Pogledajte kakav su doček Crnogorci priredili onima koji su ušli iz Srbije (VIDEO)

• Začetnik teme Začetnik teme Peaky
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
У Далматинској Загори и на ливањском подручју је "туте." И не само то, ман и "тутекаре" и "тутекарце." :)

"Туде" креће од Купреса па иде источније.

Код вас је "туде"?

Ja se ne sjećam da sam kod nas čula i jedno i drugo, koliko znam u Bosni se govorilo "tude", možda neko i "tudekare" :)

Ja se ne sjećam da sam kod nas čula i jedno i drugo, koliko znam u Bosni se govorilo "tude", možda neko i "tudekare" :)

Колко ја знадем "туде" се говори у средњој Босни. То нисам чуо у другим крајевима Босне ни у Ерцеговини.

Код нас се за "него" говорило "доли(м)" и "ман." Ел ти познато шта од тога двога ("двоје" је код нас "двога" изворно)?

Zato ti i kažem, stoko ogavna, Pazar nije na bregovima k'o Rim, već bukvalno uguran između planina. Uostalom, ti si svakako samo srpski otpad, što znači da su tvoji preci došli odakle i moji :kafa:
Kad je nešto "ugurano između planina" znači da je u dolini. Dok je tvoja postojbina planinčina đe obitavaju međedi i vukovi. Samo te treba vrnuti gore u neku pećinu, da ne zagađuješ okolinu dolje.

Kad je nešto "ugurano između planina" znači da je u dolini. Dok je tvoja postojbina planinčina đe obitavaju međedi i vukovi. Samo te treba vrnuti gore u neku pećinu, da ne zagađuješ okolinu dolje.

Ne postoji dolina tamo, osim ako u dolinu ne računaš uzak pojas ravnog puta. Pogledaj na primer tvoj Teh... pardon Sarajevo, samo brda i pojas uz reku. Mada sve to nije bitno jer si ti opet srpski otpad, pa se sve što spočitavaš nama odnosi i na tebe :whistling:

Колко ја знадем "туде" се говори у средњој Босни. То нисам чуо у другим крајевима Босне ни у Ерцеговини.

Код нас се за "него" говорило "доли(м)" и "ман." Ел ти познато шта од тога двога ("двоје" је код нас "двога" изворно)?
Ima "tude" šire po Bosni.
U nas se za "nego" govorilo "vego", mislim diljem Hercegovine istočno i zapadno, a i u CG.
Možda ti je to "dolim" u stvari "dočim" kao što se u komparacijama kaže "dok"
Za "dole"/"dolje" i "gore" se govorilo "doli" i "gori", i to mi je skroz blisko, možda i bliže nego "dole"/"dolje i "gore".
"Doli" kao prema dolini, "gori" kao prema gori u planini :)

Poslednja izmena:
Ima "tude" šire po Bosni.
U nas se za "nego" govorilo "vego", mislim diljem Hercegovine, i istočno i zapadno. Možda ti je to "dolim" u stvari "dočim" kao što se u komparacijama kaže "dok"
Za "dole"/"dolje" i "gore" se govorilo "doli" i "gori", i to mi je skroz blisko, možda i bliže nego "dole"/"dolje i "gore"

"Доли" и "гори" се говори и око Калиновика, око Љубиња и у Поповом пољу. Оба облика стално користи Петар Ашкраба Загорски који је из околине Калиновика.

Баба Вука из Величана код Требиња (Попово), показује руком на кућу и вели "гори" на 18:59/19:01

Требињски говор је баш мелодичан и има специфичну акцентуацију, кад се каже херцеговачки говор требињски ми је прва асоцијација.
Ви ми некако више вучете на Црногорце. :)

LogiĆno.
„U jednom podrumu su nađeni dokazi da su Rusi jedno srpsko pleme! Rusi su srpsko pleme, jer ogromne stepe Rusije i Ukrajine nisu mogle da proizvedu velike kulture kao što je Kijevska Rusija. (...) Rusi, koji su bili obični seljaci dok su Srbi bili elitni ratnici, morali su da sakriju ovu sramotnu činjenicu. (...) Naziv Sibir očigledno dolazi od Srba! (...) Rusi i Vikinzi su poreklom Srbi. (...) Šveđani su Suedi – Suepi (staro srpsko ime), srpskog su porekla, imamo 100% iste gene. (...) Švedski jezik napravljen je tako što su seckane srpske reči. (...) Norvežani su srpski rudari, noraj na srpskom znači okno rudnika!
• „Baski nisu poreklom Srbi, ali su srbizirani.“
• „Irske folklorne igre su srpska kola.“
• „Krit nije bio grčki, nego srpski, na Kritu nije bilo ništa grčko!“
• „Palestina nije ni arapska ni jevrejska nego srpska zemlja.“ (eto nadasve kreativnog rješenja za problem Palestine)
• „Da bi obrisao srpsko ime i obeležje Vatikan je stvorio Portugaliju 1139. godine! (...) Kako može jedan narod da se zove – luka u Galiji??!! (...) Zašto se kriju srpski koreni Portugalaca?“
• „Nemci su bili jedna manjina među Srbima. (...) Germani su grmalji, niža skupina naroda na stepenu ljudožderstva. (...) Iz grmlja su izišli i jeli ljude. (...) Svastika je stari srpski simbol, a Nemci su samo 70% srpskog porekla. Nejasno je da li Hitler spada u onih 30%.“
• „Srpska plemena u Britaniji i Francuskoj vezana su za srpske nazive Venetija i Venegotija.“
• „Katalonci su podrijelom Srbi.“
http://www.prometej.ba/clanak/drust...va-a-barcelona-najtrofejniji-srpski-klub-1059
pa da,sta ti tu nije jasno zenko iz tamnog vilajeta

"Доли" и "гори" се говори и око Калиновика, око Љубиња и у Поповом пољу. Оба облика стално користи Петар Ашкраба Загорски који је из околине Калиновика.

Баба Вука из Величана код Требиња (Попово), показује руком на кућу и вели "гори" на 18:59/19:01

Требињски говор је баш мелодичан и има специфичну акцентуацију, кад се каже херцеговачки говор требињски ми је прва асоцијација.
Ви ми некако више вучете на Црногорце. :)
Samo kaže "bogami", naši su govorili "bogumi" :)
Kad na 19:53 kaže "uuuuu" , prava Hercegovka :)

Poslednja izmena:
Ti si škart , zato si se uhvatio tog srbstva ne bi li u kolektivu dobio malo na vrijednosti. Ali džaba, škart je škart.

Svejedno, to neće promeniti činjenicu da si ti samo srpski otpad bez ičega svog da se pohvališ. Čak i ono što je nekada bilo tvoje smo ti uzeli, a tebe išutirali da se nikada ne vratiš :whistling:

Jasno je da si ti kevtalo bezvezno, nit si kad šta imao, nit ćeš imati. A moje je moje, zauvijek.

Jasno je da si ti počišćen sa srpske zemlje, tako da tvoje više nije tvoje, mada nikad nije ni bilo pošto su muslimani samo srpski otpad koji je iskoristio okupaciju da uzurpira srpsku zemlju. Well, makar kada je reč o tebi, ispravili smo tu grešku :kafa:

Jasno je da si ti počišćen sa srpske zemlje, tako da tvoje više nije tvoje, mada nikad nije ni bilo pošto su muslimani samo srpski otpad koji je iskoristio okupaciju da uzurpira srpsku zemlju. Well, makar kada je reč o tebi, ispravili smo tu grešku :kafa:
Jasno je da džaba kevćeš jer je propao velikosrbski projekat. Da si bar avlijaner, imao bi kućicu.

Back