Pokretanje privatnog biznisa kod nas?

Urwald

Ističe se
Poruka
2.074
Suštinski imam 2 seta pitanja:
Koliko je složeno pokrenuti privatni posao kod nas?
Ovde mislim na pravni aspekt, suštinu samog posla, oglašavanje i sl.
Pored toga koji su (ne)legalni modeli koji se mogu primeniti? Ovde ne mislim samo paušalac/d.o.o firma?
Pored toga postoje li neki drugi modeli u inostranstvu i kako su oni regulisani?

Drugi set pitanja je:
Koliko je zafrknuto pokrenuti posao u Srbiji koja se tiče izvoza dobara i usluga za inostranstvo?
Da li je/kako je ovo regulisano?

Pored toga koji su (ne)legalni modeli koji se mogu primeniti? Ovde ne mislim samo paušalac/d.o.o firma?
Pored toga postoje li neki drugi modeli u inostranstvu i kako su oni regulisani?

Drugi set pitanja je:
Koliko je zafrknuto pokrenuti posao u Srbiji koja se tiče izvoza dobara i usluga za inostranstvo?

Za početak definiraj inostranstvo?
Mislim da je puno lakše izvoziti u zemlje koje nisu članice EU nego u samu EU no opet puno zavisi i od toga o čemu se radi...

Za početak definiraj inostranstvo?
Balkanski deo EU za početak. Hrvatska, Mađarska, Slovenija, (potencijalno Italija). Posle nekog vremena Nemačka/Francuska i sve ostalo.
Mislim da je puno lakše izvoziti u zemlje koje nisu članice EU nego u samu EU no opet puno zavisi i od toga o čemu se radi...
Pa zavisi, nešto je teže slati stvari iz Srbije za EU zbog kontrola i papirologije, tipa čak i ako želim da pošaljem mali paket potrebna je carinska deklaracija, posebno pakovanje i sl. kontam da je to zbog toga što nismo članica EU. Ono zezam se sa DIY stvarima, pa vreme provodim između Srbije i Hrvatske, ako dobijem neku porudžbinu uglavnom to prenesem u rancu i sl.
Što se tiče uvoza stvari iz EU za Srbiju (kao fizičko lice) dešavalo mi se da mi naplate carinu za dosta toga, sada nzm kako je to sa carinama kod nas kada se više robe uvozi. Mislim da i ne gledaju naročito za robu sa aliexpressa, međutim iz EU mi deluje da je drugačije.

teoretski mislim da bi ti za te dijelove bilo puno jednostavnije pokušati otvoriti firmu u Hr, Slo ili Mađarskoj i onda imaš "slobodno tržište" i jednostavnije je jer nije klasičan uvoz u pitanju
To je bio i neki moj zaključak, verovatno ću u naredne 2 posete da se raspitam o materiji. Za sada nešto eksperimentišem šta se/kako se može iz Srbije raditi, sreća u celoj stvari jeste da postoje neke rupice 😉

Drugi set pitanja je:
ne brini, sve je to regulisano..................sto reketom, sto provizijom.

Back