pocetak

The Graeat Gatsby

Veoma poznat
Banovan
Poruka
13.394
Ne znam kako to da nazovem ni kako da opisem ali hteo bih da postignem sto vise.
Da naucim sto vise borilackih vestina.

Medjutim, do sada nisam trenirao nista drugo sem rekreativnog trcanja, odnosno uvek sam bio u nekoj formi. Krenuo sam u teretanu ali to nije to, to ne oplemenjuje, i jos sta umeju da daju borilacke vestine coveku?

Kreni na MMA.
Za kratko vreme ces savladati osnove,a kroz treninge ces dobiti snagu i kondiciju.
Naravno,ako si spreman za tako nesto,jer su treninzi izuzetno teski.

Rvanje,Dzudo takodje bi preporucio,ali covek je rekao da bi voleo sto vise da nauci,zato sam stavio MMA kao prvi izbor.
Pa posle treninga ako nisi ni za sta znaci da si dobro odradio.

И након цијепања дрва човјек није ни за шта, па то опет ништа посебно не значи. Тако и са тренингом, ако ниси ни за шта, значи да си се физички исцрпио, уморио, не нужно и да си нешто научио. Сматрам да прије важи обрнуто, ако си се превише уморио значи да си користио више снаге него што је потребно, дакле нешто ниси радио како треба (ту, наравно, не спадају тренинзи за повећање разних врста снаге).

А за ОП, ако желиш нешто што оплемењује, боље се окрени јоги или читању поезије. Нешто смишљено са циљем да повриједи друго људско биће није баш најбољи материјал за оплемењивање духа.

И након цијепања дрва човјек није ни за шта, па то опет ништа посебно не значи. Тако и са тренингом, ако ниси ни за шта, значи да си се физички исцрпио, уморио, не нужно и да си нешто научио. Сматрам да прије важи обрнуто, ако си се превише уморио значи да си користио више снаге него што је потребно, дакле нешто ниси радио како треба (ту, наравно, не спадају тренинзи за повећање разних врста снаге).

А за ОП, ако желиш нешто што оплемењује, боље се окрени јоги или читању поезије. Нешто смишљено са циљем да повриједи друго људско биће није баш најбољи материјал за оплемењивање духа.

Цепање дрва је закон.

Probaj Nindžicu. Garantujem ti, vredi para i vremena. Veština mi je spasla glavu više puta no što mogu izbrojati. Dobro, ne baš toliko puta. Ali svakako, potentna obuka. Primenjljiva, definitivno, i van gole borbe.
I da, svakako oplemenjuje. No, treba početi kada si mladji. Koliko imaš ti to godina? Ako si malo matoriji, preko 30 i to, možda su neke 'mirnije' veštine bolji izbor.

Kao Karate, Džudo, Tekvondo. A što pa da ne, i Boks, ali nemoj mnogo ozbiljno, mator si da se puno lupaš po glavi, ako si preko 30. Kikboks, ali isto važi što i za boks.
Nisam mnogo zadovoljan Aikidoom. MMA borba zahteva mahom neko predznanje da imaš, ili dobrog trenera. Inače postaćeš majstor u ničemu zapravo.
Znao sam par Džit-kun do boraca. Bili zadovoljni. Te Kendo polaznika. Neke likove što su veličali Krav-Magu, no mene baš i ne impresionira. Kung-fu takodje je zanimljiv, ali diskutabilno upotrebljiv. Ako nisi šaolinac, tj.

Moj savet je svakome ko bi krenuo tim putem - samo kreni. Probaj naokolo, vidi šta ti hvata telo i oko. Negde se skrasi. Svaka veština oplemenjuje, do neke mere. Čak i da auspuhe variš.

Probaj Nindžicu. Garantujem ti, vredi para i vremena. Veština mi je spasla glavu više puta no što mogu izbrojati. Dobro, ne baš toliko puta. Ali svakako, potentna obuka. Primenjljiva, definitivno, i van gole borbe.
I da, svakako oplemenjuje. No, treba početi kada si mladji. Koliko imaš ti to godina? Ako si malo matoriji, preko 30 i to, možda su neke 'mirnije' veštine bolji izbor.

Kao Karate, Džudo, Tekvondo. A što pa da ne, i Boks, ali nemoj mnogo ozbiljno, mator si da se puno lupaš po glavi, ako si preko 30. Kikboks, ali isto važi što i za boks.
Nisam mnogo zadovoljan Aikidoom. MMA borba zahteva mahom neko predznanje da imaš, ili dobrog trenera. Inače postaćeš majstor u ničemu zapravo.
Znao sam par Džit-kun do boraca. Bili zadovoljni. Te Kendo polaznika. Neke likove što su veličali Krav-Magu, no mene baš i ne impresionira. Kung-fu takodje je zanimljiv, ali diskutabilno upotrebljiv. Ako nisi šaolinac, tj.

Moj savet je svakome ko bi krenuo tim putem - samo kreni. Probaj naokolo, vidi šta ti hvata telo i oko. Negde se skrasi. Svaka veština oplemenjuje, do neke mere. Čak i da auspuhe variš.

A jesi li upotrebio sta od ovoga oruzja u odbrani svoga zivota ?

43221_orig.gif

Um, nismo koristili fantomke. To je malo filmski. Čak ni Hatsumi sensei, ja ga nikad nisam video da je nosao. Mada, sada gledam neke fotke, i izgleda da jeste, rekao bih, teatra radi. Debeli burgeri prekookeanski, vole svog Dudikofa. Dojo je, ipak, i biznis.
Kao starkelja, samo nosa najosnovnije stvari od zaštitne opreme, neophodne za trening. U svakom snimku u kome sam ga gledao. A i mi smo.
hatsumi_0023.jpg

Onda, verižnjača, ne. Jer. Dobro je za tradicionalni trening zbog težine, rekao bih, i zbog održavanja tradicije, ali i prakse jer se udarci i kretnja vežbaju i van oklopa, da budu cakum i za borbu pod opremom karakterističnom za dostupnu opremu nindži iz tog perioda. Ali. Ko će bre to da prvo naruči iz Japana, pa onda da navlači svaki trening. Naš sensei je imao funkcionalan oklop, čini mi se. Demonstrirao je par puta. Verižnjaču nisam video. Ne znam ni koliko je pametno kotrljati se sa njom o sebi, a borba na podu, zemlji, zauzima vrlo važno mesto u sesijama treninga. Tj, borba sa podom. Brzo se dići, dočekati, okrenuti ka protivniku, lemnuti ga odozdo, odozgo, itd.
Nosi se još uvek ovaj kimono. Vrlo je zgodan.
Luk sam probao van obuke, drugom prilikom. Nisam zatezao strele punjene barutom.
Šurikene sam bacao, još se koriste. Dobri su za vežbe koordinacije, balansa i preciznosti. Osim toga, uvek se može desiti da dodješ u situaciju da nešto zafrljačiš na nekoga. Nećeš obavezno koristiti iste pokrete, ali ruka se brzo da prevesti na drugačiju težinu i balans predmeta u njoj. Ako je trenirana.
Kusarigamu nisam, no, video sam demonstraciju, kusarifundo jesam. I vežbali smo par puta njime. Imam jedan primerak ovog oružja, koje je praktično lanac sa dva tega o svakom kraju. Vrlo upotrebljiva stvarčica. Ali na kvarno radi bolje.
Katana, naravno. To je jedan od osnovnih aspekata obuke. Baratanje mačem. Doduše, mi smo uglavnom mahali drvenom katanom - bokenom.
Caltrope nismo bacali, niti smo koristili kandže, ali sam prisustvovao demonstraciji korišćenja istih. U principu, što kandže mogu uraditi, možete i golim rukama.
Um, nismo bacali dimne bombe. Trenirali smo u sali jedne škole, i nismo planirali da je slučajno zapalimo. Ovaj, ni namerno.
Usput, veliki deo obuke se vrteo oko korišćenja motki, boa, hanboa. Bodeža. I borbe golim rukama. Jer to je i najjeftinija, i najčestija opcija i okolnost.

Nindžicu škola ima više podškola, svaka se bavi odredjenim majstorstvom borbe, taktike, oružja ili prevare. A mi smo lokalno bili malo kraći sa novcem. Ipak, kada se setim tih dana, svakako sam zadovoljan postignutim. Veštinu sam mogao da prevedem na mnogo drugih polja. I kao što već rekoh, sačuvala mi je glavu. Nije malo.
No tim prilikama nisam bio naoružan, svakako ne ovako dobro, kao ovaj lik sa tvoje slike. Pa zamisli da me vidi neki murkan po ulici, šetam se sa kuglama o lancima i bodežima. Ne trebaš računati da ćeš biti pod oružjem ako se desi da upadneš u borbu. Koristiš ono što imaš. U tome je veština ova svakako sjajna.

Prilozi

• hatsumi_0023.jpg
    hatsumi_0023.jpg
    48,4 KB · Pregleda: 3
Blizu sam 30. Svidja mi se aikido, ali ne znam sta mogu od toga ocekivati?
Koliko je cena mesecno ili kako to ide po klubovima?

Mislio sam da treniram prvo jednu bv godinu dana, npr, ajkido, pa karate godinu, dzudo god. Itd da naucim sto vise.

Ili da samo jednu bv treniram sve vreme?
Nemam nikakvo predznanje, nikad nista trenirao nisam.

Blizu sam 30. Svidja mi se aikido, ali ne znam sta mogu od toga ocekivati?
Koliko je cena mesecno ili kako to ide po klubovima?

Mislio sam da treniram prvo jednu bv godinu dana, npr, ajkido, pa karate godinu, dzudo god. Itd da naucim sto vise.

Ili da samo jednu bv treniram sve vreme?
Nemam nikakvo predznanje, nikad nista trenirao nisam.

Za godinu dana u džudou nećeš zagrebati ni po površini. Naučićeš dobro padove i po neku da kažem "početničku" tehniku koja ti svakako neće biti realno primenljiva. Džudo je vrlo kompleksan i vrlo zahtevan po pitanju koordinacije i motorike. Snaga i kondicija se vremenom dignu na veoma zavidan nivo ali za tehničko znanje tj za realnu primenljivost treba mnogo više od godinu dana. Čisto da imaš neku orjentaciju, za godinu dana možeš stići samo do žutog pojasa. Puno detalja koje treba usvojiti i za parter, i za stojeći stav, traži posvećenost u malo dužem periodu nego godinu dana.
Što se tiče godina nije kasno ni za šta, pa ni za džudo. Ja sam ga počeo još kasnije od tebe, u 35-6-oj. Tako da sve zavisi od tebe i posvećenosti nečemu.

Mislim da ti je mnogo bolje da se opredeliš za jednu i da uživaš u njoj. Probaj par klubova i par veština, sam ćeš osetiti koji klub i koja veština ti odgovaraju. Puno zavisi od kluba tj od atmosfere u njemu i trenera. Ako se budeš opredelio za neki kontaktni sport neka ti jedan od kriterijuma bude i koliko ima vežbača u tvojoj kategoriji (starosnoj i težinskoj). Ako ima i starijih vežbača (30+) u takvom klubu ćeš se lepo osećati i imaćeš sa kim da treniraš i sparinguješ. Da me ne shvatiš pogrešno. Možeš ti, a i radićeš sa mlađima, ali ako su takmičari to su već mašine. Niko te neće povrediti i oštetiti ali si inferioran u odnosu na njih ali ćeš tako najbrže i učiti.

Koliko treba do crnog pojasa?
Nemam pojma koju cu bv. Ok za cudo ste rekli da je dosta tezak, sta mislite o ajkidu?
U džudou je otprilike ovako (bar kod nas)

Žuti se nosi godinu dana
Narandžasti godinu dana
Zeleni do dve godine
Plavi od dve do tri godine
Braon do sedam godina u zavisnosti da li se takmičiš i koliko si aktivan
Ali ugrubo oko 8-10 godina do crnog.

Džudo je tažak zbog svoje komleksnosti. Potrebna je baš velika kordinacija, ali onda možeš misliti kakv budeš posle nekog vremena. Drugo, Džudo je jedna od veština, najbogatija tehnikama, 48 osnovnih tehnika bacanja (nešto preko 60 sa varijacijama) + parter (poluge i gušenja) i onda sve to ide preko 100 tehnika. Generalno džudo spada u bazične sportove kao atletika i gimnastika, stim što je i BV/S. Nije slučajno što je u mogim zemljama (Francuska, Holandija, neke oblasit Nemačke, o Japanu je nepotrebno komentarisati) džudo uvršten u osnovno školsko obrazovanje. Čini mi se da su ga i hrvati skoro uključili o školski program.

A koju ćeš? Prvo vidi šta tebi više ogovara? Hvatačke ili udaračke? Ako su hvatačke ja ti predlažem baš džudo, jer od prvog dana/treninga isprobavaš naučeno na nekom ko ne želi da bude savladan (a i sam zna džudo). Ovo je meni i jedina zamerka za Aikido jer realnu primenljivost jako teško možeš da uvežbavaš, Aikido je odlična veština i nećeš ni sa njom pogrešiti. Ima u SU "Spartak SU" i mislimda su OK jer ih viđam po takmičenjima i imaju dobre rezultate, ali ne znam koje grupe imaju. Nazovi pa vidi.
Udaračke, Boks ili Kick boks
Šta god odlučiš budi spreman da treniraš malo duže, u principu BV se treniraju ceo život

Poslednja izmena:
U danasnje vreme oko 10 godina ti treba do crnog.
Ranije je trebalo mnogo vise,kad je Judo bio ozbiljniji i ne ovako osakacen,da su pola stvari izbacili.

Bas ono sto kaze Ursus,Judo znas ili ne znas.

U danasnje vreme oko 10 godina ti treba do crnog.
Ranije je trebalo mnogo vise,kad je Judo bio ozbiljniji i ne ovako osakacen,da su pola stvari izbacili.

Bas ono sto kaze Ursus,Judo znas ili ne znas.
Dobro, ima i ovako dosta, a mnogo manje povreda. Ipak se radi o imidžu olimpijskog sporta. I dalje su te tehnike tu, samo su zabranjene na takmičenjima. Sa njima bi tek bila ludnica od količine.
Zabranjene tehnike, a koje postoje u sistematizaciji džudo tehnika su:
Tehnike udaraca

Poslednja izmena:
U džudou je otprilike ovako (bar kod nas)

Žuti se nosi godinu dana
Narandžasti godinu dana
Zeleni do dve godine
Plavi od dve do tri godine
Braon do sedam godina u zavisnosti da li se takmičiš i koliko si aktivan
Ali ugrubo oko 8-10 godina do crnog.

Džudo je tažak zbog svoje komleksnosti. Potrebna je baš velika kordinacija, ali onda možeš misliti kakv budeš posle nekog vremena. Drugo, Džudo je jedna od veština, najbogatija tehnikama, 48 osnovnih tehnika bacanja (nešto preko 60 sa varijacijama) + parter (poluge i gušenja) i onda sve to ide preko 100 tehnika. Generalno džudo spada u bazične sportove kao atletika i gimnastika, stim što je i BV/S. Nije slučajno što je u mogim zemljama (Francuska, Holandija, neke oblasit Nemačke, o Japanu je nepotrebno komentarisati) džudo uvršten u osnovno školsko obrazovanje. Čini mi se da su ga i hrvati skoro uključili o školski program.

A koju ćeš? Prvo vidi šta tebi više ogovara? Hvatačke ili udaračke? Ako su hvatačke ja ti predlažem baš džudo, jer od prvog dana/treninga isprobavaš naučeno na nekom ko ne želi da bude savladan (a i sam zna džudo). Ovo je meni i jedina zamerka za Aikido jer realnu primenljivost jako teško možeš da uvežbavaš, Aikido je odlična veština i nećeš ni sa njom pogrešiti. Ima u SU "Spartak SU" i mislimda su OK jer ih viđam po takmičenjima i imaju dobre rezultate, ali ne znam koje grupe imaju. Nazovi pa vidi.
Udaračke, Boks ili Kick boks
Šta god odlučiš budi spreman da treniraš malo duže, u principu BV se treniraju ceo život

Kako da znam koja mi odgovara borilacka vestina? Samo jedna? Hteo bih dzudo sada kada ste rekli sta postoji sve.
Ali hocu sto vise da naucim.
Ne znam smotan sam ja mislim za udaracke b.v da bih ih trenirao, vise hvatacke, koja je razlika kakvi ljudi treniraju udaracke a kakvi hvatacke b.v?
Da preko fb sam ih nasao, spartak, kazu da su na pocetku sezone ili sta li ja znam cega.

Koliko treba do crnog pojasa?
Nemam pojma koju cu bv. Ok za cudo ste rekli da je dosta tezak, sta mislite o ajkidu?

A sto ce ti crni pojas ?
Na ulici te niko ne pita za pojas, nego da li umes da stanes u gard i blokiras protivnika.

- - - - - - - - - -

Kako da znam koja mi odgovara borilacka vestina? Samo jedna? Hteo bih dzudo sada kada ste rekli sta postoji sve.
Ali hocu sto vise da naucim.
Ne znam smotan sam ja mislim za udaracke b.v da bih ih trenirao, vise hvatacke, koja je razlika kakvi ljudi treniraju udaracke a kakvi hvatacke b.v?
Da preko fb sam ih nasao, spartak, kazu da su na pocetku sezone ili sta li ja znam cega.

Kako znas da si smotan, kada nisi nikad nista trenirao.
Najbolje je da odes na po jedan do dva treninga, na sve sto ima u tvom kraju, pa vidis sta ti vise lezi.
Ali u svakom slucaju, moras da znas i da udaris, i da blokiras, i da zadavis, i polugu da uradis, i nozni udarac uputis, i bacanje i padove obavezno, :)

A sto ce ti crni pojas ?
Na ulici te niko ne pita za pojas, nego da li umes da stanes u gard i blokiras protivnika.

- - - - - - - - - -

Kako znas da si smotan, kada nisi nikad nista trenirao.
Najbolje je da odes na po jedan do dva treninga, na sve sto ima u tvom kraju, pa vidis sta ti vise lezi.
Ali u svakom slucaju, moras da znas i da udaris, i da blokiras, i da zadavis, i polugu da uradis, i nozni udarac uputis, i bacanje i padove obavezno, :)

Eto tako, svaki covek zna da udara :-D. Ali ti verovatno mislis kao i ja u bv da udara :-)
E sto se toga tice to ne znam da udaram. Znam da zadavim valjda uhvatis ga za vrat haha i davis, salim se. Ne znam ni da zadavim, bar nisam nikog probao da zadavim, tako da ne znam. Sobzurom da ne znam da udaram tako ne znam ni da primam udarce, tako da sam gotov.hehe:-)

Idi na boks,relativno brzo se uci.
Ako ti legne ostani na njemu.
Za dzudo ce ti trebati godina i godina treniranja jer je to jedan od najtezih borilackih sportova.
Ne samo fizicki,vec jednostavno treba biti rodjen da bi trenirao to.

Back