Podrijetlo Hrvata?

Jedan "mali" narod u odabranom društvu velikih naroda :)

"U origo gentis pomiješani su brojni uglavnom fiktivni i često univerzalni elementi ( topoi ) . U središtu priče je mit o podrijetlu odgovarajuće skupine ljudi (poput Gota , Langobarda , Anglosaksonaca , Franaka i Hrvata ). Obično se u početku prenosio usmeno, a kasnije je zabilježen i obogaćen nekim elementima antičkih učenjaka. Uz mitsko objašnjenje podrijetla roda, obično su se navodile posebne moralne i karakterne osobine koje su bile "tipične" za tu skupinu ljudi. Često se Skandinavija navodila kao mjesto podrijetla, budući da je to nudilo priliku za izgradnju genealogija koje se nisu mogle provjeriti. Drevno obiteljsko stablo (poput vjerojatno fiktivne dinastije Amal ) moglo je pružiti dodatnu legitimnost vladajućoj eliti."

U više navrata sam se dotica toponima i etnonima i kako su na račun njih povjesničari crtali granice oblasti V-B Hrvatska poput Rusa Barsova još u 19.st., a nisam moga ne primjetit da je istaknia selo Grab kao jedan od tih naziva koje on veže za rane Bijele Hrvate. Kažem da sam mora primjetit jer sam svojedobno pričajući nešto o istovjetnim toponimima podno Karpata i podno Dinare spomenia selo i riječicu Grab u Dalm. Zagori kao misto za koje me vežu neke lipe uspomene, i sad vidim da je Barsov za jedan od tih "starobijelohrvatskih" toponima po kojima je identificira Hrvate, označia upravo Grab.

E da, na drugoj temi sam se baša danas dotaka rijeke Bijele u HR i BiH i kako se izgovora, a virujem da je isto i Ukrajini. Ka i Sana koju imao kod njih i kod nas :

"Otprilike je tako područje Hrvata definirao, čak i bez arheološke građe, isključivo na hrvatskoj toponimskoj građi, ruski povjesničar 19. stoljeća M. Barsov. Područje naseljavanja Hrvata, od Pruta na istoku do Vysloka na zapadu, koje je odredio M. Barsov, uglavnom se podudara s podacima moderne arheološke znanosti."

Screenshot (1859).png

ESEJI O RUSKOJ POVIJESNOJ GEOGRAFIJI

"sad vidim i malo selo Ruda odma livo od Niskog u Poljskoj, a to je istoimena selo i riječica virovali ili ne isto u Dalm. zagori :D Ka šta vidite nalazi se nedaleko od Sinja, a koliko god mi Ruda bila mila još mi miliji Grab kojeg sam označia jer sam za to misto i tu malu riječicu također vezan iz nekih nostalgičnih razloga."

To su te konekcije i niti koje nas vežu uz naše stare, a da toga nekad nismo ni svjesni.. Grab i Hrvati :heart:

Nek stoji i ovde:

Nešto me drugo zanimalo u svezi toponima, al neću propustit ovaj dio u kojem je jedan Ukrajinac, pišući o vezi Ukrajinskih i Hrvatskih naziva, primjetia nešto o čemu sam sinoć i danas pisa. Uvik je lipo dobit potvrdu i sa strane:

"A) Nederivativni toponimi
Malo ih je u oba jezika, ali čak i u njima se uočava zajednička motivacija. Motivacija može
biti različita. Često poticaj za naziv može biti:
a) boja: ukrajinski. Била (Вн, Тр, Хм, Чрв), Биле (Лв, Лг, Од, Рв, Хрк) itd.; hrvatski. Bijela (Bbž), Bela (Vž), Beli (Pgž), Belo (Pgž), Bile (Pgž), Bilo (Kž) itd. U ovim nazivima uočljiva je raznolikost hrvatskih dijalekata, u kojima su mogući nazivi Bijela – Bela – Bilo. U hrvatskom se praslavenski jat može ostvariti kao /ії/ u književnom jeziku i /е/, ili /и/ u dijalektima; stoga je u takvim leksemima odmah moguće odrediti gdje se toponim nalazi."

NEKI UOBIČAJENI MODELI TVORBE RIJEČI TOPONIMA U HRVATSKOM I UKRAJINSKOM JEZIKU

Da dodam i ovu znakovitu mapu koja nam daje prikaz sarmatsko-alanskih toponima na ovim prostorima i predivno je vidit di ih pronalazimo na prostoru di se govoria serpsko-hrvatski jezik:

Alanski sloj toponimije Hrvatske
Screenshot (1860).png

Sl. 1. Sarmato-alanski toponimski fraktal Hrvatske i susjednih zemalja

Da dodam i neke moje davne bilješke na račun alanskih toponima u Hrvatskoj:
https://forum.krstarica.com/threads/podrijetlo-hrvata.1005531/page-22#post-51773530

Back