Antigon@
Elita
- Poruka
- 16.980
Odavno sam razmišljala nešto "sa ovu moju pamet" o tome kako je priroda odredila ljude za različite sklonosti i kako je ta podela neminovna za razvoj čovečanstva, a i šire ( ima toga i u životinjskom svetu). Da ne bude zabune, o ovome su razmišljali i pametniji od mene, počev od Platona, Aristotela, Marksa i drugih dokonih filozofa. Podela se odnosi na područja rada u kojima sa ljudi iskazuju. Da vas ne bih dalje plašila ozbiljnim pitanjima ljudske egzistencije i esencije, preći ću na jednostavna razmatranja uloge žene u civilizovanom društvu. Povod za ovu temu dale su mi uvažene sagovornice prošle noći u sitne sate (prepoznaće se one).
Podela je sledeća :
- žene kuvarice
- žene sobarice
- žene guvernante (najčešći tip kod spisateljica Bronte)
- žene upravnice (Homer ih naziva ključarice)
Ova podela nije uvredljiva, štaviše vremenom sam ustanovila je da neminovna i poželjna. Podela ne postoji u krutom obliku, uvek imamo od svega pomalo u sebi, ali nešto uvek dominira kao crta naših slonosti.
Pitanje glasi : u kojoj kategoriji vidite sebe. Može i obrazloženje sklonosti.
Imam ja i podelu muškog roda po sličnim ulogama u "proizvodnom procesu", ali o tome nekom drugom prilikom. Na ovoj temi i muškarci mogu reći nešto svoje, ali pod uslovom da ne pljuju po ženskom rodu, jer oni ovu kategorizaciju žena vide u pežorativnom svetlu.
Podela je sledeća :
- žene kuvarice
- žene sobarice
- žene guvernante (najčešći tip kod spisateljica Bronte)
- žene upravnice (Homer ih naziva ključarice)
Ova podela nije uvredljiva, štaviše vremenom sam ustanovila je da neminovna i poželjna. Podela ne postoji u krutom obliku, uvek imamo od svega pomalo u sebi, ali nešto uvek dominira kao crta naših slonosti.
Pitanje glasi : u kojoj kategoriji vidite sebe. Može i obrazloženje sklonosti.
Imam ja i podelu muškog roda po sličnim ulogama u "proizvodnom procesu", ali o tome nekom drugom prilikom. Na ovoj temi i muškarci mogu reći nešto svoje, ali pod uslovom da ne pljuju po ženskom rodu, jer oni ovu kategorizaciju žena vide u pežorativnom svetlu.