Podela, odnosno klasifikacija

Antigon@

Elita
Poruka
16.980
Odavno sam razmišljala nešto "sa ovu moju pamet" o tome kako je priroda odredila ljude za različite sklonosti i kako je ta podela neminovna za razvoj čovečanstva, a i šire ( ima toga i u životinjskom svetu). Da ne bude zabune, o ovome su razmišljali i pametniji od mene, počev od Platona, Aristotela, Marksa i drugih dokonih filozofa. Podela se odnosi na područja rada u kojima sa ljudi iskazuju. Da vas ne bih dalje plašila ozbiljnim pitanjima ljudske egzistencije i esencije, preći ću na jednostavna razmatranja uloge žene u civilizovanom društvu. Povod za ovu temu dale su mi uvažene sagovornice prošle noći u sitne sate (prepoznaće se one).
Podela je sledeća :
- žene kuvarice
- žene sobarice
- žene guvernante (najčešći tip kod spisateljica Bronte)
- žene upravnice (Homer ih naziva ključarice)
Ova podela nije uvredljiva, štaviše vremenom sam ustanovila je da neminovna i poželjna. Podela ne postoji u krutom obliku, uvek imamo od svega pomalo u sebi, ali nešto uvek dominira kao crta naših slonosti.
Pitanje glasi : u kojoj kategoriji vidite sebe. Može i obrazloženje sklonosti.
Imam ja i podelu muškog roda po sličnim ulogama u "proizvodnom procesu", ali o tome nekom drugom prilikom. Na ovoj temi i muškarci mogu reći nešto svoje, ali pod uslovom da ne pljuju po ženskom rodu, jer oni ovu kategorizaciju žena vide u pežorativnom svetlu.

- žene upravnice (Homer ih naziva ključarice)
ovaj termin me buni ...nisam sinoć bila u te kasne sate
je l to one što upravljaju kod kuće i sve drže pod kontrolom (kao ona plava iz očajnih domaćica)

ja se nigde nisam pronasla
mozda zato sto sam mlada,pa se jos trazim?
nešto i meni teško ide da se uklopim u ove spomenute ....
Ant...daj još neku opciju za ove neuklopljive

Izvinjavam se što se nisam priključila diskusiji na vreme. Bila sam žena - sobarica. Usisavala sam i brisala prašinu.
Da pojednostavim temu :
- kod žena kuvarica uvek miriše hrana i vlada težnja da se udovolji apetitima
- kod žena sobarica sve blista u kući, svaki kutak je estetika za sebe
- guvernate su posvećene obrazovanju i vaspitanju svoje dece, voze ih na treninge, balet... i ne stižu da im spreme ručak. Njihova deca jedu odleđene kroasane
- upravnice imaju svoje kućne pomoćnice i one su dovoljno sposobene da zarade novac da plate tu vrstu pomoći

Najveća nevolja je što se žene iz spomenutih kategorija međusobno pljuju zbog uverenja da je njihova delatnost najvažnija.

Izvinjavam se što se nisam priključila diskusiji na vreme. Bila sam žena - sobarica. Usisavala sam i brisala prašinu.
Da pojednostavim temu :
- guvernate su posvećene obrazovanju i vaspitanju svoje dece, voze ih na treninge, balet... i ne stižu da im spreme ručak. Njihova deca jedu odleđene kroasane
- upravnice imaju svoje kućne pomoćnice i one su dovoljno sposobene da zarade novac da plate tu vrstu pomoći

Najveća nevolja je što se žene iz spomenutih kategorija međusobno pljuju zbog uverenja da je njihova delatnost najvažnija.

Onda sam od svega po malo, osim upravnica. I da imam visak love, ne verujem da bih unajmila pomocnicu. Ne svidja mi se ideja da neko dr. vodi racuna o mom prostoru i ceprka po mojim stavrima (pa, po malo i zivotu).

Da pojednostavim temu :

Ja imam utisak da se one ne pljuju zbog odbrane svoje uloge vec miniraju jedna drugu da bi je spustile tamo gdje misle da stvarno jeste. Svaka je izgradila svoju ulogu srecne zene sa savrsenim muzem i svaka zna iz vlastitog iskustva da je to suplja prica i samo ceka da ova ode predaleko u toj glumi da je doceka sa dozom realnosti u smislu zajebavamo se ali ne pretjeruj ispascu ja gora od tebe onda .

Da pojednostavim temu :

Nisam savršena ni u jednom aspektu, pre bih rekla da su zaposlene žene all in one..:aha:

Ja sam recimo dominantna osoba iako nikada nisam maltretirao zene...

I nikada mi nije uspevala veza sa dominantnom zenom....Ma koliko se trudio....

Jednostavno - ne ide.
Da probam objasniti slikovito ~ auto mora imati shofera .Ako bolji shofer vozi , onda je to sretan brak, pritom je nebitno kojeg je pola sofer .
Kombinacije da oboje bjeze od volana ili se otimaju za njega jednostavno ne uspijevaju .

Ovde se ne radi o odnosu žena-muškarac i ko dominira, već o podeli ženskih sklonosti u društvenom i porodičnom životu.

Dakle,ilustracija:

Bio je lep i sunčan dan. Pešačile smo prema autobuskoj stanici. Bezbrižno sam slušala pesmu slavuja i mirisala majsko cveće, kad najednom, na mostu, izbi strašna svađa između mojih saputnica:

Saputnica I - Metlo izgladnela. Ima da crkneš gladna među krpama i ribaćim četkama !
Saputnica II - Kutalačarko masna. Pre bih pojela svoj čisti tepih, nego tvoje splačine !

Bila sam mlada i jako sam se razočarala što tako govore učiteljice. U mojoj svesti su one i dalje bile žene od kulture, ali kasnije sam shvatila da je zov kuvarice i sobarice u njima bio stihijski, nagonski.Ove ne znači da su učiteljice automatski svrstane u gore spomenute karegorije.
Isto tako, kuvarice i sobarice su složne u zajedničkom delovanju protiv guvernanti i upravnica.
:zpozdrav2::zpozdrav2::zpozdrav2::zpozdrav2::zpozdrav2::zpozdrav2::zpozdrav2::zpozdrav2::zpozdrav2:
(Usisala sam Barbikin šorc.)

Back