Podizanje starosne granice za odlazak u penziju

sunchaya

Buduća legenda
Poruka
40.924
Najavljenim podizanjem starosne granice u Srbiji će se najteže dolaziti do penzije. Naša nacija među onima koje žive najkraće, a radni vek biće najduži
Ukoliko bi se starosna granica za odlazak u penziju podigla, Srbi bi se upisali među najvrednije nacije. Primer da se žene penzionišu tek sa 65, a muškarci sa 67, kakva je ideja MMF, spada u izuzetke u evropskoj praksi.U Centru za liberalno demokratske studije je tim povodom urađena i uporedna analiza srpskog i evropskih penzijskih sistema.
- Malo je zemalja gde je starosna granica za odlazak u penziju toliko visoka - objašnjava Katarina Stanić iz CLDS. - S druge strane razmatranja o podizanju starosnih granica i produžavanju radnog veka mogu se uzeti u obzir samo u kontekstu dužine korišćenja penzija. U Srbiji se kratko živi, a samim tim i penzija se koristi kraće nego u ostalim zemljama.
Ako se izuzme Makedonija, žene u Srbiji najkraće žive u poređenju sa 27 EU zemalja, pa čak i sa Hrvatskom i Crnom Gorom.
U Centru dodaju i da je generalni trend u razvijenim zemljama izjednačavanje starosne granice za žene i muškarce, ali smatraju da je u Srbiji još rano za ovakva razmišljanja......
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/aktuelno.69.html:333866-Radicemo-vise-od-svih

Koliko će ljudi dočekati te svoje (starosne) penzije?
Koliko ljudi opšte stiče pravo na penzije, kad se uzme u obzir činjenica da barem trećina Srbije radi na crno?

boris_tadic_sminkeri.jpg

tvoj ljubljeni Tadic nema pameti. A ni ti cim ga podrzavas...

da imate pameti srbija bi imala sistem gde bi svako mogao da bira gde ce da uplacuje penziju i kako da stedi svoj novac za starost

Ja nikad nisam glasao za Tadica. Cak se nadam da SNS pobedi, da vidim tebe kad se nista nece menjati.

Inace taj sistem je vec trebo biti uvodjen 1945.

Predlog bi trebalo da izgleda tako da se oni koji žele mogu pozvati na novi zakon koji bi im omogućio još koju godinicu rada a ne obavezu. Međutim, ovo omogućavanje bi više napravilo prolaz da se može manipulisati. I to oni direktori i predsednici upravnih odbora, koji zapravo ne bi radili a vodili bi se da su u radnom odnosu i primali ogromne platurine, premije i kojekava sra*nja.

Za ovo podizanje starosne granice nemam reči. U stvari mislim da bi trebali pitati zapadne sindikate šta misle o tome pa da i mi tako uradimo-mislimo, valjda idemo u Evropu. Tako ćemo početi da primenjujemo njihove standarde u radu.

Al pricas koljesta u svim zapadno evropskim zemljama te reforme su vec sprovede (Austrija) ili su u planu (Francuska na 64, a Nemacka na 67)

I to je jos malo prosecan Japanac i Korejanac idu za 72 godine u penziju.

Poslednja izmena:
A kako da donesu promene SRS.

Budi realan, hteo ili ne mi smo okruzeni EU zemljama i nekako mora da se prilagodi. Danas je SAD najveci trgovinski partner vitnama, malo vise realnosti molim te.

e bas zato sto se prilagodjavate EU , se ekonomija SRbije raspada, a ekonomsku politiku nam diktira MMF koji je i naredio Tadicu da starosna granica u Srbiji za odlazak u penziju bude najveca u Evropi

Back