Podgrevanje krompira

FairyUltra

Zainteresovan član
Poruka
248
Nameracio sam se da skuvam tonu kiselog kupusa (posto ga obozavam), stavim ga u frizider i danima ga jedem. E sad, ja volim da stavim krompir u kupus kada ga kuvam, ali tu je na scenu stupila keva koja je pocela da mi palamudi o tome kako je kupus toksican kada se podgreva. Ako krompir stvarno postaje toksican posle podgrevanja da li to na neki bitniji nacin moze da utice na zdravlje ako se tako pojede?

Moj cale se u zivotu najeo pet vagona podgrejanog paprikasa sa krompirom i nista mu nije bilo, ali keva je ovo procitala u nekim glupim novinama i sad mi preti da ce sav kupus prosuti u wc solju ako ga skuvam sa krompirom :roll:

Da li je bolje da posebno skuvam krompir i svaki dan ga dodam u podgerejani kupus? Mada onada vrovatno nece imati tako fin ukus :think:

Moj cale se u zivotu najeo pet vagona podgrejanog paprikasa sa krompirom i nista mu nije bilo,
Ja ću sutra treći dan da jedem krompir paprikaš a između toga stoji u frižideru.
Isto je kao i pasulj (a i začinjeno je istim začinima). Zgusnulo se otkako je prvi put skuvano (ima manje vodice). Ima parčiće. Ima ukus na dodate začine. Sipa se u šerpicu za jedan obrok i podgreva dok ne postane vruće.
Kao i svaka druga normalna hrana.:eek:

moje skromno znanje mi nalaze da se ukljucim po prvi put u neku javnu diskusiju..pa koristim ovu priliku da pozdravim sve forumase.
tacno je ponesto u ovim glasinama, naime, krompir kuvan u ljusci ne treba drzati van frizidera.. to znaci, cim se ohladi, u frizider sa njime i ne koristiti ga duze od 2-3 dana..
ali... svako pravilo ima i svoju drugu stranu: ja sam upravo danas pojela krompir kuvan u ljusci.. vise ne znam ni kad.. i nista mi nije.. napominjem da nemam svileni zeludac, sve vari!
* krompir kuvan zajedno za kupusom i ne razlikuje se od kupusa po ukusu i rekla bih, da ce takav krompir pre da uskisne (ako duze stoji) i tako postane nepogodan za ishranu nego sto ce postati toksican.. ili ja ne znam pravu razliku izmedju pokvarene (citaj:uskisle) i toksicne hrane :( .. ja ga uvek posebno kuvam.. to ne treba da predstavlja problem, svaki krompir je za najvise 20 min, kuvan..
* krompir u paprikasu nikad ne moze biti ukusan kad je podgrejan i kad je sveze kuvan.. punkt!
pozz svima pp :D
PS: nek' mi niko ne zameri, molim..

Nameracio sam se da skuvam tonu kiselog kupusa (posto ga obozavam), stavim ga u frizider i danima ga jedem. E sad, ja volim da stavim krompir u kupus kada ga kuvam, ali tu je na scenu stupila keva koja je pocela da mi palamudi o tome kako je kupus toksican kada se podgreva. Ako krompir stvarno postaje toksican posle podgrevanja da li to na neki bitniji nacin moze da utice na zdravlje ako se tako pojede?

Moj cale se u zivotu najeo pet vagona podgrejanog paprikasa sa krompirom i nista mu nije bilo, ali keva je ovo procitala u nekim glupim novinama i sad mi preti da ce sav kupus prosuti u wc solju ako ga skuvam sa krompirom :roll:

Da li je bolje da posebno skuvam krompir i svaki dan ga dodam u podgerejani kupus? Mada onada vrovatno nece imati tako fin ukus :think:

Puno bolje ... samo tako moze da zadrzi svoju tipicnu aromu, kupus ga ubija svojom dominantnijom aromom.:)

a-solanin je jedan blagi otrovni hemijski spoj, koji se nalazi u krompiru i paradajzu. Najveca kolicina se nalazi u mladom krompiru i u zelenom paradajzu kao i u svim zelenim delovima paradajza. Krompir se treba cuvati od svetlosti i na temperaturi od 10°C kako nebi klijao, jer kad proklije, onda sadrzi najvisu kolicinu a-solanina. U doba dok nije bilo modernog uzgoja povrca, a-solanin je bio opasniji, bilo je cak i smrtnih slucajeva ... danas, uglavnom nema opasnosti i ako niste zahtevni gourmeji onda podgrevajte vase krompire slobodno, bez panike.;):)

Moja jedna varijanta za podgrevanje krompira: isecem ga u kockice i u tepsiji sa malo ulja i jednom glavicom luka( + soli, bibera, persunovog lista), przim sve dok lepo porumeni.;)

PS.: Pozdrav tvojoj majci sa malim dobronamernim predlogom a to je, da otpake jela ne baca u WC-solju nego u smece!:)

:cao:

Back