Književnost Pol Oster

Baudrillard

Autošoven
VIP
Poruka
131.083
Pol Benjamin Oster rođen je u Njuarku, Nju Džerzi, u jevrejskoj porodici srednje klase od majke Kvini i oca Semjuela Ostera. Imao tri godine mlađu sestru koja je sa pet godina postala psihički nestabilna a kasnije je pretrpela i mentalne poremećaje.

Sa dvanaest godina Oster je razvio strast prema čitanju. Za to je delimično bio zaslužan njegov ujak Alen Mandelbaum koji je ostavio nekoliko kutija sa knjigama u Osterovoj kući pre nego što je krenuo na put po Evropi.

Pohađao je Kolombija srednju školu u Mejplvudu. Diplomirao je 1970. na Kolumbija Univerzitetu, nakon čega se preselio u Pariz gde je radio kao prevodilac francuske književnosti. Između ostalih, prevodio je dela Stefana Malarmea i Žosefa Žubera.

U Sjedinjene Američke Države se vratio 1974. i počeo je da piše eseje, pesme i romane. Preveo je mnoga značajne dela francuske književnosti. Njegov život se odvijao između Amerike i Evrope. Doktorirao je na katedri za englesku i komparativnu književnost. Proučavao je Prusta i Džojsa. Njegovo delo prdstavlja spoj evropskih i američkih književnih tema i stilskih obeležja. Ženio se dva puta. Oba puta svojim koleginicama, piscima. Godine 1974. oženio se Lidijom Dejvis, ali brak je trajao svega pet godina. Zajedno imaju sina Danijela. Po drugi put se oženio 1981. godine, Siri Hustvet. Iz ovog braka rodila se kćerka Sofi Oster koja je glumica i pevačica.

Romani​

• Squeeze Play (1984) (napisao je pod pseudonimom Pol Benjamin)
  • Njujorška trilogija (1987)
  1. Grad od stakla (1985)
  2. Duhovi (1986)
  3. Zaključana soba (1986)
  • In the Country of Last Things (1987)
  • Mesečeva palata (1989)
  • The Music of Chance (1990)
  • Auggie Wren's Christmas Story (1991)
  • Levijatan (1992)
  • Mr. Vertigo (1994)
  • Dream Days in Hotel (1998)
  • Lulu on the Bridge (1998)
  • Sophie Calle: Double Game (1999)
  • Timbuktu (1999)
  • Knjiga opsena (2002)
  • Proročka noć (2004)
  • Bruklinska revija ludosti (2005)
  • Putovanja u skriptorijum (2006)
  • Čovek u mraku (2008)
  • Nevidljivi (2009)
  • Sanset Park (2010)
  • Zimski dnevnik (2012)
  • Day/Night (2013)
  • 4 3 2 1 (2017)

Poezija​

• Unearth (1974)
  • Wall Writing (1976)
  • Fragments from the Cold (1977)
  • Facing the Music (1980)

Memoari​

• Otkrivanje samoće (1988)
  • Report from the interior (2013)

Eseji​

• The Art of Hunger (1982)

Pisma​

• Ovde i sada (2013) - prepiska između Pola Ostera i Džona Maksvela Kucija

Scenariji za filmove

Dim (1995)
Modri u licu (1995)
Lulu na mostu (1998)
Unutrašnji život Martina Frosta (2007)
Pandorina kutija (2018)
Nakon što je kao tinejdžer bio svedok smrti prijatelja, pojavio se u filmu Act of God (2009), dokumentarnom filmu o preživelima od udara groma.

Vikipedija

Nikada nije procenjivao ljude koje je sretao, ni prema kome se nije postavljao superiorno, nikada ih nije svrstavao prema društvenoj lestvici. Barmen ga je zanimao isto koliko i pisac, i da se ja nisam pojavio tog dana, verovatno bi proveo dva sata u priči s čovekom s kojim se ja nisam potrudio da progovorim deset reči. Saks je kretao s pretpostavkom da je osoba s kojom razgovara izuzetno inteligentna, čime je u njoj izazivao osećaj ponosa i važnosti. Mislim da sam se toj njegovoj osobini najviše divio, toj urođenoj veštini da iz drugih izvlači ono najbolje. Često su ga smatrali čudakom…

Pol Oster - Levijatan

Ne mogu da kažem da mi je Oster onoliko važan pisac koliko mi se to činilo kad sam, negdje 99. godine, prvi put pročitao Njujoršku trilogiju, ali i dalje svakome mogu preporučiti bar nekoliko njegovih knjiga. Osim Trilogije, rado se sjetim i The Book of Illusions, Mr. Vertigo, Invisible... I većina ostalih su OK, ali ima on dosta ponavljanja, recikliranja samog sebe...

A i zanimljivo koliko je njemu reputacija generalno pala, negdje od početka dvadesetog vijeka do danas. Jedno vrijeme se spominjao kao kandidat za Nobelovu nagradu, a onda je sasvim potonuo. Sve to, uz porodičnu tragediju, bolest i brza smrt, baš ostavlja neki tužan utisak na kraju.

Na mene je najveći utisak ostavio "Sanset Park", verovatno zato što je to prvi njegov roman koji sam čitala.
Sećam se da sam posle čitanja te knjige počela opsesivno da proučavam film "Najlepše godine naših života" jer se njime bavi i proučava ga izvesna junakinja knjige kojoj sada zaboravih ime... Time merim vrednost knjige i pisca, koliko me dugo okupira nakon čitanja.

Back