Moj prvi susret sa njima je bio na sajmu knjiga pre skoro trideset godina. Kupila sam knjižicu neku, kasetu, mirišljave štapiće i probala njihove kolače.
Hare Krisna veruju da zvucna vibracija mantre ima direktan uticaj na dusu. Prema filozofiji drevne Indije.dusa duhovno spava.
Svi mi, na neki način, kroz odrastanje uz prisustvo izvesnih verovanja ili ubeđenja budemo indoktrinirani tako da sve što je nepoznato za nas bude zastrašujuće i možda zavodljivo.
Nema relige u svetu koja bi ponudila kompletno razumeavanje ili znanje po pitanju duhovnog progresa. Pa ipak, u svim religijama na neki način koriste pasmu, mutiku i igru jer su ova tri neophodna za naše zdravo odrastanje i zdrav duhovni progres nezavisno što prosečan čovek i ne zna šta je to duhovni progres.
Pogrešno je verovanje da mi, Duša, spavamo. Istina je da smo u ranim inkarnacijama još u stanju svesti koje nije na zavidnom nivou pa je kod nas dominantan um sa njegovim mehaničkim reakcijama. Tada nam reči i akcije istrče pre nogo što možemo razmisliti.
Tokom mnogih života (više stotina hiljada) naša svest dovoljno naraste da iznutra osetimo potrebu da nešto preduzmemo, tada jedina i najviša ŽELJA nas Duše bude aktivirana a to je da tražimo način i pokrenemo se aktivno za povratak našoj pravoj kući, višim čisto duhovnim svetovima. Ova ŽELJA Duše, nas, je različitaod onih želja koje nastaqju u našem umu tako da se ne treba zavoditi samom reči.
Svakako, postoje svete reči koje možemo probati i pevušiti nekih pet do 15 minuta na dnevnoj osnovi. Taj zvuk kojeg kreiramo pokrene vibracije koje poduži nivoe vibracija svih naših tela, Fizičkog, Astralnog, Kauzalnog i Mentalnog i to omogućuje da i mi, Duša, uskladimo svoj nivo vibracija sa vibracijama sveprožimajućeg Duha Svetog.
Samo da podsetim da čak i crkvena pojanja postoje iz istog razloga iako to ni shvataju ni sami sveštenici.
Tom preksom takve jedne duhovne vežbe učini da se naše srce otvori i načinimo kontakt sa Duhom Svetim, sa jednim ili oba Njegova aspekta a to su Duhovni Zvuk i duhovna Svetlost. Upravo je Duh Sveti Reč Boga pa zato i stoji u Bibliji stih, "Ko sluša Reč Boga taj više ne umire." Slušati reč Boga je čuti Zvuk i videti Svetlost duhovnim čulima.
Da li je ovo izmišljeno?
Dobar poznavaoc Biblije trebao bi znati da su sledbenici Isusa, apostoli, imali iskustva sa Zvukom i vidu Hujanja vetra ada vetra u spoljašnom svetu nije bilo. Takođe su videli plamenove jezike na glavama apostola.
Čak i Sveti pavle je bio pogođen jakom Svetlosti kada jhe oslepeo na nekoliko dana ali, čuo je i Zvuk. To je bilo tako snažno da je njegova svest potpuno pročišćena i podignuta do nivoa Bog Svesti.
Nevolja je što su ljudi više iz neznanja pojurili na Istok.
Kada sam u Kanadi sreo jednu ženu iz Nemačke u određenim učenjima, pitao sam je odakle ona iz Nemačke u Kanadi. Odgovorila je: "Istraživala sam po duhovnom polju pa sam planirala ići u Indiju, onda čula sam reči u mojoj glavi: "Ne idi na Istok već idi na Zapad." Tako sam došla ovde i sreča sam se sa učenjima koja me u istinu čine srećnom."
Jer, shvatlia je da njena iskustva sa Svetlošću, Zvukom i velikim blaženstvom kao i putovanja višim svetovima jesu za nju najvrednija potvrda da ne treba slepo verovati već proveravati svojim iskustvima.
Još i ovo da kažem: Naleteo sam na jednu knjigu, mnogo kasnije, koju sam onako u trku pogledao u knjižari, gde autor objašnjava d su neki mistici slušali tišinu i zamišljali neke zvuke, instrumenata ili iz prirode i tako su uzdizali svoju svest. Autor nije shvatio da nisu zamišljali već su stvarno slčušali Zvuke koji su dolazili od Duša Svetog i to sa onih novo koje se praktikanti dosegli svojom svesti.
Svakako, život se živi porodično i radi se zarad sopstvenog nošenja svojih potreba na svojim plećima i nema povlačenja iz aktivnog življenja da bi se bilo u nkoj komuni jer, duhovno izrastamo samo dok se sudaramo sa drugim ljudima i učimo svoje lekcije života.
Pozdrav!