Pokvaren paradajz

Umri_muski

Legenda
Poruka
72.336
Znaci , definitivno i pouzdano , ono sto je u naslovu..

Lep obrok, neka salata i sve lepo ide i na kraju rekoh ajd da uzmem malo paradajza kupljenog danas u marketu , kad ono , odmah udario na zeludac...

Nisam ni taj mali sto je bio , pojeo do kraja...

Nadao se da ce da prodje ono sto sam osetio da ne valja...
Kad sipak...posle sat ili dva...zna se...ono sto telo radi kad nesto nije potaman ...

I to mi se desava kad je sezona paradajza, pocesto , narocito u pocetku sezone, znaci posle prvog stranog, kad dodje nas domaci....a nije jos avgust...
Iz mog ugla gledano postoje tri sezone paradajza , prvi albanski , jeftiniji i bez ikakvih problema, ne mora da je albanski , ali ja ga zovem albanski , jer je obicno jeftiniji ...
Drugi kad kao stize ovaj nas i tu je rizicno i po marketima i na pijacama za mene...
I kad dodje avgust mesec, pa nema sanse, ali i tu se zeznem, nema sanse za nezreo ali ipak ima...

I ne mogu da verujem da vlasnik paradajza ne zna kad mu je paradajz nezreo , a i ne verujem da su moje tegobe zbog nezrelosti paradajza, nego zbog hemije u njemu...

Pre neki dan sam kupio u Disu , koji nekako uvek probere pa ostanu malo defektni primerci , ali sam probrao i nije bilo ni tegova, niti je bio los paradajz...ali ovo danas....na granici izmedju ozbiljnog ubijanja i preziveli smo....

Ne znam šta je bilo pokvareno u jelu koje sam spremila, i srećom, samo za sebe, ali nakon obroka sam ubrzo znala svoju narednu destinaciju. Hvala Bogu na tome-šta god je bilo krajnje loše, na vrlo neprijatan način sam poslala tamo gde i sva ostala *ovna idu.
Neće ovo telo baš šta mu se da. Pa, ima smisla... kao svinje smo, ali ipak nismo svinje!

Lep obrok, neka salata i sve lepo ide i na kraju rekoh ajd da uzmem malo paradajza kupljenog danas u marketu , kad ono , odmah udario na zeludac...

Kad sipak...posle sat ili dva...zna se...ono sto telo radi kad nesto nije potaman ...

I to mi se desava kad je sezona paradajza, pocesto , narocito u pocetku sezone, znaci posle prvog stranog, kad dodje nas domaci....a nije jos avgust...
Iz mog ugla gledano postoje tri sezone paradajza , prvi albanski , jeftiniji i bez ikakvih problema, ne mora da je albanski , ali ja ga zovem albanski , jer je obicno jeftiniji ...
Drugi kad kao stize ovaj nas i tu je rizicno i po marketima i na pijacama za mene...
I kad dodje avgust mesec, pa nema sanse, ali i tu se zeznem, nema sanse za nezreo ali ipak ima...

I ne mogu da verujem da vlasnik paradajza ne zna kad mu je paradajz nezreo , a i ne verujem da su moje tegobe zbog nezrelosti paradajza, nego zbog hemije u njemu...

Pre neki dan sam kupio u Disu , koji nekako uvek probere pa ostanu malo defektni primerci , ali sam probrao i nije bilo ni tegova, niti je bio los paradajz...ali ovo danas....na granici izmedju ozbiljnog ubijanja i preziveli smo....

Pokusavaj da pazaris te paradajze od postenih seljaka na pijaci. Ne verujem da ces imati tih problema.

Pokusavaj da pazaris te paradajze od postenih seljaka na pijaci. Ne verujem da ces imati tih problema.
Moram ti reci da na bg pijacama su sve nakupci , znaci to posten prodavac ne postoji za paradajz, postoji da ja znam za jabuke, zena poseduje plantazu , ali vise ne dolazi ostarila, baba poseduje plantazu kajsija, ali dolazi jos, jer je glavna za prodaju , a ostali beru....i za breskve isto ima...
Ali iako znam prodavce paradajza , pa cak znam i leskovcane, mada ja ne bih rekao da su bas iz leskovca, to ne znaci nista, jer garantovano kupuju za svoj kamion od koga stignu i spavaju u kamionu , djuture, iako se svima isplati da uzmu sobu u blizini pijace, stan sobu , kod zene, svi je znaju da izdaje, osnovno sa naglaskom na krevetima...prigodno za pijacno izdavanje ....

I tako koga god znam da prodaje paradajz, svi imaju kamion ili kombi i kupuju od svih ko im je usput...
Jedino u unutrasnjosti znam i tamo nemam problema...

pa jel pokvaren ili nezreo ?
na silu Boga sazreo, pun hemije, a kožica ko opanak, dumreš.
dva puta kupila i više ni u ludilu.
prošla slično kao umrimuški.

počeo je da dozreva domaći, snabdeva me od drugarice roditelj (posejan na vreme).
nije iz plastenika, a hemiju nije video. :D

@Umri_muski a da prošetaš po pijaci i vidiš kod nekog sa sela, bakice.... nemoguće da su samo preprodavci.:think:

p.s. ovde kod mene uzimamo sa pijace samo od Slovka iz Gložana i taj deo. :heart:

Nije on pokvaren,vec ufiksan s necim da pre sazri,a sta ce biti s narodom koga briga.

Etrel (Etilen) je gas u kojem paradajz brže zri (ubran ili neubran), a taj gas oslobađaju zreli plodovi paradajza ili jabuka.
Paradajz se uglavnom bere rozikast (i crven ) pa sazreva dok se transportuje ili čeka na prodaju.
Ovo mi deluje logično:
nezreo paradajz sadrzi alkaloide
ko je osetljiv na to, odmah ima neki manifest

dok "standardni stomak" moze vise da podnese

isto kao i sa sirovim krompirom

Ljudi kako da vam objasnim da u BG mnogo paradajza i svega na pijacama potice od marketa, dodju i pokupuju za 100 rsd paradajz i prodaju sat kasnije za 200rsd..
Sta mislite zasto DIS, IDEA ostanu bez voca i povrca kad su zestoke akcije...IDEA je vise puta uhvacena da uopste ne unose istovarene palete, , palete ne kg, nego visine 2m , po 4, 5 komada ispred prodavnice,i dodje u roku od pola sata sat, neko sa pijace i natovari u kamion i odveze do pijace,1 km dalje...nisam siguran da je uopste kamion njegov nego mozda i iznajmi na kratko...ali vidjeno ocima..

Naravno Idea reaguje ako posaljes email i obicno sprovede istragu i u roku od jedan dan sef prodavnice dobije ili premestaj kao obican radnik ili otkaz..

Tako da nije neka sigurnost kupovati na pijacama cak i od ljudi koje stalno vidjas, jer to su ljudi koji rade, otkupljuju od drugih i prodaju kao u prodavnici samo vise na pijaci , nije to isto kao u unutrasnjosti...totalno druga stvar..

Back