Podsvjest

Sve je tu "mož' da bidne, al' ne mora da znači ".
U velikoj meri se slazem s poentom koju provlacis: hiljade raznih tehnika i svako ima svoju teoriju, definitivno neke nemaju ama bas nikakvog smisla, neke imaju vise smisla- ali ni one daju nekakve konacne odgovore,
no opet- neke od tih ucenja, tehnika ipak daju nekakve rezultate…
Recimo interesantno je da Dr Robert Sapolsky i Sam Harris su proponenti “tvrdog determinizma”, no Sapolsky ipak kaze da nasa percepcija o sebi samima je bitna, a Harris promovise meditaciju, tako da ipak ima smisla, mislim da je meditacija odlicna stvar- no licno nesto mi se ne da da sedim mirno 15 minuta i da meditiram- no nekad koristim najjednostavniji oblik da zaspem i tu funkcionise.

Svest i podsvest zamišljam kao kofu mleka sa kajmakom na površini.

Moji eksperimenti sa podsvesti su bili u vreme kada sam bio tinejdžer.. ili omladinac :) . Vežbao sam i uspevao (posle dosta vežbanja) da sanjam ono što želim
Da li se neko naučno bavio time ?

Vežbao sam i uspevao (posle dosta vežbanja) da sanjam ono što želim
Da li se neko naučno bavio time ?
Snovima? Jeste, mada mislim da jos nemaju neku konacnu definiciju o tome,
gledao sam neku emisiju davno- najinteresantnija mi je bila prica o nekoj vrsti ptica koja osvaja i zavodi zenke ptice s pevanjem, koje sto je raznolikije to vise zavodi- pa te ptice stalno vezbaju pevanje- to je otislo do te mere- da te ptice i kad spavaju- sanjaju pevanje i vezbaju i u snu.
Krvav posao, po mom misljenju.

Da sve sto svjesno znas cijelog zivota zaobidjes i krenes da istrazujes sve ono sto ti nesvjesno ulazi u um,tu nisu bitna tvoja misljenja i uvjerenja jer njih si svjestan,sve ono cega nisi svjestan a sto odredjuje tvoja djela i postupke i strahove i potencijale
Uglavnom svest i podsvest opisujem tipa:
Svest - stvari koje radim aktivno i koje drugi oko mene i/ili ja sam mogu da vide
Podsvest - šta su moji motivi, koje su moja "pravila" da radim stvari kako ih radim

Šta znam, zbog nekih problema koje sam imao i situacija koje su mi se ponavljale sam počeo nešto da eksperimentišem na sebi sa 20+ godina. Suštinski sam imao ideju kako bih se ponašao u nekoj situaciji ili šta bih uradio, pa sam došao do toga da probam da radim stvari onako kako ih nisam do tada radio, a tu spada i da činim neke greške (i da time provociram poveći broj ljudi oko sebe). I tako u jednom momentu sam došao do situacija da "pričam sam sa sobom u glavi" i postavljam pitanja - kako bih želeo da se ova situacija razvija i šta da uradim po tom pitanju. Rezultati su bili prilično dobro po mene, iako uvek imam taj momenat da isprovociram ljude oko sebe kada uđem u taj neki aktivniji mod.

Imate li hrabrosti da istrazite svoju podsvjest
Mislim da tu ne treba ni neka hrabrost, samo da čovek nađe neku dobru početnu tačku i da razvije unutrašnji monolog te da krene da obrađuje stvari.

Back