Podizanje sistema sa USB_a. Kako ?

U setovanjima odredi da
to bude prvi drajv koga će računar da
"pita" za sistem
Obavezno na drugo mesto stavi hard,
ako ne digne sa njega.
Ako njega nema dignuće sa harda

Teroretski možeš i dva,
ali ako neznaš tačno kako
daj nekom profesionalcu

Poslednja izmena:
zotac ti samo pravi butabilni usb ako nemas dvd... covek hoce da ima sistem na usb-u i da ga nosi sa sobom u dzepu i dize sa bilo kog kompa, kao serviseri sto imaju a to jedino omogucava kako treba make_pe3

Ozbiljno, e vidiš nisam znao. Ako je tako kao što ti kažeš onda sa ovim programom Hiren's BootCD From USB Flash Drive (USB Pen Drive) može da napravi bootabilni
Hirens Boot 15.2 Restored v1.1 i na njemu ima Live Win XP, Live Win 7 i Linuks distribuciju...
Ali da bi napravio bootabilni USB pa nema veze je li to Hirens Boot ili Win 8 moraš imati program sa kojim ćeš to da napraviš. Zato nemoj pričati da to ""jedino omogucava kako treba make_pe3"". Programi koje ja koristim za te stvari su ZOTAC WinUSB Maker v1.0, Rufus 1.4.3.385, USB Pen Drive.....

Poslednja izmena:
Ozbiljno, e vidiš nisam znao. Ako je tako kao što ti kažeš onda sa ovim programom Hiren's BootCD From USB Flash Drive (USB Pen Drive) može da napravi bootabilni
Hirens Boot 15.2 Restored v1.1 i na njemu ima Live Win XP, Live Win 7 i Linuks distribuciju...

pa to i napisah u postu iznad ovih...samo mislim da je hirens mnogo kompleksan i ima gomilu nepotrebnih stvari i instalacija... dovoljno da odes na neki jaci torrent sajt i skines vec napravljen sistem sa skracenom sedmicom i programom koji sam spomenuo da se ne drndas sa procedurom sopstvene isntalacije... i brze dize no hirens a ako ga sam pravis mozes da stavis samo one instalacije koje ti trebaju, mislim na male programe i da ih imas stalno u dzepu...jedini problem ako je to problem uopste, sa svakim butovanjem mora da se ucitavaju drajveri sa flesa ali to je poluatomatska procedura i ne oduzima mnogo vremena... a sistem zuji ko nezdrav, ja ga imam na meku kao alternativa butkampu za nekoliko programa koji su iskljucivo pod win-om i gde se trazi rs232 kao sto su neki specijalni programatori i gerber rezaci.

Zašto jednostavno ako može komplikovano. Zašto praviti image svog sistema ako već postoji Live Mini XP ili Live Mini Win 7 sa kojim može da ide i na internet i preko kojeg može pristupiti i krstarici.....Ako je nekome komplikovano napraviti bootabilni usb pa nema veze šta će staviti na njega ovo mu je garantovano još komplikovanije...

Ali ako ćemo pravo ovo je po meni potpuna nebuloza....Da si rekao da napravimo bootabilni usb sa instalacionog cd-a i povjerovao bih ti ali praviti image svog sistema pa to pokušati nabaciti na usb i kasnije pokrenuti na drugoj mašini gdje je sasvim drugi procesor odnosno chipset je totalna nebuloza. Da se ne izrazim grublje..

Evo klip tog istog programa gdje lijepo pokazuje odakle da se skine prepakovani Win 7 u ISO Formatu za tu namjenu kao i dodatni programi koje ćemo da dodamo. Dakle, nema govora o pravljenju image svog sistema....

Poslednja izmena:
da bi imao svoj sistem koji bi mogao da vuces svuda sa sobom najbolje je da napravis image svog sisema pomocu winbuilder-a

http://winbuilder.net/

i onda rokas sa USB-a :.. jednostavno :D

pa win builder ti nije nista drugo no varijanta pe3 ali kompletnog sitema a to je malo zaebano jer znas kako se dize ako imas usb2 :lol: ako osh nesto tako windows to go je najbolji proverio na 32gb usb3 radi ko zmaj... make pe3 ti omogucava da napravis mini win rekoh sedmicu jer bolje radi no xp...

win 7 na make pe3 ti je oko 500 -700 mb ali ima jednu manu sto jes jes... ne mozes net4 framework da instaliras jer nema dovoljno mesta...ima neki krek ali je los i zeza pri butovanju.... kome treba usb samo da bi servisirao hard, briso viruse, optimizovao i sl. nema bolje varijante od make ps3... a ako os bas ceo sistem, onda kupis ssd i vezes na usb3 ili satu :lol: pa ga presnimis celog i imas boot do yaya :lol:

naravno mozes sa originalnim winovim pe da radis i pravis usb ali to je utopija za prosecne korisnike...

A zašto bi kupovao fleš od 32GB ako to može smjestiti na fleš od 4GB. i još tri sistema....

coveka bre zaboli za tri sistema , hoce jedan i da se ne drqa mnogo... a ne mora na 32 moze i na 16gb al to opet mora da zna kako :lol:

- - - - - - - - - -

A zašto bi kupovao fleš od 32GB ako to može smjestiti na fleš od 4GB. i još tri sistema....

covek bre aboli za tri sistema , hoce jedan i da se ne drqa mnogo... a ne mora na 32 moze i na 16gb al to opet mora da zna kako :lol:

uostalom danas niko ni ne kupuje od 4gb fles jer onaj od 16gb kosta crvenu-dve....

coveka bre zaboli za tri sistema , hoce jedan i da se ne drqa mnogo... a ne mora na 32 moze i na 16gb al to opet mora da zna kako :lol:

- - - - - - - - - -

covek bre aboli za tri sistema , hoce jedan i da se ne drqa mnogo... a ne mora na 32 moze i na 16gb al to opet mora da zna kako :lol:

uostalom danas niko ni ne kupuje od 4gb fles jer onaj od 16gb kosta crvenu-dve....

OK. Kako ti kažeš. Što se mene tiče možete i ključ u bravu staviti...

OK. Kako ti kažeš. Što se mene tiče možete i ključ u bravu staviti...

sad bez zezanja ne znam da li za win postoji program tiba carbon copy cloner kao za mek gde mozes da kopiras sve sto pozelis sa c drajva na koji osh i da ga na kraju ucinis butabilnim? to je najelegantnije resenje, otklikces aplikacije i priv foldere koje ti ne trebaju, ne diras system i imas sistem na usb-u kakav zelis... samo opet za to da bi se dizalo brzo mora da ides na usb3... osim ako nije neki win 2ksp4 ili 98 to moze na usb2 i da leti, al to ne verujem da iko vise koristi....a i pitanje kako tu arhivu da dignes sa usb-a.

Kakvo filozofiranje....Nauči ga ti iz tri koraka. Ja sam mu predložio najjednostavnije rješenje. Hirens na usb i imat će tri sistema na usb-u. Ali je problem što i to treba znati....

Кажеш три корака? Што да не, уколико зна чему треба да му служи систем подигнут са УСБ-а, три корака јесу довољна:
1. одабере линукс дистрибуцију према пројектованим потребама (може да послуже информације са линка а уколико се имају озбиљнији послови на уму ту је и домаћа дистрибуција Toolx )
2. преузме се одоварајући програм за прављење бутабиног УСБ-а
3. преко одабраног начина за прављење бутабилног УСБ-а (опет у зависности од дистрибуције која се користи постоје и начини без додатних програма већ кроз конзолу) направи се бутабилни диск са жељеном дистрибуцијом и алатима које иста доноси...

А опет, за оне које мрзи да претражују разноразне линукс дистрибуције ту је једноставан начин где се прузме Убунту линукс и преко програма Unetbootin направи бутабилни УСБ са персистент модом уз помоћ кога се могу додати потребни алати на тако креиран систем на УСБ-у те припремити Убунту за извршење великог броја задатака...

Што се тиче УСБ2 или УСБ3, моје искуство је да су се људи чудили да на њиховим рачунарима линукс преко УСБ2 ради брже него ли њихове Вин 7 инсталиране на харддиску...

Другим речима могућности има много и без неког „професионалног“ знање се може направити систем на УСБ-у који ће одрадити сваки задатак који се жели...

Poslednja izmena:
jos jedan ljubitelj linuksa :roll:

znaci covek treba da uci linuks ako je na windowsu da bi napravio yebeni butabilni usb... pre ce da "nauci" osx i to zmureci :lol: dzaba linuksu open sors kad nemas office kad nemas photoshop i kad nemas autocad.... ono sto nude kao alternativu openoffice koji renderuje strane originalnog ms office fajla da ne kazem kako, ili karikatura od gimpa koja treba da zameni adobovo remek delo... cak ni autocad na meku ne moze da prismrdi autocadu na windows-u a da ne pricam o specijalizovanim softverima gde laik treba da uci configure ili make komande da bi mu stvar kako tako proradila sto na winu fercera u sekundi.... tolko o linuxu.

Back