за студенте са високим просеком, а одлуку о томе доноси декан факултета.
Мада је и то све поново доста нејасно регулисано.

Закон не наводи експлицитно ништа везано за убрзано студирање. Једина ствар која је регулисана статутом Београдског универзитета је та да се студентима може дозволити да упишу до 90 еспб бодова у току једне године. И то важи само за студенте са високим просеком, а одлуку о томе доноси декан факултета.
Мада је и то све поново доста нејасно регулисано.
Ne kaže se zakonu ubrzano studiranje već nadarenim studentima....E to je diskutabilan deo.Ko su nadareni studenti?Kod mene na fakultetu se to odnosi i na ljude koji studiraju po ubrzanom sistemu studiranja.

Ja sada upisujem godinu u kojoj imam ispite za 60 bodova.
To automatski znaci da ispit iz sledece godine prelazi tih 60 bodova i da ga ne mogu upisati?
Teoretski- mogu da ostavim neki iz tekuce godine, a da upisem ovaj iz sledece.
To mi nije logicno da radim, tj. ne vidim poentu.
Nije mi bas najjasnije...

Ja sada upisujem godinu u kojoj imam ispite za 60 bodova.
To automatski znaci da ispit iz sledece godine prelazi tih 60 bodova i da ga ne mogu upisati?
Teoretski- mogu da ostavim neki iz tekuce godine, a da upisem ovaj iz sledece.
To mi nije logicno da radim, tj. ne vidim poentu.
Nije mi bas najjasnije...
E pa da ste naveli to da ćete slušati predmete u vrednosti od 60ESP odmah bih vam rekao da je to nemoguće(iako zakon kaže da se budžetskom studentu omogućava da upiše ispite u vrednosti od najmanje 60ESPB).Raspitajte se o prelasku na ubrzan način studiranja ukoliko to na vešem fakultetu postoji.Pozdrav

Ne kaže se zakonu ubrzano studiranje već nadarenim studentima....E to je diskutabilan deo.Ko su nadareni studenti?Kod mene na fakultetu se to odnosi i na ljude koji studiraju po ubrzanom sistemu studiranja.

Па да, нејасно је скроз.
Него мораћеш ти то уживо мало боље да ми објасниш, хоћу ја сада да идем убрзано...

Evo kod mene na faxu sta stoji u odluci koja je doneta:"U cilju brzeg zavrsavanja i efikasnijeg studiranja,studenti koji su u prethodnoj god stekli 60 ESPB bodova sa prosecnom ocenom vecom od 8,5 moze se omoguciti upis od 60 do 90 ESPB bodova(studenti sa ubrzanim studiranjem."
Moj fax dosta postuje Bolonju,pa je ovako nesto kod nas realno.E sad zbog toga sto si obnovio god,tesko,opet se raspitaj.

Ja koliko znam, samo nadareni studenti mogu, uz molbu dekanu, slusati vise od 60 EPS bodova. Rec "nadareni" se ne odnosi na nadarene :) , vec na uspesne, odnosno, ako neko u junu ocisti sve, sa visokim prosekom, moze da konkurise. Probaj, ali kao ponovac, mislim da nemas sanse.

recimo..ja sam prve 2 godine ocistila u junu, podnela molbu na salteru i prodekan za nastavu mi je odobrio ubrzano studiranje..izasla sam na par ispita unapred, opet zavrsila u junu, ali nisam spremala sada ispite, htela sam da se odmaram...
sada je odluka promenjena, moze da se do januara polaze samo jedan ispit unapred
sto je potpuno bzvz, sta mi onda znaci ubrzano studiranje :rtfm:

Hej caos svma, ako neko moze da mi pomogne pliz. Ja bih hteo malo mozda mastovito, ali posto kasnim prilicno sa studijama , a neki fakultet je u N.Saadu u pitanju da li bih ja zbog jaza i razlike godina i problema kod mene ,dal bi mogao da polazem unapred celu godinu ,kako to uopste ide, ili da se obratim dekanu, prodekanu,ja ne mogu u 20i nekoj godini studirati ponovo prvu pa po redu,adl je moguce ubrzati studiranje makar 1.godinu ocistiti do recimo kraja semestra ili ako je to iluzorno, makar dve godine do 2017.ocistiti ili sta vec/??? U pitanju je pravni u NOvom Sadu ne znam nista o tome, a citao sam ovde, i ja sam dosao na pamet oko toga da pitam, a treba mi jer mi smeta i zelim ubrzano studirati i zavrsiti pre,dal se to radi vanredno ili moras imati ESPB potrebnih nekih bodova i -i li biti jak,dobar student pa te nagrade,,DOZVOLE TI ,, tako nesto iz istog razloga ili nesto 3,4.u pitanju?? Ako ima pravilnik ja citao i nigde bukvalno nista nisam video.A imma problem zbog emotivnom stanja, i sve tako nebitno to drugima ovde, nmg da budem sa jako mladjima i razlika je velik au godinama a da sporo idem mi je strasno protivim se tome.Pa reko da ublazim razliku.

PItacu i njih tamo, ja sam pauzirao, bolestan nesto bio i pokusavao raditi, sad sam stariji pa bih zeleo jako brzo makar preskociti 1,2.godine naravno ne da mi poklone, vec da ucim ali ubrzano. Da polozim 1,2.godine svakako unapred.Kako je i da li je to moguce?
Hv.unapred.

Poslednja izmena:

Back