Podgrejana supa...

Školovati se u inostranstvu danas je dosta lako ako imaš odgovarajući uspeh jer je moguće doći do stipendija. Poznajem nekoliko ljudi koji studiraju napolju, neki od početka a neki su prešli na nekoj od godina. Samo jedna osoba plaća školarinu, ostali su na stipendijama koje uglavnom pokrivaju i stanovanje, i hranu, i izlaske i cigare ili šta ti već treba.
Nije bitno iz kakve sam ja familije - informacija o tome da je Beograd skuplji za život od Novog Sada mene NIJE DOTICALA zato što je moj fakultet u doba kad sam ga upisivala (a i sada) postojao samo u Beogradu tako da je meni bilo POTPUNO SVEJEDNO koliko šta košta, ja nisam mogla da biram!

Ih nisi mogla da biras :)
Naravno da si mogla, pa svako moze. to sto faks koji ti je bio prva zelja u to vreme nije postojao u novom sadu, ne znaci da nije postojao neki slicni, nemoj mi reci da nisi imala alternativu.
ili si ti po svaku cenu morala da upises skuplji fakultet u skupljem i daljem gradu pa makar onaj ko to sve treba da iskesira crko.
dakle , pretezno su pare i jedino pare na prvom mestu uslov koji ti otvara ili ne otvara vrata studiranja. makar sto se srbije tice, studiranje bez vecih odricanja i trzavica je beneficija bogatih.
a sto se stipendija tice... kakav odgovarajuci uspeh,pliz? moj gimnazijalski uspeh na kraju godine je 4.7 konstantno - na pitanje sta zahtevaju stipendije studenata u inostranstvu povratna informacija, manje vise bila - ne zanosi se derle.
a ti si mislila odgovarajuci srednjoskolski prosek 5,00 uvek i stalno, osvojene nagrade na dvaes republickih takmicenja iz biologije, fizike i engleskog? pa da, njima/vama je sve lako. a mene ce s mojim sirotim prosekom i moje skolovanje u "norveskoj" da refundira pera

Pa ja sam strašno želela da upišem ovo što sam upisala. :)
Majke mi, nisam imala alternativu - tačnije, govorila sam da ću ako ne upadnem na budžet upisati albanski ili fizičku hemiju jer se tamo uvek prijavi manje ljudi nego što primaju na budžet. :D

Ali, gledaj ovako. Za skroman studentski život zapravo nije mnogo bitno gde si. Ako upadneš na budžet (zavisi od tebe), imaš pravo da živiš u domu (ista cena svuda u Srbiji) i hraniš se u menzi (ista cena svuda u Srbiji - ne znam koliko ste upoznati, mizerna je, ručak je 50 i nešto dinara!). Ne izlaziš svaki vikend ili ne izlaziš uopšte nego se družiš kod nekoga/kod tebe. Ne piješ kafu u najfensijem lokalu u centru nego nađeš prijatno a jeftinije mesto. Kad si gladan, ne ideš u mek na tri dupla čizburgera nego kupiš nešto u pekari, ne pereš veš arielom nego merilom i varijacije na temu... ne kaže se džabe "studentski standard". Plus, ako si na budžetu imaš pravo i na stipendiju ili kredit koji sad iznose 6100 mesečno i nisu redovni tako da često dođu po dve rate a tu su bukvalno pare koje padaju s neba.

Što se tiče školovanja u inostranstvu, da, oni gledaju da finansiraju najbolje moguće studente. Mada nije uspeh samo šta se gleda nego i npr. aktivnost u Petnici, nevladinim organizacijama, Crvenom krstu, sport, pa i ta takmičenja - dovoljno je da si super iz jedne stvari, to govori da te zanimaju i druge stvari van škole.

Nemoj da kažeš "njima je sve lako" - uvek je najlakše reći da je tuđa trava zelenija. Iza toga stvarno stoji veliki trud i zalaganje.

Ali, ako ne možeš od početka da kreneš na studije u inostranstvu, upiši nešto ovde, budi dobra, cimaj se za to što studiraš, i posle ništa lakše nego da npr. završiš četvrtu negde napolju ili odeš na postdiplomske.

PS nisam upisala "skuplji fakultet" - na budžetu sam od početka. E sad koliko košta upis naredne godine, koliko prijava ispita u Novom Sadu, to stvarno ne znam niti me zanima - jednom kad upišeš fakultet ne biraš šta ćeš da plaćaš već plaćaš do kraja šta ti traže, a te informacije ti pred upis nisu bitne jer razmišljaš o krupnijim stvarima.

Poslednja izmena:
Kad sam rekla njima je sve lako, mislila sam bas suprotno. To je bila replika na ono tvoje" jako je lako upisati studije u inostranstvu ako imas odgovarajuc prosek" .
Mislim da generalno nije nimalo lako.

Sto se para tice, pricala sam , da dabome, izmedju ostalog i o zivotarenju od meseca do meseca i sve potrepstine koje idu uz to, ali i na cenu studija. Znas, ako si ti na budzetu, samofinansirajucima je deset puta teze.Upravo sam pisala o tome http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=13891715&postcount=85

A studentski standard za ljude iz unutrasnjosti koji ce da se samofinansiraju isto zahteva naprezanje, manje, ali opet ce biti povuci potegni. Samo je pristojan stan za zivot trista evra mesecno plus sve ostalo sto treba svakom coveku da se oseca ko covek. A cene studija i resto uz to da ni ne spominjem.

E, nisam rekla jako lako, rekla sam dosta lako, ipak postoji razlika :)

što se tiče samofinansiranja - uh, iskreno, ne želim ni da zamišljam da tražim roditeljima pare za godinu jer je na mom fakultetu BEZOBRAZNO skupo, pogotovo kad se ima u vidu prosečna plata, pa onda i malo natprosečna plata, pa to što nemamo kvake na wc-ima, sapun, što plaćamo knjige i kopije... :roll:

ali, dobra stvar je upravo to što ti SVOJIM zalaganjem upisuješ godinu na budžetu. Ja govorim da sve zavisi samo od tebe - okej, možda može da se posmatra da to nije tako jer zavisi i od toga kako će drugi ljudi uraditi prijemni, mada se ne slažem s tim - ali posle zaista sve samo od tebe zavisi. (ko LDP sam :lol:) Programi se ne prave za natprosečne već prosečne ljude tako da svako - uz zalaganje i rad, naravno - može da očisti godinu u roku, a ne samo da ostvari uslov. Dobro, za par godina to će se izjednačiti, ali možda se tad i smanji broj blejača na fakultetima.

E, nisam rekla jako lako, rekla sam dosta lako, ipak postoji razlika :
A da, ti si lektor, lingvista, kako bese :)
govorim da sve zavisi samo od tebe - okej, možda može da se posmatra da to nije tako jer zavisi i od toga kako će drugi ljudi uraditi prijemni, mada se ne slažem s tim - ali posle zaista sve samo od tebe zavisi. (ko LDP sam :lol:) Programi se ne prave za natprosečne već prosečne ljude tako da svako - uz zalaganje i rad, naravno - može da očisti godinu u roku, a ne samo da ostvari uslov. Dobro, za par godina to će se izjednačiti, ali možda se tad i smanji broj blejača na fakultetima.

Al jednostavno zvuci i u teoriji, mora da je tako lagano i prakticno primenljivo Mogu da se jave milioni sekundarnih faktora, tipa: previse jaka konkurencija bas te godine kad ti upisujes, ili upadnes na budzet dok si brucos, i desi se da eventualno ne das godinu u roku, letnes s budzeta i opet nisi nista uradio itd, itd.

Hahaha, ma to je moje jezičko osećanje :D

Da ti kažem realno: moguće je da ne svojom krivicom ne budeš na budžetu. Recimo, razboliš se pa ne možeš tipa tri meseca da izađeš iz kuće i popušiš neke predispitne obaveze, ili ta tri meseca zahvate dva-tri ispitna roka ili tako neko njesra.. ali, to su retki slučajevi. Najozbiljnije, budi vredna, lepo spremi prijemni (ne znam koji si sada razred, ako nisi četvrti potrudi se doteraš uspeh ili bar ostaneš na 4,7, to je jako lep uspeh), lepo radi na faksu i neće biti zime. Znam da sve to zastrašujuće izgleda pre nego što vidiš konačnu rang-listu, i meni je tako bilo, ali baš zato ti kao neko iskusan kažem u čemu je caka - u se i u svoje kljuse ;)

Ružno je da mi se obraćaš sa "devojče" kad niti se poznajemo, niti bih ja tebi mogla biti "devojče". Ružno je i da si bezobrazna.
Ako kažeš da znaš dosta primera za ljude koji hoće samo da uče, kako ne možeš da mi daš primer jednog? :lol: Pozorište, diskoteka, svejedno. Nekom više odgovara jedno, nekom drugo, teško da neko ne voli nijedno! Ja se ne bih smorila da sam svako veče u pozorištu, a to oduzima vreme. Odnosiš se vrlo "visinski" prema izlaženju na primer, što je bezveze. U životu jednog prosečnog studenta podjednako su zastupljeni učenje i društveni život, bez obzira na to na koji se način to druženje ispoljava. Normalan čovek (mada, šta je uopšte normalno) želi da izgrađuje sebe kroz mnogo štošta, a ne fakultet. Fakultet je tu da bismo ponešto iz najčešće vrlo uske branše naučili i usvojili i da bismo zaradili, ne zavaravajte se da on oplemenjuje duh i da je čovek s fakultetom po nečemu istinski vrednosno kvalitetniji od onoga bez.

Da, nekome ne odgovara da se sa celom generacijom preseli u drugi grad i ja i dalje ne kontam šta ti je tu skandalozno. Da li sam ja igde rekla da je to jedini kriterijum? Aj čitaj ponovo ako se ne sećaš :lol: ali kriterijum jeste. NEKIMA. NEKAD. Ništa ne generalizujem, obrađuj to što čitaš.

"studenti kojima finansijska situacija,kao i mogucnost upisa fakulteta(sto ce reci upad-duplo zvakanje)dozvoljava mogucnost izbora,a koji su dosta ozbiljni u vezi svog studiranja,i zele da mu se posvete,biraju ns." - ali, ovo je TAKO netačno!
Prvo, otkud ti znaš i kako procenjuješ ko je ozbiljan a ko neozbiljan u vezi sa studiranjem, i ko želi da mu se posveti a ko ne? Poznaješ sve ljude koji studiraju u Beogradu i sve koji studiraju u Novom Sadu?
Evo, vidi mene recimo. Ja studiram u Beogradu, studiram dva fakulteta, neću da se hvališem prosekom ali može mi se. Što sam ja neozbiljnija od nekog u Novom Sadu? :neutral:
Lupetaš, bre.
Drugo, em je jeftinije studirati u Novom Sadu, em je lakše upisati fakultet u njemu, tako da tvoja rečenica apsolutno, ali apsolutno nema smisla.

Nemoj da se uvrediš, ali očigledno je da pojma nemaš o studiranju što je i logično ako se ima u vidu da ne studiraš. Ali to ti onda ne daje za pravo da pričaš o tome jer jednostavno grešiš.
ne poznajemo se,pa si ti opet iz prve krenula da prozivas moju terminologiju.
a cekaj,sta tebi znaci i da kazem,kada informacije koje podelim sa tobom uopste ne moraju da budu tacne?
Iskreno,bas me mrzi da citam ovo sto si napisala,pogotovo zato sto si se iz nekog razloga zapalila,i blebetas na sve strane,ne mogu da uhvatim konac.
tako da-sve stoji sto si ti rekla i sto sam uhvatila onako,povrsinski,ali nisam objasnila poentu svojih misli,a iskreno,nesto me i mrzi.
ko da nekoga zabole

Back