LJILJA MMM
Zaslužan član
- Poruka
- 104.666
dobro da bar nekog pomaze
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
"Građanin je samo stavljen pred svršen čin" Ljiljo ovde nisi u pravu!!! Hoćeš da kažeš da ovi koji su na vlasti i primaju mito nisu građani? Jednu državu čine njeni građani, kakvi su oni takva je i država, jer isti ti građani dođu na vlast, i odmah većina počne da razmišlja kako da svoje privilegije što bolje unovči. I sudija je građanin, i policajac i lekar i profesor, i .... To što mi do sad nikad nismo uspeli da napravimo ekonomski stabilan ambijent, državu, u kojoj će primanja garantovati dostojanstven život, opet je naša odgovornost. Svi znamo šta Pera radi ali niko ne želi da ode u policiju, i takav pristup nas je do ovde i doveo, kolektivno mirenje, prećutkivanje, tolerisanje nesposobnih, stav: Ja tu ne mogu ništa. U takvim uslovima nepošteni cvetaju a pošteni postaju nepošteni, a oni koji u sve to ne žele da učestvuju, oni zbrišu u inostranstvo. To je naša realnost, koju mi nikako da promenimo, u njoj nam deca odrastaju i od malih nogu ih učimo kako sve može "preko veze". Sve dok ih tako ucimo i oni nece biti sposobni da ista promene, i da naprave bolje drustvo.Malim delom sam saglasna, a najevećim nisam, iz mnogo razloga. Korupcija jeste problem, i tačno je, za nju, kao i za svaku transakciju je potrebno bar dvoje, ali za razloge njenog nastanka i napredovanja, zaslužna je država. Građanin je samo stavljen pred svršen čin.
"Građanin je samo stavljen pred svršen čin" Ljiljo ovde nisi u pravu!!! Hoćeš da kažeš da ovi koji su na vlasti i primaju mito nisu građani? Jednu državu čine njeni građani, kakvi su oni takva je i država, jer isti ti građani dođu na vlast, i odmah većina počne da razmišlja kako da svoje privilegije što bolje unovči. I sudija je građanin, i policajac i lekar i profesor, i .... To što mi do sad nikad nismo uspeli da napravimo ekonomski stabilan ambijent, državu, u kojoj će primanja garantovati dostojanstven život, opet je naša odgovornost. Svi znamo šta Pera radi ali niko ne želi da ode u policiju, i takav pristup nas je do ovde i doveo, kolektivno mirenje, prećutkivanje, tolerisanje nesposobnih, stav: Ja tu ne mogu ništa. U takvim uslovima nepošteni cvetaju a pošteni postaju nepošteni, a oni koji u sve to ne žele da učestvuju, oni zbrišu u inostranstvo. To je naša realnost, koju mi nikako da promenimo, u njoj nam deca odrastaju i od malih nogu ih učimo kako sve može "preko veze". Sve dok ih tako ucimo i oni nece biti sposobni da ista promene, i da naprave bolje drustvo.
"Građanin je samo stavljen pred svršen čin" Ljiljo ovde nisi u pravu!!! Hoćeš da kažeš da ovi koji su na vlasti i primaju mito nisu građani? Jednu državu čine njeni građani, kakvi su oni takva je i država, jer isti ti građani dođu na vlast, i odmah većina počne da razmišlja kako da svoje privilegije što bolje unovči. I sudija je građanin, i policajac i lekar i profesor, i .... To što mi do sad nikad nismo uspeli da napravimo ekonomski stabilan ambijent, državu, u kojoj će primanja garantovati dostojanstven život, opet je naša odgovornost. Svi znamo šta Pera radi ali niko ne želi da ode u policiju, i takav pristup nas je do ovde i doveo, kolektivno mirenje, prećutkivanje, tolerisanje nesposobnih, stav: Ja tu ne mogu ništa. U takvim uslovima nepošteni cvetaju a pošteni postaju nepošteni, a oni koji u sve to ne žele da učestvuju, oni zbrišu u inostranstvo. To je naša realnost, koju mi nikako da promenimo, u njoj nam deca odrastaju i od malih nogu ih učimo kako sve može "preko veze". Sve dok ih tako ucimo i oni nece biti sposobni da ista promene, i da naprave bolje drustvo.
Sve si ti, i ostali u pravu, ali yaboravljate osnov svega, a to je država, tj. ljudi koji rade u državnim aparatima, po nadležnim ministarstvima.
Vidi vako, ako bi lekar bio zadovoljan svojom platom, statusom koji ima, ako ne bi bio preopterećen papirologijom i ako bi radio u normalnim uslovima i imao oštre kazne za nepoštovanje svog profi kodeksa, on ne bi morao da uzima mito, tj., dobro bi promislio da li da ga uzme ili ne. Isto važi i za sestre, laborante itd. S druge strane, ako bi oni imali normalne uslove za rad, to znači da bi i pacijenti (narod) imao normalne bolnice i normalnu zdravstvenu negu, te ne bi imao potrebe ni da nudi mito.
Ako bi lekar opšte prakse bio zadovoljan platom, i ako bi radio u normalnim uslovima ono za šta je školovan (a ne da broji recepte i za sve što ga pitaš odgovara "ne može" jer je tako ministrastvo propisalo), ako bi svaki dom zdravlja bio opremljen potrebnim službama a ne da čekaš na zakazivanje snimanja ili pregleda, pa onda kad uspeš da zakažeš čekaš da dodje vreme koje ti je zakazano i imaš veliku sreću da ne umreš do tad, onda ne bi bilo potrebe da gradjanin, koji je odlukama države stavljen pred svršen čin, bilo kome daje mito, niti bi bilo ko primio mito jer svako radi svoj posao za platu.
Ako bi postojala normalna prijava za struju, i ako bi kada kupiš kući ili je sagradiš, imao brz priključak od strane nadležne službe u EPS-u, taj električar u EPS-u ne bi imao za šta da uzima mito jer mu gradjanin ne bi ni dao zato što nema potrebe jer normalno i legalno sve završi preko nadležne službe.
Ako bi učitelji, nastavnici, profesori bili zadovoljni svojim primanjima i radili u normalnim uslovima posvećeni svom poslu za koji su učili škole, to znači da gradjanin ne bi morao da plaća ni dodatne privatne časove svom detetu ili da nudi mito.
Ako bi mogao da dobiješ potrebne dozvole za svoj posao u normalnim rokovima od nadležnih institucija, a ne da čekaš mesecima i godinama, ne bi bilo potrebe da se daje mito.
Itd.......
Dakle, ja na ovo mislim kad kažem da je država odgovorna za korupciju, tj. da je odgovorna i dužna da obezbedi normalne uslove za život svojim gradjanima.
Zato ljudi odlaze, jer nema normalnih uslova i zato su stavljeni pred svršen čin.
Vaš tekst je 100% tačan i dobro poznat svakom.Vaš teks bi malo kraće preveo"šta bi bilo,kad bi bilo"
Korupcija u nekim momentima pomaze privatnom biznisu ako se pametno iskoristi.![]()
Slozio bih se delimicno sa ovom konstatacijom .Za ostvarivanje solidnog poslovnog uspjeha nije uslov da se bude na zapadu.Moze se to napraviti i u Srbiji.Без обзира шта овде говорите, морате бити свесни да је у Србији лакше направити приватни бизнис и у њему постићи успех, него у државама западне Европе. Имајте то у виду. А то одлично знам јер сам живео и у иностранству дуго времена, а и сад имам гомилу пословних сарадника и партнера у целој западној Европи.
Колико ја, иначе лаик за економију, знам, већ више година фирме у Србији се затварају јер су лоши услови пословања и ретко ко може да опстане поштено, значи 90% оних који зарађују од бизниса су у некој шеми са политичарима, општинским функционерима, мафијашима, итд. У Србији се и 90-тих година тако радило а од 2000. године и доласка западне демократије корупција је порасла и расте све до данас. А то што премијер Вучић се као бори против корупције и тајкуна, ту за сада нема конкретних резултата, јер народ не може од тих прича да живи, него жели радна места и добре плате и пензије а мање цене свега и мање трошкове живота, тј. бољи стандард. Шта мислите о овоме?Slozio bih se delimicno sa ovom konstatacijom .Za ostvarivanje solidnog poslovnog uspjeha nije uslov da se bude na zapadu.Moze se to napraviti i u Srbiji.
Neke olaksice postoje,poznavanje jezika,zakona i sl.
U principu je tesko napraviti biznis u zemljama skupe energije i nestabilne valute.
Pored vec spomenute korupcije(nelojalna konkurencija),za ostvarivanje poslovnog uspjeha u Srbiji negativne strane su: birokratske prepreke(uzasno spora administracija),visoke kamatne stope na kreditna zaduzivanja,kao i niska kupovna moc stanovnika.
Da se razumijemo ja govorim o legitimnom biznisu-zaboravite ono"znam covjeka" koji to moze srediti" i sl.
Slozio bih se delimicno sa ovom konstatacijom .Za ostvarivanje solidnog poslovnog uspjeha nije uslov da se bude na zapadu.Moze se to napraviti i u Srbiji.
Neke olaksice postoje,poznavanje jezika,zakona i sl.
U principu je tesko napraviti biznis u zemljama skupe energije i nestabilne valute.
Pored vec spomenute korupcije(nelojalna konkurencija),za ostvarivanje poslovnog uspjeha u Srbiji negativne strane su: birokratske prepreke(uzasno spora administracija),visoke kamatne stope na kreditna zaduzivanja,kao i niska kupovna moc stanovnika.
Da se razumijemo ja govorim o legitimnom biznisu-zaboravite ono"znam covjeka" koji to moze srediti" i sl.
Колико ја, иначе лаик за економију, знам, већ више година фирме у Србији се затварају јер су лоши услови пословања и ретко ко може да опстане поштено, значи 90% оних који зарађују од бизниса су у некој шеми са политичарима, општинским функционерима, мафијашима, итд. У Србији се и 90-тих година тако радило а од 2000. године и доласка западне демократије корупција је порасла и расте све до данас. А то што премијер Вучић се као бори против корупције и тајкуна, ту за сада нема конкретних резултата, јер народ не може од тих прича да живи, него жели радна места и добре плате и пензије а мање цене свега и мање трошкове живота, тј. бољи стандард. Шта мислите о овоме?
Колико ја, иначе лаик за економију, знам, већ више година фирме у Србији се затварају јер су лоши услови пословања и ретко ко може да опстане поштено, значи 90% оних који зарађују од бизниса су у некој шеми са политичарима, општинским функционерима, мафијашима, итд. У Србији се и 90-тих година тако радило а од 2000. године и доласка западне демократије корупција је порасла и расте све до данас. А то што премијер Вучић се као бори против корупције и тајкуна, ту за сада нема конкретних резултата, јер народ не може од тих прича да живи, него жели радна места и добре плате и пензије а мање цене свега и мање трошкове живота, тј. бољи стандард. Шта мислите о овоме?
Без обзира шта овде говорите, морате бити свесни да је у Србији лакше направити приватни бизнис и у њему постићи успех, него у државама западне Европе. Имајте то у виду. А то одлично знам јер сам живео и у иностранству дуго времена, а и сад имам гомилу пословних сарадника и партнера у целој западној Европи.
Evo klasican primjer -iskustvo iz prakse.
Pre dve godine objekat je kompletno zavrsen,sve je radjeno po projektu,dobivene neophodne gr dozvole,sve ono sto to prati(saglasnost eps i sl)Trazi se upotrebna dozvola za staracki dom,sve po zakonu,kompletno zaposljavanje radne snage je sa biroa,znaci nema nikakve rodbine-svi radnici ce biti prijavljeni i sve sto to prati.
Lutanje od nemila do nedraga,znate vec kako to ide,nervoza strahovita-covjek pocinje da sumnja u sve i svasta,pa i u samog sebe.
U startu je dato do znanja svima(od opst admin.. do ministarstva)da je nasa polisa nultna tolerancija na mito-nema podmicivanja).Nije nam se mnogo ni zurilo,kompletirana je faza 1,prvi objekat nekih 35 kreveta,pocinjemo fazu 2 otprilike iste velicine,pripremamo projektnu dokumentaciju za dalje radove,uglavnom vanjske(bazeni)Krajnji cilj je moderan projekat,svojevrstan Resort za osobe u trecem dobu zivota)
Dve godine,hej.
Ima tu i nase krivice,sve smo pokusali odraditi sami-na kraju smo angazovali strucno lice,izuzetno postenu osobu koja je sav posao zavrsila za 6 mjeseci uz naknadu koja i nije velika(2 000 eura).
Na nase telef pozive odgovor odgovarajucih sluzbi bi bio"pa zar vi ne radite,zar niste krenuli sa tim domom"?
Nevjerovatno?Kako da krenete bez dozvole?E da,onda bi inspektori navalili i poznati scenario"Nemate upotrebnu dozvolu,trebao bi vam zatvoriti objekat,no kako je sve ispravno...500 eura bi to sredilo.Eventualni problemi u toku rada bez dozvole...npr pozar,povrede pacijenata i sl.
Radna snaga?Poprilicno kvalitetna,uz jaku disciplinu(nema alkohola u toku rada,osim ujutro pre pocetka posla uz domacu kafu 1 casica ljute domace rakije).
Mnogo je teze zavrsiti takav jedan projekat u Srbiji nego recimo na istocnoj obali USA,ili bilo gdje na zapadu.