Podizanje starosne granice za odlazak u penziju

Nego država zna se.Ja bi ograničila honorarne poslove za penzionere.Al ****** oni su jeftiniji jer ne plaćaš im ništa osim plaće.Makar ne vidim zašto ne bi mogli raditi na crno jer tu ništa ne gube pošto jedan prihod već imaju
Па јесу јефтинији, међутим број послова које неко са 65+ (па и 60+) није велики. Иначе и раде на црно, плаћа се порез и на хонорарне послове, а послодавци то не воле. Али код нас се за раднике на црно не иде на робију....

Nego država zna se.Ja bi ograničila honorarne poslove za penzionere.Al ****** oni su jeftiniji jer ne plaćaš im ništa osim plaće.Makar ne vidim zašto ne bi mogli raditi na crno jer tu ništa ne gube pošto jedan prihod već imaju

Postoje samo dve varijante zaposlenja - ugovor o radu - gde se na platu drzavi placa 12% poreza i 2 x 18% doprinosa i ugovor o delu gde se placa 20% poreza i 22% PIO doprinosa i 12,3% doprinosa za zdravstvo (penzioneri su vec osigurani).

To o cemu ti pricas gde se nista ne placa je rad na crno.

Mislim da je podizanje starosne granice tendencija u celoj Evropi. U Engleskoj je na primer u izradi predlog da tgranica bude 70 godina. U većini zemalja nema razlike za žene i za muškarce.
Zvanična politika EU da se briga o starima zasniva na 4 osnove:
1. Stečena imovina (štednja)
2. Privatne penzije
3. Državne penzije
4. Solidarnost porodice
E, mi smo u velikom problemu, jer smo imali krizu preko 20 godina, pa nismo mogli da štedimo i stičemo imovinu (većina nas), privatni penzioni fondovi do skoro nisu ni postojali a i da jesu, ne bismo imali od čega da plaćamo, a na solidarnost porodice se ne može računati jer mnogo naše dece još uvek ne radi.
Ja imam 56 godina, i spremam se da radim dok sam živa.
Stalno se obrazujem da ne zaostanem, brinem o zdravlju i radim.

Postoje samo dve varijante zaposlenja - ugovor o radu - gde se na platu drzavi placa 12% poreza i 2 x 18% doprinosa i ugovor o delu gde se placa 20% poreza i 22% PIO doprinosa i 12,3% doprinosa za zdravstvo (penzioneri su vec osigurani).

To o cemu ti pricas gde se nista ne placa je rad na crno.

A zašto oni ne bi mogli raditi na crno hću odgovor.Oni time ništa ne gube.IOsigurani su

A zašto oni ne bi mogli raditi na crno hću odgovor.Oni time ništa ne gube.IOsigurani su

Zasto bi neki poslodavac rizikovao da zaposljava na crno i to penzionera. Sta ako ti umre penzioner na poslu. Sta ces onda. Jedan moj bivsi direktor je umro u policiji na ispitivanju zbog toga sto mu je radnik poginuo na radnom mestu. Razmisli da li je to vredno neke ustede, a da ti onda nakarikaju i neprijavljene radnike i zastitu na radu i utaju poreza i neplacene doprinose i jos 30 stavki...

U firmi u kojoj radim nedavno je bio oglas za nekoliko radnih mesta. Za gotovo sva radna mesta prijavljivali su se i klinci koji pristaju da rade za dzabe, da volontiraju. Sto bi se onda zezao sa penzionerom na crno, kad mozes i klinca da zaposlis na belo i to jos dzabe. Klinac nema sta da izgubi. Tata i mama ga izdrzavaju, a mozda ga posle godinu dana i ostave na poslu za neki dzeparac.

Back