Pojacalo + Zvucnjaci = Wati

Mich.Le

Početnik
Poruka
20
E ljudi pozdrav. Jeste da ima mnoge teme,ali ja cu zapoceti jos neku slicnu,posto to nisam jos uvek nasao.
Interesuje me sledece:
Ako je pojacalo 2 x 100 w na 8 ili 4 Oma,koliko bi trebale da budu kutije jake,odnosno trosistemske kutije odnosno jacina zvucnjaka u kutijama?
Npr. Bass = 70w , Srednji = 20w , viskotonac =10w ?

Ima li negde na netu neki kalkulator za to ili mi neko moze pomoci oko toga. :think:

Poz . . .

Znači ranije se smatralo da je najbolje da snaga zvučnika bude 30 do 50% veća od snage pojačala, pri tome je trebalo voditi računa o načinu na koji je deklarisana snaga. Razlog za ovo je što zvučnici veće snage lakše istrpe deformacije zvuka (tranzijente) koje se naročito pojavljuju na lošijim pojačalima i pri većim nivoima snage. Takođe se smatralo da takav odnos snaga sprečava oštećenja zvučnika, stabilniji zvuk i sl. Oko odnosa bas/srednjotonac/visoki predložio bi ti da se držiš provjerenih šema kojih ima na netu, a imaš i kalkulatore na sajtovima poznatih proizvođača mislim da sam vidio nekad na sajtu dynaudia. Tu možeš vidjeti i podatke o dizajnu kutija i skretnica.

Vidis ja imam suprotno misljenje :D.Trebalo bi da pojacalo bude snaznije za 30% od zvucnika.Razlog tome je sto slabo pojacalo ne moze da zadovolji zahtjevima zvucnika i ako se slusa glasno vecinom pojacalo odvrnu do 'daske' jer slabije je i nece pregoreti zvucnike.Medjutim tada pojacalo ide u zasicenje i dolazi do overcliping-a tj pojave jednosmjernog napona na izlazu iz pojacala i u 95 slucajeva izgore zvucnici.Desavalo se da ljudi sa pojacalom od 50W bez problema zapale zvucnik od 300W.U sustini opasno je i jedno i drugo ali ako se ne koristi za zurke svejedno je,mada ja preporucujem da pojacalo bude jace zbog jos jedne stvari.Naime sa slabim pojacalom, uvijek mora da se pojacava na 70-80% snage da bi zadovoljio zvucnike kojima treba odredjena snaga da bi optimalno radili.Stvar sa jacim pojacalom je potpuno drugacija,pojacalo pri 50% snage vjerovatno vec zadovoljava zahtjevima zvucnika i ima vecu kontrolu nad njima,jos jedan razlog je i to sto se pojacalo nece muciti nego radi na pola snage i samim tim mu se produzava radni vijek jer nije optereceno.Ne treba se drzati moje price kao pijan plot-a ali to je preporuka.Ja imam kuci 2 sistema koji dosta rade.Jedan je za zurke 2x300W RMS,on je sa istom snagom pojacala i zvucnika jer je tako ispalo,drugi sistem je moj kucni hi-fi koji trenutno radi suprotno mojim nacelima tj zvucnik je 80W a pojacalo 30W i zvuk nije precizan,bas nema snage ...strasno ..zato sad spremam pojacalo od min 100W mozda i malo vise upravo zbog ove price gore.Sto se tice zvucnika u potpuno se slazem sa pixies-om oko snage zvucnika mada ne preporucujem samogradnju ako se nema iskustva u tome.Posto je to kucni sistem (pretpostavljam zbog trosistemske tropologije) bolje je da se kupe neki polovni ili novi ako se ima para.Pozz

E,hvala svima na odgovorima,sve je to lepo receno,ali mi jos uvek niko nije konkretno rekao ! Evo jos uvek googlam i nikako da nadjem ono pravo sta me interesuje,jer jednostavno hocu sam da napravim kutije,jedino sta sam nasao,jeste to da za ono navedeno gore,ako je :
Bass = 70 w
Srednji = 20 w
Visoki = 10 w , Za taj sistem kutije imam skretnicu,znaci to ima,e jedino sta nema i ne mogu da nadjem jeste to koliko treba jedna kutija da bude jaka ,za pojacalo od 2 x 100 w.
Sto je reko Droid,da treba da budu iste snage po kanalima,e sad ima smisla i to sto kaze Camaro da bi trebalo da bude jace pojacalo,znaci meni treba za kucnu upotrebu,nepravim zurke ali volim tako po nekad da odvrnem malo jace i to traje nekih 10 min. ali da nebude u tih 10 min. da mi nesto od toga crkne,dal to bili izlazi ili kutije . . . Pa da se posle ubijem . . . :dash:

LJudi,evo napravio sam kutiju,nije losa
IMG1050.jpg
ali mi srednji bas pucketa kada pojacam nesto vise od pola na pojacalu,dok u njegovoj kutiji to nije radio,molim vas da mi pomognete,ako znate ?

Mozda je navikao na kompresionu kutiju a sada radi u bas-refleks kutiji.
Razlika je u hodu membrane.
Probaj da podignes donju granicnu frekvenciju na skretnici za srednjetonca.
Da li ces menjati induktivnost ili kapacitet je stvar ukusa, samo ces u razlicitim odnosima imati razlicito zavrtanje faze.

Za pocetak probaj da na red sa srednjetonskim zvucnikom vezes neku sijalicu, na primer automobilski far. Cenim da je on reda par oma, a onda ce ti se samo kasti.

Back