Pocetak

maremilosevic

Početnik
Poruka
7
Pozdrav za sve na forumu,zeleo bih da pocenem sa programiranjem pa me zanima sta je potrebno jednom pocetniku da bi u narednom preiodu uz rad i trud ovladao za pocetak osnovama porgramiranja

potrebna je zelja i nista vise :P

ozbiljno ti kazem. ja sam poceo sa qbasic-om, bez ucitelja, bez knjige, bez tutorijala, bez help-a (help nije radio ne znam sto), bez ikakvih instrukcija. znaci to je bio neki PC 386, sa herkules grafickom karticom (znaci sve je bilo crno-belo, nema boja) i tastaturom na kojoj si morao dobro da ubodes tipku da bi bilo sta izaslo na ekran.

i sad se pitas kako sam mogao ista da naucim?

pa naucio sam itetako i to samo tako sto sam nagadjivao nazive i primenu naredba. nakon godinu dana sam imao gotov funkcionalni pong bez bug-ova.

e sad, ti ne moras da budes velikomucenik kao ja, ali poenta je da ti je za programiranje potrebna samo zelja i nista vise.

Pre svega velika zelja za tim, inteligencija...
Nabavi neki kompajler, u zavisnosti koji jezik zelis da ucis, nabavis dobru literaturu i onda pocnes sa ucenjem, i posle svake oblasti da rezimiras sve i raspravis sa sobom da li si to naucio, ako nisi bolje se vrati na tu oblast i savladaj je jer se sve kasnije uglavnom nadovezuje. Za ucenje nekog programskog jezika i njegovo savladavanje potrebno je 2-3 godine truda i ucenja, ali zapravo ukoliko zaista to zelis onda ti to nece predstavljati problem... ;)

Da, mislim na savladavanje sintakse i dizajna, i razumevanje sustine nekog problema...

Sve je do zelje i vezbe.

Ostalo ce lako u rok od 2-3 godine moze da nauci samo glatko neke od C jezika a onda polako i teze jezike.

Mogao bi prvo da pocne sa...VISUAL BASIC...posto je on po meni najlaksi. ;) ;) :ok: :super: :super:

da, na to sam mislio - 2-3 godine je makice mnogo za sintaksu i dizajn.

sto se tice literature, guglaj :mrgreen: literatura je najmanje bitna :lol: a i dobro je da se naviknes na gugl, jer ce ti on uvek biti od koristi u buducnosti :mrgreen:

da, na to sam mislio - 2-3 godine je makice mnogo za sintaksu i dizajn.

sto se tice literature, guglaj :mrgreen: literatura je najmanje bitna :lol: a i dobro je da se naviknes na gugl, jer ce ti on uvek biti od koristi u buducnosti :mrgreen:

Hmm pa ako oces da savrseno znas u bukvalnom smislu te reci trebace ti 2-3 godine, da mozes da savladas...TESKE...probleme koji te ocekuju u daljem radu i napredovanju.

Ali jos stojim iza svojih reci jer znam sam po sebi, svi smo skoro samouki. Ja sam samouk sto se tice basic-a ali za C# imam kurs a i poceo sam ga pa sam kursom nastavio da ga...UNAPREDJUJEM... :) ;) ;)

savrseno znanje u bukvalnom smislu te reci ne postoji. :P problemi kojim se programiranje bavi se beskonacni.

ali da zna sintaksu, tipove podataka i pisanje prostijih algoritama kao i OOP i najosnovnije dizajn paterne, za to mu ne treba mnogo vremena.

sve to je najbolje nauciti resavanjem konkretnih problema. znaci, praksa.

Da ne bi bilo zablude kreni od osnove osnova -.-' i ne mozes da pogresis. Naravno za pocetak mozes Visual Basic , Pascal, a kasnije delphi ili c++ zavisno od zahteva programa.

Back