Podrška za Bjelu, Paskaljevića, Miru Karanović...traži se dodatni novac za Kovačevića

Poruka
21.519
Projekat "Toma", scenariste Nikole Pejakovića i reditelja Zorana Lisinca i Dragana Bjelogrlića predstavlja biografski film o tekstopiscu i izvođaču narodne muzike, Tomi Zdravkoviću. Bazirajući narativnu strukturu na neistorijskom pripovedaču (ostareli doktor Tome Zdravkovića), scenarista pažljivo stvara romansirani odmak od biografske građe. Ovakvom narativnom strukturom autori pronalaze originalno rešenje za tretman i percepciju Tominog života ne kroz biografsku ilustraciju, već kroz dramatizaciju urbanih legendi o Tomi i o estradi iz 80-ih godina prošlog veka kao neistraženom polju pop kulture. Nelinearni tretman pažljivo odabranih biografskih momenata, sa jedne i autentično prenet duh vremena sa druge strane čine dobru ravnotežu romansiranih i realističkih elemenata u ovom biopiku. Projekat Toma načinje, u okvirima domaće kinematografije, neotpečaćenu riznicu biografskih filmova o ličnostima iz domena (dvadesetovekovne) pop-kulture. A scenarističko-rediteljski pristup Tomi Zdravkoviću kroz čiju biografiju vešto prepliću motive pobune protiv krutih formi uređenog socijalističkog društva sa nametnutim razlikama između urbanog i ruralnog, te kulturnog i estradnog kao autentičnog i lažnog, predstavljaju odličan primer biografskog filma koji prevazilazi puku ilustraciju života svog junaka, već prerasta u priču o jednom složenom vremenu.
Rediteljsko iskustvo Dragana Bjelogrlića, kako u tretmanu skorašnje epohe, tako i u uzbudljivom i svežem pristupu istorijskoj građi svakako predstavlja garanciju za ne sasvim lako izvodljivu rekonstrukciju bliske prošlosti koja bi film Toma, uz preciznu glumačku podelu, mogla izvesti pred brojnu bioskopsku publiku kod nas i u širem regionu.

https://www.blic.rs/kultura/vesti/p...razi-se-dodatni-novac-za-kovacevica-i/pywk473

Bjelogrlic radi punom parom . snima se serija Zigosani u reketu , u planu je druga sezona Senki nad Balkanom , najavio je svoje Nemanjice , film Cuvari formule o Vinci i prvoj transplataciji kostane srzi u svetu , pa sada i ovo . sta bi mi da nema njega .....

Srpska kinematografija je bas zivnula , nikad se vise nije snimalo jos od 80-ih .. spremaju se novi projekat a vec ove i sledece godine u bioskope izlaze neki bas veliki naslovi kao sto su : Juzni vetar , Balkanska medja , Zaspanka za vojnike , Kralj Petar prvi u slavu Srbije , Princ Rastko srpski , Volja sinovljeva , Apsurdni eksperiment , Cetiri ruze , Ajvar , Pored nas , Asimetrija , Grubi rez , Taksi bluz , Savovi , Pijavice , Psi umiru sami , itd . .

Tebi ako se ne svidja ne moras da gledas , niko te ne tera . nismo mi duzni ovde da trpimo tvoje frustracije , ako si nezadovoljan svojim zivotom to nije moj problem . ne zanimas me

kako mislis da je neko ko je nakucao 145k poruka na nekom forumu zadovoljan sa zivotom lmao

Srpska kinematografija je bas zivnula , nikad se vise nije snimalo jos od 80-ih .. spremaju se novi projekat a vec ove i sledece godine u bioskope izlaze neki bas veliki naslovi kao sto su : Juzni vetar , Balkanska medja , Zaspanka za vojnike , Kralj Petar prvi u slavu Srbije , Princ Rastko srpski , Volja sinovljeva , Apsurdni eksperiment , Cetiri ruze , Ajvar , Pored nas , Asimetrija , Grubi rez , Taksi bluz , Savovi , Pijavice , Psi umiru sami , itd . .

Daj reci da se zayebavaš.

Ne?

Nemam nista protiv da se snimi serija o Tomim Zdravkovicu. Zasto da ne, moze da bude konacno nesto sto nije depresivno, a sto je savremeno i malo romansirano. Nas serijski program koji je nekad bio avangardni, poslednjih nekoliko decenija bio je ucauren i pretocen u neke teske socijalne drame ili retardirani humor. Dok je svet otisao napred, danas kada je zlatno doba serija i kada su serije prosto "pojele" Holivud, mi smo i dalje nastavili da snimamo sra.nja.

Danas Rados Bajic, sa takvim glupostima poput Babe sto gori dok se ceslja i sa ovim zlom od serije "SIfra despot" ima monopol na snimanje sra.nja, kao onomad Sinisa Pavic koji je uspeo cetiri puta da reciklira Bolji zivot i da dobije Srecne ljude, Porodicno blago, Stizu dolari i Belu Ladju. Sve sami kapitalci da se glupostima i karikiranjem nesto predstavi kao smesno, nesto sto je u sustini retardirano.

Dve serije koje su konacno malo preokrenule stvar su Bjelogrliceve "Senke nad Balkanom" i ovo "Ubice mog oca". Konacno moderne teme, ozbiljno ulozeno, ozbiljni dijalozi i zapleti. Savremene serije koje su konacno gledljive. I to ja koji Bjelogrlica prezirem moram da priznam da je sa Senkama nad Balkanom stvarno postavio nove standarde. Nemam problem da mu skinem kapu zbog toga, bez obzira sto ga smatram delom one umisljene i vecito uvredjene elite. Sta tek reci za "Ubice mog oca". Konacno triler, zaplet, drama, savremena tema, realna. Pa raspali bugari imaju seriju "Balkanska mafija" koja je zacudjujuce odlicna. Isto savremena tema, dijalozi, glumci, produkcija. Da li je to doslo vreme da od njih moramo uciti kako se pravi nesto sto je savremeno, zanimljivo i gledljivo.

U tom svetlu, ako bi serija o Tomi bila u tom fazonu da je gledljiva i dopadljiva, nemam nista protiv da se snimi. Mozda mi nece leci, ali dosta je vise da se prave neka sra.nja koja ti prosto vredjaju intiligenciju. Ovu Bjelogrlicevu seriju o kosarci koja je najavljena, u startu mi je odbojna zbog, kako mi se cini, nekog novog pokusaja guranja te ex-ju bratije, ali necu suditi dok ne pogledam.

Mene lično ne interesuje film o Tomi Zdravkoviću jer podrazumeva soundtrack sa muzikom koja mi ništa ne znači, ne smatram Tomu ikonom pop kulture i ne mislim da je granica između urbanog i ruralnog bila nametnuta, kako se spominje u uvodnom tekstu, već je u ono vreme (mog odrastanja) bila poprilično ozbiljna stvar i nešto je značila (pričam o muzici, ne o ljudskim kvalitetima). Ali to su samo moja razmišljanja na zadatu temu, film će možda biti dobar i zanimljiv, pretpostavljam da je Toma faca itd. Sve u svemu: baš me briga.

Mene lično ne interesuje film o Tomi Zdravkoviću jer podrazumeva soundtrack sa muzikom koja mi ništa ne znači, ne smatram Tomu ikonom pop kulture i ne mislim da je granica između urbanog i ruralnog bila nametnuta, kako se spominje u uvodnom tekstu, već je u ono vreme (mog odrastanja) bila poprilično ozbiljna stvar i nešto je značila (pričam o muzici, ne o ljudskim kvalitetima). Ali to su samo moja razmišljanja na zadatu temu, film će možda biti dobar i zanimljiv, pretpostavljam da je Toma faca itd. Sve u svemu: baš me briga.

Ti nemas srca !

Back