Подунавске земље осудиле агресију Руске Федерације, декларацију подржала и Србијa

Pogledajte prilog 1242613

SRBIJA POTPISALA DEKLARACIJU: "Najsnažnije osuđujemo neopravdanu rusku invaziju na Ukrajinu"

"Mi najsnažnije osuđujemo neisprovociranu i neopravdanu vojnu invaziju Rusije na Ukrajinu", piše u deklaraciji.

Pogledajte prilog 1242614

Prije 9h

Srbija odbija uvesti sankcije Rusiji, no pridružila se ostalim podunavskim zemljama u zajedničkoj osudi "neopravdane vojne invazije na Ukrajinu”. U slovačkom gradu Košicama održan je godišnji forum 14 zemalja kroz koje prolazi rijeka Dunav ili koje se nalaze uz nju.

Ministri vanjskih poslova Austrije, Bugarske, Hrvatske, Češke, Njemačke, Mađarske, Rumunije, Slovačke, Slovenije, BiH, Srbije, Crne Gore, Moldavije i Ukrajine tom su prilikom usvojili zajedničku deklaraciju. U njoj su naveli da je “početkom 2022. godine svijet bio potresen ilegalnom, neisprovociranom vojnom invazijom na suverenu i miroljubivu Ukrajinu”.

“Ta agresija mora stati. Ruske snage moraju se povući iz međunarodno priznatog teritorija Ukrajine (…)”, piše u deklaraciji koju je usvojila i Srbija.

Deklaracija nije zakonski obvezujući tekst, no odražava političke smjernice.

"Mi najsnažnije osuđujemo neisprovociranu i neopravdanu vojnu invaziju Rusije na Ukrajinu", piše u deklaraciji

Predstavnici podunavskih zemalja okupili su se u srijedu i četvrtak u okviru Strategije Europske unije za dunavsku regiju (EUSDR), okvira za razgovor i saradnju, a pod predsjedanjem Ukrajine. Razgovarali su, između ostalog, o pitanjima sigurnosti opskrbe energentima i hranom, posebno žitom iz Ukrajine.
Forum je održan u Košicama, gradu udaljenom 100 kilometara od ukrajinske granice.
Podunavske zemlje su uradile ono što je jedino ispravno!

Podunavske zemlje su uradile ono što je jedino ispravno!
A šta je tu “ispravno”? Što neki iz straha od Bajdena pomažu Klovna, prave štetu državi kojom vladaju i sami sebi potkopavaju karijeru - smrznuti ne glasaju “iz inata Putinu”.

Nije Rusija nasa Majcica,nego Bugarska je Majcica Rusiji,zato sto mi smo dali Rusima jezik (starobugarski),pismenost (cirilica) i religija (pravoslavlje).Zato u znak zahvalnosti Rusija je oslobodila Bugarsku,u njene prave etnicke granice (Sanstefanska Bugarska).
Svaka čast što si tako dobar susjed pa se radi dobrosusjedskih odnosa odričeš zapadnih bugarskih zemalja i naselja poput Bosilegrada, Niša, Leskovca, itd. :ok:

Svaka čast što si tako dobar susjed pa se radi dobrosusjedskih odnosa odričeš zapadnih bugarskih zemalja i naselja poput Bosilegrada, Niša, Leskovca, itd. :ok:
Pa i Slovenija se odrekla Zagorja zbog dobrosusjedstva.

1) Slovenija nije postojala do 1991. godine
2) povijesne slovenske zemlje nisu nikada obuhvaćale Zagorje

:bye:

A šta je bilo leno Grofova Celjskih genije? Centralnoafrička Republika možda?

Postojala je kao i tvoja Hrvatska posle pogibije Kralja Petra Svačića, nije vas Dmitar Zvonimir tek tako prokleo.

Aco Hane od Bugarske, kaži ti nama od koga su se najbolje batine dobile posle onih od Svjatoslavovljevih Rusa? Da Bazileju Romajon i Osmanlije ne pominjemo, to je i veće od nas malih gazilo. Dal’ se bolje pamte one sa Velbužda, ili one sa Bregalnice, spasismo mi bar Makedonce da ne traže doveka prava po tuđim carstvima, mada nam to sad slabo priznaju, a i šta mi da očekujemo kad ni vas za braću ne priznaju, a bliži ste im rod? :D

Aco Hane od Bugarske, kaži ti nama od koga su se najbolje batine dobile posle onih od Svjatoslavovljevih Rusa? Da Bazileju Romajon i Osmanlije ne pominjemo, to je i veće od nas malih gazilo. Dal’ se bolje pamte one sa Velbužda, ili one sa Bregalnice, spasismo mi bar Makedonce da ne traže doveka prava po tuđim carstvima, mada nam to sad slabo priznaju, a i šta mi da očekujemo kad ni vas za braću ne priznaju, a bliži ste im rod? :D
Opet ce da se vijori bugarska zastava nad Severnom Makedonijom....

Болгари, е то је нешто, могао си остати и у Волга Булгарији и сада бити руски поданик, шта мислиш? ;)
Ne zelim ja da budem tudji podanik,biti Bugarin je najveca ponos na svetu ;)

Българи.
Lepo, nego ja sam u školi učio da je Staroslovenski bio jezik makedonskih Slovena, dakle Stari Makedonski, mi se toga ne stidimo, i пишемо писмом Светог Климента Охридског, пошто су нас се Хрвати одрекли, а Словенци велика господа, нама су они и ви Бугари најближи род.
Па зашто им ништа не признајете, реци?

Lepo, nego ja sam u školi učio da je Staroslovenski bio jezik makedonskih Slovena, dakle Stari Makedonski, mi se toga ne stidimo, i пишемо писмом Свретог Климента Охридског, пошто су нас се Хрвати одрекли, а Словенци велика господа, нама су они и ви Бугари најближи род.
Па зашто им ништа не признајете, реци?
Ne postoji makedonska nacija,to su Bugari iz Makedonije.

A šta je bilo leno Grofova Celjskih genije? Centralnoafrička Republika možda?

Postojala je kao i tvoja Hrvatska posle pogibije Kralja Petra Svačića, nije vas Dmitar Zvonimir tek tako prokleo.
Grofovi Celjski su bili hrvatski banovi.

Hrvatska jeste postojala nakon pogiblje kralja Petra Snačića. Sve do 1918. godine kada su je "braća" Srbi ugasili. Prvi put nakon 1100 godina. "Hvala"! :thumbdown:

Grofovi Celjski su bili hrvatski banovi.

Hrvatska jeste postojala nakon pogiblje kralja Petra Snačića. Sve do 1918. godine kada su je "braća" Srbi ugasili. Prvi put nakon 1100 godina. "Hvala"! :thumbdown:
Uljrih Celjski je bio Slivenac i izabran za Bana Hrvatske, a sam znaš zašto vas je Kralj Dmitar Zvonimir prokleo.
Za Kralja Aleksandra i “Jugoslaviju” NE mogu da odgovaram - čovek nikog nije pitao.

Ja kao stanovnik jedne podunavske zemlje ne osudjujem "agresiju'' Rusije.Ona ima pravo da pripoji Istocna Ukrajina jer tamo zive Rusi.Rusija takodje ima moralna obaveza da srusi ovaj pro americki rezim u Kijevu,jer Amerika nema pravo da se mesa u Evropi.
Ali zato Rusija ima pravo da vršo zločine kakve god hoće.

Back