Pokusavam napraviti svoj zvucnik.. Pomoc !

Stejo Varga

Početnik
Poruka
16
Zeleo bih napraviti svoj prvi zvucnik, a ne razumem se puno , a tale zna koliko zna pa mi je potrebna vasa pomoc..

Znaci visokotonac mi je: ovaj

Dimenzije: 85x85 mm
Muzička snaga (4 Ohm) : 300W
Muzička snaga (8 Ohm) : 150W
Frekventni opseg: 2000 - 20000 Hz
Osetljivost: 94 dB
Max. napon : 35 V ~
Proizvođač: SAL

A niskotonac mi je : ovaj

Snaga: 150/120 W
Frekvencija: 28 - 2000 Hz
Dimenzije: 250mm
89 db
Kalem: 2'' u 4 sloja
ALU kalemsko telo
Težina magneta: 40 Oz
Membrana: kevlar
8 oma

Hocu da napravim zvucnik da bude 8 omski, e sada ja sam izabrao visoko i niskotonski zvucnik da mi bude 8 oma, reci te vi meni i objasnite kakvu sada skretnicu treba da uzmem da bude zvuk dobar.. I dali ova dva zvucnika koja sam odabrao dali mogu da lepo rade zajedno ?

Za srednji zvuk mozes kupiti jedan zvucnik od 150 W i na + kontakt zakaciti redno kondenzator elektrolit od 33-47 Mf :)

i dobijes zvucnu kutiju sa 3 sistema - Bass, Srednji i visoki ton

Za Bass skretnicu koristi sto deblju bakarnu izoliranu zicu ne vecu debljinu od 2mm :)

Pravio sam ranije za sebe

Dobar bas je najveci problem kod zvucnih kutija. Prvo treba napraviti proracun zapremine zvucne kutije. Proracun se pravi prema precniku i hodu bas zvucnika, ne znam tacnu formulu. Precnik bas refleks rupe nije toliko bitan koliko je bitno koliko duboko cev ulazi u zvucnu kutiju. Zvucna kutija mora da se bude sto cvrsca da ne bi bilo vibracija koje kvare zvuk. Zvucnik je jedino sto treba da vibrira!!! Ljudi obicno misle da je drvo najbolji materijal od kog se prave kutije a ustvari je samo najprakticniji materijal. Mogu da se naprave i od betona. Jednom sam citao da je lik tek iz petog pokusaja uspeo da napravi subwoofer kako ga je on zamislio. Kutija koja bez izoblicenja moze da reprodukuje najdublje tonove sa orgulja. Napravio je kutiju od 3 sloja medijapana od 2.5cm izmedju kojih je sipao pesak. Kada sam to procitao odustao sam od ideje da sam pravim subwoofer.

nemaš najbitniji podatak: rezonantnu frekvenciju bas zvučnika. nju je potrebno znati radi proračuna bas refleks cevi.

...taj tip sa tri sloja medijapana stvarno ne zna šta radi... zidovi kutije ako vibriraju, sigurno ne vibriraju na niskim frekvencijama

Samo sam hteo da nagasim koliko je bitno da kutija bude sto cvrsca.

Inace lik zna mnogo vise nego svi forumasi zajedno. Covek radi u nekom studiju i za testiranje je koristio opremu o kojoj mi mozemo samo da sanjamo.

Poslednja izmena:
Mogu odlicne frekfencije od 20Khz HI-Fi standard :D

Treba ti jedna skretnica za Bass zvucnik - tj da dobijes Bass zvuk a visokotoncu ugradis jedan kondenzator od 1mf Elektrolit da bi dobio visoki ton :)

Skretncu za bas mozes napraviti rucno od bakarne zice i jednog kalema :)
kondenzator se ne ugrađuje radi "dobijanja" visokih tonova nego da niske frekvencije ne ubiju visokotonac.
1mF je poveliki kapacitet, sigurno si mislio na μF.

Samo sam hteo da nagasim koliko je bitno da kutija bude sto cvrsca.

Inace lik zna mnogo vise nego svi forumasi zajedno. Covek radi u nekom studiju i za testiranje je koristio opremu o kojoj mi mozemo samo da sanjamo.
može da zna jedino ako je položio tehničku akustiku na etf... sve drugo je na nivou hobija
tri sloja medijapana i pesak su totalna burleska

kondenzator se ne ugrađuje radi "dobijanja" visokih tonova nego da niske frekvencije ne ubiju visokotonac.
1mF je poveliki kapacitet, sigurno si mislio na μF.

1mF bi pre odgovarao za neki ispravljac.

- - - - - - - - - -

može da zna jedino ako je položio tehničku akustiku na etf... sve drugo je na nivou hobija
tri sloja medijapana i pesak su totalna burleska

Kako ti kazes...

Praviti zvučne kutije na osnovu ' imam ovake zvučnjake ' nikad nije dalo dobre rezultate . Mnogo bolja ideja da se nađe neki postojeći projekat pa da se onda kupujuju zvučnici . Praviti skretnicu napamet je isto kao i naručiti odelo kod šnajdera bez mera ....šnajder će uraditi odelo ali vlasnik može samo da konstatuje da nije dobro jer nije rađeno za njega nego za nekog drugog .....odelo je odelo ali nije za njega .
Sa druge strane visokotonac je pogrešan izbor jer će se raspasti u roku od odmah .....ti visokotonci se uglavnom koriste kao supervisokotonci od recimo 10kHz pa nadalje a tebi treba neki koji ide od 2kHz , jer bas ide maksimalno do te frekfencije .......učlani se na neki od domaćih foruma gde ima daleko više ljudi koji se bave time i gde vlada politika kao kad konjima staviš amove .....pa ne vide ni levo ni desno nego samo zvučnjake :mrgreen:

OK, vidim da je ovo staro 9 mjeseci, ali možda ovo pomogne ako nisi već napravio ili odustao...

http://www.audiofil.net/forum/forum_posts.asp?TID=12175

Znači Visaton ili Focal (po nekom mom mšljenju). A što slušaš? Kolika je soba? Koje komponenete imaš? Da li misliš raditi samostojeći zvučnik ili ne??? Puno pitanja, a iz tvog početnog posta ne kužim što zapravo želiš...

Prema nameni koriscenja zvucnika se odaberu zvucnici , a prema zvucnicima se prave kutije i skretnice , od 12 ili 18 dB , ili vise pojacala umesto skretnica. Moze pisati na zvucnicima sta hoce ali neke se marke znaju , gumenjaci br 1 - dynaudio, kef, disko i bendovi jbl , rcf , neke usa firme itd, Inache , zanimljivo je da se najbolji patentirani zvucnici na svetu izradjuju u Beogradu u jednoj kucnoj radinosti i tu je kraj - vrh vrhova , ali mi mozda nismo navikli na takav zvuk.

Imam i ja neki problem ? Reci te mi strucno za ovo pojacalo ,za jednu kutiju koji zvucnjaci su mi potrebni ,koliko oma i koliko wati

ower output: 70 watts per channel into 8Ω (stereo)

Frequency response: 1Hz to 150kHz

Total harmonic distortion: 0.007%

Damping factor: 70

Input sensitivity: 0.2mV (MC), 2.5mV (MM), 150mV (line)

Signal to noise ratio: 76dB (MC), 94dB (MM), 110dB (line)

Output: 150mV (line)

Pomoc . . .

Back