Pokrenut GPT-5, Altman kaže da je "najbolji na svetu"

Vuk Samotnjak

Buduća legenda
Moderator
Poruka
41.379
OpenAI je pokrenuo GPT-5, svoj najnoviji i najnapredniji model veštačke inteligencije.

1754650794592.png

Ovaj model će da pokreće sledeću generaciju alata ChatGPT.

Korisnici alata ChatGPT, uključujući one koji koriste besplatnu verziju, već sada imaju priliku da isprobaju njegove mogućnosti.

"GPT-5 je pametniji u svim oblastima i pruža još korisnije odgovore u oblasti matematike, nauci, finansijama, pravu i još mnogo čemu. To je kao da imate tim stručnjaka na raspolaganju za sve što želite da znate", navodi se na veb stranici Open AI.

Za razliku od prethodnih verzija, GPT-5 spaja duboko rezonovanje iz "o-serije" modela kompanije sa brzim odzivom GPT linije, uvodeći koncept "unifikovanog modela".

Prevedeno na praktičan jezik - ovo nije samo četbot koji odgovara na pitanja, već digitalni agent sposoban da obavlja kompleksne zadatke: od izrade softverskih aplikacija, preko organizovanja kalendara, do kreiranja istraživačkih izveštaja, prenosi Tech Crunch.

Izvršni direktor kompanije Open AI Sem Altman izjavio je da se radi o "najboljem modelu veštačke inteligencije na svetu" koji predstavlja značajan korak ka dostizanju opšte veštačke inteligencije.

https://www.b92.net/tehnopolis/aktu...pt-5-altman-kaze-da-je-najbolji-na-svetu/vest

.........

Testirao i super radi, a vama ?

imaju oni još pametniji model koji kako su najavili neće pustiti u opticaj u narednim mesecima...taj napredni model reasoning model je osvojio zlato na matematičkoj olimpijadi pre par nedelja tako što je uspešno rešio 5 od 6 zadataka...radio je pod istim uslovima kao ljudi..isto vreme za rešavanje, isti tekst zadatka bez prilagođavanja da bolje razume...(googleov specijalizovani AI za matematiku je prošle godine osvojio srebro ali su morali da mu tekst zadatka prevedu na neki formalni jezik koji on razume...ovaj OpenAI model je generalna inteligencija a ne specijalizovan model i ne treba mu da mu se zadatak prevodi na neki formalni jezik)

OpenAI je pokrenuo GPT-5, svoj najnoviji i najnapredniji model veštačke inteligencije.

Pogledajte prilog 1767221

Korisnici alata ChatGPT, uključujući one koji koriste besplatnu verziju, već sada imaju priliku da isprobaju njegove mogućnosti.

"GPT-5 je pametniji u svim oblastima i pruža još korisnije odgovore u oblasti matematike, nauci, finansijama, pravu i još mnogo čemu. To je kao da imate tim stručnjaka na raspolaganju za sve što želite da znate", navodi se na veb stranici Open AI.

Za razliku od prethodnih verzija, GPT-5 spaja duboko rezonovanje iz "o-serije" modela kompanije sa brzim odzivom GPT linije, uvodeći koncept "unifikovanog modela".

Prevedeno na praktičan jezik - ovo nije samo četbot koji odgovara na pitanja, već digitalni agent sposoban da obavlja kompleksne zadatke: od izrade softverskih aplikacija, preko organizovanja kalendara, do kreiranja istraživačkih izveštaja, prenosi Tech Crunch.

Izvršni direktor kompanije Open AI Sem Altman izjavio je da se radi o "najboljem modelu veštačke inteligencije na svetu" koji predstavlja značajan korak ka dostizanju opšte veštačke inteligencije.

https://www.b92.net/tehnopolis/aktu...pt-5-altman-kaze-da-je-najbolji-na-svetu/vest

.........

Na čemu si testirao? U vezi s čim?

Pogledajte prilog 1767221

.........

daj link

Izašao je novi model chatgpt-a. Sada baš gledam:

1754680851100.png

Je li neko imao ranije ili je to sada pušteno? Ja nisam imao do malopre.

Šta je novo:

1. Brže i doslednije razmišljanje
  • Mogu da zadržim više koraka u glavi pre nego što odgovorim, pa su složeni zadaci (npr. pronalaženje greške u kodu i objašnjenje rešenja) tačniji.
  • Ređe “izmišljam” informacije kod faktualnih pitanja, posebno kod specifičnih ili tehničkih tema.

2. Bolje praćenje složenih instrukcija
  • Mogu da ispratim uputstva sa više uslova bez gubljenja detalja.
  • Ovo uključuje zadatke tipa: “uradi X, ali samo ako Y, osim ako se desi Z.”

3. Jača kreativna kontrola
  • Lakše mogu da prilagodim stil pisanja — od kratkih i preciznih odgovora do detaljnog pripovedanja ili humora — bez gubljenja suštine.
  • Bolje održavam isti ton kroz duže tekstove.

4. Bolje pamćenje konteksta tokom razgovora
  • Pouzdanije pratim nijanse i ranije delove razgovora, pa projekti (npr. tvoje priče) ostaju povezani i koherentni.
  • Manje je “zaboravljanja” usred rada.

5. Više veština u kombinovanim zadacima
  • Mogu da obradim zadatke koji kombinuju tekst + logiku + kodiranje + formatiranje podataka u jednom odgovoru bez gubljenja toka.
  • Integracija sa web alatima je brža za informacije u realnom vremenu.

6. Suptilnije i složenije razmišljanje u fikciji
  • Posebno u razvoju likova, nagoveštajima i tematskoj povezanosti — mogu da zadržim skrivene motive kroz više poglavlja bez da ih ponovo objašnjavaš.

Javi utiske. Ja ga cesto koristim, zato sam i rekla da se oseti promena.
Ćaskam o stoicizmu i pitao sam ga koje su kritike drugi filozofi imali na račun stoika, a kako bi on branio tu filozofiju. i dao je solidan odgovor, a onda mi je sugerisao da stvori dijalog između tih kritičara i samog marka aurelija koji zastupa stoičko gledište. Evo ti primer:

Aristotle:
Marcus, you Stoics claim virtue alone suffices for the good life. But how do you explain the roles of health, friendship, and wealth? These externals are vital to flourishing, no? Without them, how can one truly be happy?
Marcus Aurelius:
Aristotle, I agree these things are pleasant and preferred, yet none are essential. Consider a man in exile or sickness who maintains his virtue—his soul remains untouched, intact. If happiness depended solely on externals, it would be fragile and fleeting, subject to fortune’s whims. Virtue is the foundation that no storm can shake.

Epicurus:
Marcus, I admire your resolve, but you seem to deny the value of pleasure. Life’s highest good is the absence of pain and disturbance, the simple joys and friendships that ease our days. Why endure hardship when one can seek tranquility through modest pleasures?
Marcus Aurelius:
Pleasure, Epicurus, is a guest who comes and goes. Attach your peace to it, and loss will wound deeply. Virtue, on the other hand, is a steadfast companion. It grants peace not by avoiding pain but by mastering the response to it. True tranquility is not in fortune’s gifts but in the soul’s sovereign strength.

:)

Edit: ovo je napisano tako da su svi oko marka aurelija i diskutuju sa njim.

Uuuu, ovo deluje zanimljivo... Mogla bih i sama da prostudiram... Ti pises na engleskom sa njim? - pitam te ovo, jer me zanima da li pravi greske sa gramatikom. Od nedavno, mozda par nedelja sam primetila da na srpskom pravi gramaticke greske. Desavalo se i da mi napise rec koja u srpskom jeziku ne postoji. I to je zapravo jako zanimljivo, jer ranije nije imao takve ''greske''.

Vrlo je interesantno, sad me pita "If you want, I can deepen this dialogue further or write it as a dramatic script with stage directions and emotional beats!"

Da, na engleskom isključivo. cenim da je najviše kalibrisan za engleski jezik. tokom tih prevođenja moguće je da on ima neke gličeve, posebno kod gramatike. ponekada pišem na srpkom ali to samo ako mi treba info da bih nekome nešto kopirao.

To sam primetila da uvek predlaze da nastavi ili ti jednostavno da novu ideju sta bi mogao da uradis, procitas, istrazis i slicno. Nekoliko puta mi se desavalo da pocnem jednu temu i da zavrsim na potpuno desetoj, jer te navede da postavis milijardu pitanja... Barem mene.. A sto se jezika tice, najkomfornije se osecam kada pisem na srpskom, posto na poslu koristim tri strana jezika, pa mi ovo dodje kao luft. :D

Da, to se i meni dešavalo. Krenem jednu temu, a završim ko zna gde. Dobar je chatbot da me podstakne da razmišljam o nekim stvarima iz drugačijem ugla. To je kao neki dijalog koji ne mogu priuštiti u realnosti.
Upravo tako. To je ono sto mi se svidja. A i ne protivreci mi kad idem u sunovrat. Brale, idemo zajedno da se zakopamo. :D

Bez obzira na to da li plaćate ChatGPT ili ne, uskoro ćete dobiti ili ste već dobili pristup novom podrazumevanom jezičkom modelu GPT-5, po svemu naprednijem od dosadašnjih. Besplatno korišćenje pune verzije biće ograničeno.
1754912560348.png

OpenAI je najzad otkrio svoj novi jezički model, dugo očekivani GPT-5, kojim će zameniti postojeće vodeće modele, kako unutar ChatGPT-a tako i u API pristupu, kao i kroz partnerstva sa brojnim kompanijama koje će ga ugraditi u svoje proizvode. Novi jezički model donosi značajna poboljšanja u tačnosti, kreativnosti i bezbednosti, kao što se i očekivalo, uz napredni sistem koji automatski prilagođava nivo „razmišljanja“ složenosti korisničkog upita. Tako više neće biti potrebno ručno uključivati „duboko razmišljanje“ ili brinuti koji model koristite za koji upit — sve što mu date GPT-5 bi trebalo da „sažvaće“ automatski i pruži najbolje rezultate, prenosi Bug.hr.

Jedan model za sve​

Na predstavljanju su Sem Altman i ekipa najavili da GPT-5 predstavlja značajan iskorak u odnosu na sve njihove prethodne modele. Donosi vrhunske performanse u nizu oblasti, uključujući programiranje, matematiku, kreativno pisanje, zdravstvo i vizuelnu percepciju.
Jedna od ključnih inovacija je arhitektura jedinstvenog sistema. GPT-5 funkcioniše kao inteligentan sistem koji koristi brzi i efikasni model za većinu upita, ali poseduje i model za dublje promišljanje kod složenijih problema. U stvarnom vremenu njegov „usmeravač“ brzo odlučuje koji će model aktivirati na osnovu vrste razgovora, složenosti upita i namere korisnika (koju sada može mnogo preciznije da prepozna). Ipak, korisnik može i eksplicitno zatražiti dublju analizu, samo običnim tekstualnim upitom. Unapređena je i memorija sistema, pa će se on s vremenom još bolje prilagođavati korisniku kako ga bude bolje „upoznavao“.

Programira, piše, savetuje​

U oblasti programiranja GPT-5 se ističe kao najmoćniji model do sada, sa posebnim poboljšanjima pri generisanju složenih korisničkih interfejsa (frontend) i otklanjanju grešaka u velikim repozitorijumima koda. Rani testeri primetili su i njegovu poboljšanu estetsku osetljivost i razumevanje dizajnerskih elemenata poput razmaka i tipografije, na šta je OpenAI tim posebno ponosan. U stanju je da, na osnovu kratkih tekstualnih uputstava, osmisli i isprogramira celu aplikaciju, igru ili poslovni dashboard – sve interaktivno, vizuelno atraktivno i korisno – pa ChatGPT postaje i punokrvni alat za „full stack vibe coding“.

U domenu kreativnog pisanja, model je opisan kao „najsposobniji AI saradnik“, veštiji u rukovanju tekstom, a ističe se smislenim održavanjem stila i prirodnog toka razgovora, što ga čini korisnijim i za svakodnevne zadatke poput sastavljanja izveštaja i pisanja imejlova. Značajna poboljšanja vidljiva su i u obradi upita vezanih za zdravlje. Novi model ostvaruje znatno bolje rezultate na HealthBench testu, skupu realističnih scenarija koje su definisali lekari. U interakciji deluje kao „miseoni partner“, proaktivno postavljajući pitanja kako bi pružio korisnije odgovore prilagođene kontekstu, nivou znanja i lokaciji korisnika. Ipak, iako su na njegovoj izradi učestvovali lekari i medicinski stručnjaci, naglašava se da ChatGPT ne zamenjuje lekare, već korisnicima treba da služi kao alat za bolje razumevanje informacija i pripremu za razgovor sa lekarima.

Manje halucinacija​

Jedan od ključnih fokusa prilikom razvoja bio je na smanjenju „halucinacija“, odnosno generisanja netačnih informacija po kojima su veliki jezički modeli prilično poznati. Prema internim merenjima na anonimiziranim upitima, odgovori modela GPT-5 imaju otprilike 45 odsto manju verovatnoću da će sadržati činjeničnu grešku u poređenju sa prethodnikom, GPT-4o. Kada se koristi model za dublje promišljanje, ta verovatnoća je manja za čak 80 odsto u odnosu na uporedivi model o3. Model je takođe „iskreniji“ u komunikaciji svojih ograničenja – u testu gde su slike bile namerno uklonjene iz upita, GPT-5 je samouvereno odgovarao o nepostojećim slikama u samo devet odsto slučajeva, za razliku od 86,7 odsto kod starijeg modela.

Unapređen je i bezbednosni pristup. Umesto dosadašnjeg sistema koji se primarno oslanjao na odbijanje potencijalno štetnih zahteva, GPT-5 je fleksibilniji u rukovanju dvosmislenim upitima. Stoga je razvijen novi način upravljanja u takvim situacijama – novi model će dati maksimalno koristan odgovor (umesto da odbije razgovor o nekoj osetljivoj temi), ali na način da ostane unutar postavljenih bezbednosnih okvira.

Konačno, model je stilski prefinjeniji – manje je „ulizički“ orijentisan, koristi manje nepotrebnih emodžija i pruža suptilnije i promišljenije odgovore. Cilj je, kako kažu iz OpenAI-ja, da interakcija manje liči na „razgovor sa veštačkom inteligencijom“, a više na „razgovor sa korisnim prijateljem sa inteligencijom na nivou doktorata“.
Unapređen je i glasovni način rada, koji je sada još prirodniji i prilagodljiviji željama svakog korisnika. Dodate su mu četiri osnovne „ličnosti“ (Cinik, Robot, Slušalac, Šmokljan), čiji odgovori mogu biti profesionalni, emotivni, pažljivi, ali i sarkastični, baš kao i u slučaju razgovora sa pravim ljudima. Očekivano, u svim merljivim testovima GPT-5 je nadmašio OpenAI dosadašnje modele, ali pravu snagu tek će pokazati na nezavisnim testiranjima kada se suoči sa najnaprednijim modelima konkurencije.

Kompas.info

Back