Početnik sam i treba mi vaša pomoć?

_psihomehanicar_

Zainteresovan član
Poruka
213
Veliki pozdrav, oduvijek me privlačila fotografija ali se u fotoaparate nikad nisam nešto pretjerano razumio elem sticajem spleta okolnosti kupio sam od druga za 40 evra novinarsti aparat iz 1978 godine, Konika T4 sa dva objektiva HEXANON AR 50mm F1.7 i RMC TOKINA 80-200mm 1:4 i pošto sam početnik i kakvo je vaše mišljenje je li vrijedio ovih para.

f2.jpg

f3.jpg

Lijepo mi izgleda dosta je očuvan ali se ne razumijem u neke elementarne stvari koji film ide u njega pošto je crnobijeli da li postoje različini filmovi za u fotoaparate u boji i za crnobijele, znam jednino da je 35 mm. Da li neko od vas koristi nešto slično ovome? Takođe slabo se razumijem u podešavanje objektiva, u podešavanje vremena ekspozicije, sužavanje otvora na blendi itd pa me zanima ima li negdje kakva knjiga u kojoj bi se to moglo malo proučit, takođe me zanima naprimjer zašta koristim ovaj veliki a zašta ovaj mali objektiv i koja je razlika tačno među njime čemu jedan a čemu drugi služi, jedan je 50mm a drugi od 80 do 200mm, šta to znači u prevodu.

Veliki pozdrav i hvala unaprijed! ;)

Prilozi

• f1.jpg
    f1.jpg
    53,7 KB · Pregleda: 16
Фин је то сет и за сасвим коректну цену...
Тај нормалац ( 50мм ) делује нарочито интересантно...
Све то у пакету и изгледа као да није превише коришћено, али дуго стајање је можда оставило траг...
Најбоље би било да однесеш некоме ко се служио механичким апаратима, да претресе то и види да није нешто случајно заглавило... завесица, огледало, нека бленда можда...
Ако није, а врло вероватно није, на коњу си... ту сад иде онај озбиљан део... сасвим је свеједно који филм користиш... докле год је 36мм...
црно бели су сад доста скупљи од ових колор варијанти, мада и једне и друге можешд а нађеш по разним ценама...
Моја препорука би била да за почетак узмеш нешто најјефтиније, у боји, наравно, јер црно беле не верујем да развијају машински... овде бар нисам успео да нађем...
Замолиш оног где купиш да ти убаци филм и покаже како да премоташ и окинеш, па онда кренеш...
Наравно, пре свега тога не би било лоше да се упознаш са основом експозиције и отвора бленде као и односом та два...
тек да од прилике стекнеш неку представу о томе шта се ту дешава... уз то ће и неке основе саме фотографије и светла да се промувају и ту си већ спреман да се ухватиш у коштац са филмом...
То, дабоме, није ни брзо ни лако... али шта се већ вредно и ваљано у овом свету без труда и жиртве стиче... а упознавање фотографије кроз филм пружа невероватну одскочну даску и предност коју они који од дигиталног крећу тешко савладавају...Има овде искусних познавалаца аналогне фотографије па би они сигурно умели боље да појасне неке детаље, али за почетак, честитам на куповини и од срца желим добродошлицу у свет фотографије посебно због тако озбиљног и одговорног начина...

Тек сад видим да сам прескочио добар део питања...
ево укратко нешто..
Апарат користи филм..
У апарату стоји једно огледало које скрива филм...
Између огледала и филма стоји завесица...

Светло пролази кроз објкетив...
Отвор бленде дефинише која количина светла пролази...
то је онај f број...
Што мањи број, то већи отвор бленде, 1,7 је велика бленда, рупа велика скоро колико и задње стакло на објективу...
тај објектив има и друге вредности бленде... што се она више затвара број расте (2 - 2,2 - 2,5 - 2,8 - 3 -3,5...до 16 или 20... или чак можда 22 ) а што је већи број, мањи је тај отвор бленде... на ф22 он дође мањи него глава шибице...
То је важно за одређивање експозиције...
Она представља време које је филм изложен светлу...

Има она фина аналогија са чесмом...

Гледај на експозицију као на чашу воде...
Кад је фотографија правилно експонирана, чаша је пуна воде...
Гледај на светло као на воду... да би правилно експонирао фотографију, да би напунио чашу, треба ти експозиција неког трајања... а то трајање /пуњење чаше зависи од отворености бленде/ отворености чесме...
Што је бленда/чесма отворенија то ти треба мање времена да експонираш филм/ напуниш чашу...
Кад заврнеш бленду (на неки већи број ф7,1 или 8 или 16) то је као да си заврнуо чесму да само цурка, па отуд треба дужа експозиција да би се филм осветлео или да би се чаша напунила...
Наравно, то све зависи од количине светла која је доступна али то је већ друга прича...

Исто важна ставка које си се дотакао се тиче ових мера у милиметрима...

то се зове жижна даљина... што мањи број, то шире видно поље
види овде са истог места фотографисана сцена, разним жижним даљинама

red-barn-sequence.jpg

овај објектив од 50мм је оно што зову нормалац, јер од прилике, најприближније представља интересну зону видног поља...
шире од тога се води као широки, а уже као теле објективи...
У суштини који ћеш за шта да користиш је апсолутно на теби, иако има неких општих смерница који би чему најбоље одговарао, али све то је јако широка тема тако да не остаје друго него да загризеш и наоружаш се стрпљењем...
Како стојиш с енглеским?
Пун је интернет разних текстова али су на жалост, углавном на енглеском... или неких осредње добрих превода, осредњих познаваоца материје...

Тек сад видим да сам прескочио добар део питања...
ево укратко нешто..
Апарат користи филм..
У апарату стоји једно огледало које скрива филм...
Између огледала и филма стоји завесица...

Светло пролази кроз објкетив...
Отвор бленде дефинише која количина светла пролази...
то је онај f број...
Што мањи број, то већи отвор бленде, 1,7 је велика бленда, рупа велика скоро колико и задње стакло на објективу...
тај објектив има и друге вредности бленде... што се она више затвара број расте (2 - 2,2 - 2,5 - 2,8 - 3 -3,5...до 16 или 20... или чак можда 22 ) а што је већи број, мањи је тај отвор бленде... на ф22 он дође мањи него глава шибице...
То је важно за одређивање експозиције...
Она представља време које је филм изложен светлу...

Има она фина аналогија са чесмом...

Гледај на експозицију као на чашу воде...
Кад је фотографија правилно експонирана, чаша је пуна воде...
Гледај на светло као на воду... да би правилно експонирао фотографију, да би напунио чашу, треба ти експозиција неког трајања... а то трајање /пуњење чаше зависи од отворености бленде/ отворености чесме...
Што је бленда/чесма отворенија то ти треба мање времена да експонираш филм/ напуниш чашу...
Кад заврнеш бленду (на неки већи број ф7,1 или 8 или 16) то је као да си заврнуо чесму да само цурка, па отуд треба дужа експозиција да би се филм осветлео или да би се чаша напунила...
Наравно, то све зависи од количине светла која је доступна али то је већ друга прича...

Исто важна ставка које си се дотакао се тиче ових мера у милиметрима...

то се зове жижна даљина... што мањи број, то шире видно поље
види овде са истог места фотографисана сцена, разним жижним даљинама

Pogledajte prilog 393419

овај објектив од 50мм је оно што зову нормалац, јер од прилике, најприближније представља интересну зону видног поља...
шире од тога се води као широки, а уже као теле објективи...
У суштини који ћеш за шта да користиш је апсолутно на теби, иако има неких општих смерница који би чему најбоље одговарао, али све то је јако широка тема тако да не остаје друго него да загризеш и наоружаш се стрпљењем...
Како стојиш с енглеским?
Пун је интернет разних текстова али су на жалост, углавном на енглеском... или неких осредње добрих превода, осредњих познаваоца материје...

Moghrion hvala ti puno na ovako detaljnim i opširnim odgovorima puno si mi pomogao da razjasnim te neke stvari, dobar sam poznavalac engleskog pa ću vidjeti da onda i tu potražim nekih tutorijala da se informišem.

Ссамо се ти опусти и загази... пун је интернет разних блогова где се те неке основне ствари много компетентније и детаљније објашњавају од ових набацаних редова овде...
Дабоме, слободно питај све што те занима и рачунај да очекијемо неке резултате ускоро...
Свако добро и само напред!

Back