PODIZANJE DECE U STANU SA RODITELJIMA

Interesuju me vasa iskustva.Da li je neko od vas podizao decu u stanu kod roditelja?Dobre i lose strane i kako se guzva moze odraziti na psihicki razvoj dece?

pa da..
mada.. ja to .. ne tretiram tako..
ništa ne podižem
kod nekoga..
živim sa sinom i (mojim) roditeljima
i to je to

ukoliko se unapred odrede
pravila ponašanja,
sve je u redu..
dobro je što su baka i deda u penziji
i uvek ima ko da bude s detetom
da ga vodi u obdabnište (dok je išao)
ili do škole (sada)
da ga dočeka i da mu pripremi hranu...
meni, koja radim, to mnogo znači

ima i loših stvari
no, realno
mnogo manje od ovih dobrih
tako da
nisu ni vredne pomena :D

imam divne roditelje i svekrvu. Svekar je nažalost umro još pre našeg braka, ali imala sam sreću da ga upoznam i da i za njega kažem da je divan. Svekrvu svećom da sam tražila bolju našla ne bih.
O mojima da ne pričam
Ipak ni jednog jedinog trenutka nam nije palo napamet da živimo bilo sa mojima, bilo sa svekrvom u stanu.
Bilo je teško
Mnogo manje uslovno no u njihovim stanovima
Sami smo čuvali dvoje dece + jaslice od godinu dana.
Roditelji i svekrva su bili tu, znala sam da uvek mogu da ostavim decu kod njih, da dođu da ih pričuvaju, i to je mnogo značilo.
Oni obožavaju bake i deku, vikendom idu kod njih, ali i dalje mislim da sve ne bi bilo tako idilično (ovo zaista ne kažem ironično) da smo živeli zajedno.
Tačno je da moja deca sa 7 godina su dolazila iz škole sama i sedela kući, ali su zato vrlo samostalni.
Zato sam uvek za samostalni život iako je mnogo manje konforan što se obaveza tiče, ali sa druge strane ima mnogo drugih prednosti

Mislim da je ovo izuzetno lose resenje. Ono se kod nas cesto primenjuje zbog lose ekonomske situacije (da mladi par, bilo sa decom ili bez dece), nema gde drugo da zivi. Ali... Da je lose, lose je.

Ne kazem, vidim da ima ljudi sa pozitivnim iskustima. Ali to kod mene ne bi funkcionisalo. Znam svoju majku a znam i njegovog oca, tako da... ne.

Stavise, smatram da u vecini slucajeva to ne ide, i da je veoma lose resenje. Naravno, kad nemas nista drugo, to je jedini nacin. Ali mislim da svi koji imaju neko drugo resenje treba ovo da izbegavaju. Ko sto rece DeeLite, sukob generacija.

Pa sve moze ako su matorci normalni

A sta ako su matorci normalni, ali vi niste?
Zasto uvek krivicu nalazite u njima,jer u x slucajeva se desava da snajka zeli nesto a ako joj se to ne ispuni onda je naravno svekrva kriva i naravno nije normalna a niti sposobna da pricuva dete , ta ista zena koja je ocuvala njenog muza.
Ovo govorim kao buuca svekrva, ako da Bog trostruka.:lol::mrgreen:

Salim se malo :D

Inace sa dogovorom se moze sve , samo ako se hoce, nije uzalud receno da dogovor kucu gradi.Naravno tu su kompromisi , ali gde ih nema.

To je ono ima i dobrih stvari , ali ima i losih, nemas intimnost onu totalnu , ono ako je sada nemas kada ces je imati, ali ovamo sa druge strane moze te cekati rucak gotov, prostren ves, da se dete pricuva a vi da izadjete u grad.

Ja sam odrasla sa bakom i prosto ne znam sta bih bez nje...

Ne bih nista menjala u svom detinjstvu zaista...
Ne vidim problem, samo treba da dogovoris sa roditeljima da je tvoja zadnja po pitanju vaspitanja deteta, da nema povladjivanja ukoliko ti nesto zabranis..

ali to vremenom...

bice sve ok

Ja sam odrasla sa bakom i prosto ne znam sta bih bez nje...

Ne bih nista menjala u svom detinjstvu zaista...
Ne vidim problem, samo treba da dogovoris sa roditeljima da je tvoja zadnja po pitanju vaspitanja deteta, da nema povladjivanja ukoliko ti nesto zabranis..

ali to vremenom...

bice sve ok
Kad bi samo znala koliko je to tesko uraditi u zajednici;)
Koloko se svi trude da ti objasne da je to" malo "prestrogo:mrgreen:
A kad okrenes ledja dete prkrsi tvoju zabranu uz podrsku babe i dede...
A to vodi ka prvom stepenu laganja,skrivanja i td.....
Tesko ali ako se mora...onda treba u startu zauzeti stav ...sta je cija obaveza i bez ustupaka...
Jer ako jednom popustis ode sve niz brdo:bye:

pa da..
mada.. ja to .. ne tretiram tako..
ništa ne podižem
kod nekoga..
živim sa sinom i (mojim) roditeljima
i to je to

ukoliko se unapred odrede
pravila ponašanja,
sve je u redu..
dobro je što su baka i deda u penziji
i uvek ima ko da bude s detetom
da ga vodi u obdabnište (dok je išao)
ili do škole (sada)
da ga dočeka i da mu pripremi hranu...
meni, koja radim, to mnogo znači

ima i loših stvari
no, realno
mnogo manje od ovih dobrih
tako da
nisu ni vredne pomena :D

Ovu temu sam pokrenu zato sto sam i ja takodje ziveo sa babom i dedom i jos caletovom sestrom i njenom cerkom u cetvorosobnom stanu prvih sesnaest godina.Recimi jednu stvar.Zivite li u kuci ili u stanu?

Sukob generacija i guzva u stanu.Nas je bilo osmoro u stanu od 80 kvadrata.Citao sam u novinama da je 20 kvadrata minimum po osobi.

Secam se u mom starom komsiluku gde sam odrastala bas preko puta mog stana zivela je osmoroclana porodica u 42 kvadrata , znaci jednosoban stan , pa nisu se mnogo ni zalili , a ti pricas o duplo vecem stanu.:think:

Inace ti sto pisu po novinama nemaju pametnija posla jer po pravilu je mnogo sta, pa zivimo kako znamo i umemo.;)

A sta ako su matorci normalni, ali vi niste?
Zasto uvek krivicu nalazite u njima,jer u x slucajeva se desava da snajka zeli nesto a ako joj se to ne ispuni onda je naravno svekrva kriva i naravno nije normalna a niti sposobna da pricuva dete , ta ista zena koja je ocuvala njenog muza.
Ovo govorim kao buuca svekrva, ako da Bog trostruka.:lol::mrgreen:

Salim se malo :D

Inace sa dogovorom se moze sve , samo ako se hoce, nije uzalud receno da dogovor kucu gradi.Naravno tu su kompromisi , ali gde ih nema.

To je ono ima i dobrih stvari , ali ima i losih, nemas intimnost onu totalnu , ono ako je sada nemas kada ces je imati, ali ovamo sa druge strane moze te cekati rucak gotov, prostren ves, da se dete pricuva a vi da izadjete u grad.

Sve to moze da bude a ne mora da znaci ;)
Mozda ces morati rucak svima da spremis, vesa svima da prospes, decu sama da cuvas...
A i to sto se tice kompromisa... nije kompromis ako ide samo preko ledja jednoga, zar ne?
Idealni uslovi tesko da postoje.
Zivim u zajednici, dece jos nemam, ali vidim kako se ponasaju kada dodje mali od muzevog brata, posle dva sata : Ajde idi kuci, boli me glava od tebe :eek:

: Ajde idi kuci, boli me glava od tebe :eek:

Toga tesko da ce biti kada jednog dana Vi dobijete dete, zato sto sam prosla to i to dete rodjeno u toj kuci se mnogo drugacije tretira, u smislu bolje , na zalost ove druge dece , ali jeste tako jer tu su stalno sa njim i da li sto raste uz njih , ne znam.Ali ja jesam primetila razliku , za njega se imalo vise strpljenja, vise paznje , ma ljudi su prosto blistali, mada ja ovde pricam o muzevljevoj baki i deki, posto on nije rastao sa roditeljima.

Back