Početak: UK uvodi kvote za radnike iz Bugarske/Rumunije

Е заболе и Бугаре и Румуне за Велику Британију. Ближа њима Србија па долазе сваке године да беру малине за 10 јура дневно. Десет јура је, бре, појам у Бугарској. А и нас баш брига, замислите наслов у новинама: "Грађани Европске уније надниче у Србији за десет евра". ;)

jomini:
A ne, pustiće 10 miliona Bugara da nagrnu u njihovu zemlju??? Normalno da će tražiti određene profile radnika, odnosno ljude vezane za neku struku...

A što bi 10 miliona Bugara i Rumuna išlo u zapadnu Evropu?
Zar mene ovde nisu neki ubeđivali danima kako su Bugari, Rumuni, Poljaci, Česi, Slovaci... svetlosnim godinama ispred nas...
Mislim, ako jesu, što bi išli u EU da peru sudove i čiste kante za đubre?
I zar me nisu ovde ubeđivali kako u EU nema građana prvog, drugog i trećeg reda???

DraGo70:
A što bi 10 miliona Bugara i Rumuna išlo u zapadnu Evropu?
Zar mene ovde nisu neki ubeđivali danima kako su Bugari, Rumuni, Poljaci, Česi, Slovaci... svetlosnim godinama ispred nas...
pa nece ni otici. kao sto nije bilo ni invazije poljaka i ceha. bugara i rumuna ce biti podosta, ali oni nisu svetslosnim godiama ispred nas. to si rekao sad cisto malo da pojachas utisak. niko nije rekao svetlosnim godinama. ali da su ispred, jesu
DraGo70:
Mislim, ako jesu, što bi išli u EU da peru sudove i čiste kante za đubre?
I zar me nisu ovde ubeđivali kako u EU nema građana prvog, drugog i trećeg reda???
ljudi idu tamo gde su vece plate. plate ce u nemackoj i britaniji josh dugo dugo.. biti vece nego u bugarskoj i rumuniji. tako funkcionishe kapiralizam.tako funkcionishu ljudi
-nema gradjana prvog,drugog..reda za drzavljane clanice u odnosu na uniju i prava koja im ona garantuje.kao ni drzava drugog reda,izuzev hijerarhije koja mora da postoji izmedju vecih i manjih (inace bi to takodje bila nepravda). prepreka ima u odnosu na trziste rada u britaniji ili danskoj koje po ugovoru mogu da ga stite u odredjenom roku. sto je potuno normalno i jasno

Добар пример да нам прикључење ЕУ није потребно.Али неће нас,вероватно,ни питати,већ угурати на силу...

Бугари и Румуни би могли да ставе забрану Британским привредницима(из одређених грана привреде,како би заштитили оно што ради у својој земљи) да шире своја империјалистичка дупета.Међутим,наравно,Румуни и Бугари(као и већина новопечене источне ЕУ бораније) нису равноправни у тој Унији,па тако нису у могућности да уведу неки пропис попут овога.Јер им то не би било одобрено од ЕУ...Могу мислити шта би им се десило да тако нешто учине.Вероватно би Енглеска предњачила у повицима да те две земље немају демократске владе и настојали би да их шутну те доведу неког по својој мери(по "српском" принципу).

~Petar~:
pa nece ni otici. kao sto nije bilo ni invazije poljaka i ceha. bugara i rumuna ce biti podosta, ali oni nisu svetslosnim godiama ispred nas. to si rekao sad cisto malo da pojachas utisak. niko nije rekao svetlosnim godinama. ali da su ispred, jesu

Pa i ti koji su pisali o tome kako je divno i napredno u Rumuniji i Bugarskoj su isto preuveličavali stvari kako bi pojačali utisak.
I po čemu su to ispred nas osim što je političkom odlukom dogovoreno da uđu u EU pre nas iako nisu ispunili ni 50% uslova koji su im bili postavljeni.
Tebi je samo lakše dobijanje šengenske vize dokaz da su ispred nas...
Pa što onda nadniče po istočnoj Srbiji, a ne mi kod njih???

~Petar~:
ljudi idu tamo gde su vece plate. plate ce u nemackoj i britaniji josh dugo dugo.. biti vece nego u bugarskoj i rumuniji. tako funkcionishe kapiralizam.tako funkcionishu ljudi
-nema gradjana prvog,drugog..reda za drzavljane clanice u odnosu na uniju i prava koja im ona garantuje.kao ni drzava drugog reda,izuzev hijerarhije koja mora da postoji izmedju vecih i manjih (inace bi to takodje bila nepravda). prepreka ima u odnosu na trziste rada u britaniji ili danskoj koje po ugovoru mogu da ga stite u odredjenom roku. sto je potuno normalno i jasno

Upitaj se ti da li je bolje imati platu od 300 evra tamo gde je standard sličan našem ili platu od 750 evra tamo gde je standard 5 puta veći od našeg i gde je sve skuplje najmanje 5 puta.
Nekidan je bilo na TV-u kako štrajkuju neki radnici u nemačkoj livnici zato što je gazda odlučio da im satnica bude 3,5 €. Ako je prosečna mesečna satnica oko 180 časova, to je znači 630 evra. Pa upitaj se zašto su štrajkovali. Verovatno zato što se sa 650 evra u Nemačkoj ne može ništa. Tamo bez plate od najmanje 1500 evra spadaš maltene u socijalne slučajeve. Ali zato zamisli kako živi onaj ko u Srbiji, Bugarskoj ili Rumuniji ima duplo manje - recimo 750 evra. Sumnjam da se žali...
A što se tiče građana prvog, drugog i trećeg reda, to je samo tvoje mišljenje. Ja sam već postavio tekst o tome na ovom forumu, ali me mrzi da ga tražim i u njemu se govori o tome kako su najomraženiji u EU (prema nedavno sprovedenoj anketi) upravo Poljaci jer svojim pristajanjem na manje plate obaraju cenu rada u EU i time ugrožavaju radnike iz tih zemalja.
I kako to nema građana drugog i trećeg reda ako npr. Holanđani nemaju isto ograničenje za boravak u Nemačkoj kakvo imaju Rumuni.
Čoveče čitaš li ti šta pišeš.
Pa u Srbiji se manjine bune ako ih popreko pogledaš, a zamisli sada da ograničiš Mađaru iz Vojvodine boravak u Beogradu na tri meseca, ali zato Slovak iz Vojvodine može da dođe i ostane u Beogradu koliko hoće??? 8)
Što volim kada su ovi "proevropski" Srbi ovako "objektivni"...

DraGo70:
Upitaj se ti da li je bolje imati platu od 300 evra tamo gde je standard sličan našem ili platu od 750 evra tamo gde je standard 5 puta veći od našeg i gde je sve skuplje najmanje 5 puta.
Nekidan je bilo na TV-u kako štrajkuju neki radnici u nemačkoj livnici zato što je gazda odlučio da im satnica bude 3,5 €. Ako je prosečna mesečna satnica oko 180 časova, to je znači 630 evra. Pa upitaj se zašto su štrajkovali. Verovatno zato što se sa 650 evra u Nemačkoj ne može ništa. Tamo bez plate od najmanje 1500 evra spadaš maltene u socijalne slučajeve. Ali zato zamisli kako živi onaj ko u Srbiji, Bugarskoj ili Rumuniji ima duplo manje - recimo 750 evra. Sumnjam da se žali...
ne znam tacno na sta mislish, i gde, ali recimo u ceskoj(a znam sve do prosle godine), cene su bile kao nashe. jel znash da u jednoj austriji je odeca jeftinija nego ovde, ogroman deo hrane iste cene?...radnici u nemackoj livnici?!...choveche...ti zbog toga mislish da nemci nemaju vishi standard, sta li??aaa.....pa pogledaj koliko ljudi kod nas ne prima nikakvu platu ili platu od 6000 dinara, ako smo vec kod presedana.
molim te,dok ne odesh malo u nemacku ili austriju, nemoj da donosish prerane zaklucke iz novina i livnica

DraGo70:
A što se tiče građana prvog, drugog i trećeg reda, to je samo tvoje mišljenje. Ja sam već postavio tekst o tome na ovom forumu, ali me mrzi da ga tražim i u njemu se govori o tome kako su najomraženiji u EU (prema nedavno sprovedenoj anketi) upravo Poljaci jer svojim pristajanjem na manje plate obaraju cenu rada u EU i time ugrožavaju radnike iz tih zemalja.
kakve vesze ima da li su omrazeniji? prichamo o realnim stvarima, ne o emocijama francuskoj radnika prema poljskoj konkurenciji

DraGo70:
I kako to nema građana drugog i trećeg reda ako npr. Holanđani nemaju isto ograničenje za boravak u Nemačkoj kakvo imaju Rumuni.
Čoveče čitaš li ti šta pišeš.
Pa u Srbiji se manjine bune ako ih popreko pogledaš, a zamisli sada da ograničiš Mađaru iz Vojvodine boravak u Beogradu na tri meseca, ali zato Slovak iz Vojvodine može da dođe i ostane u Beogradu koliko hoće??? 8)
Što volim kada su ovi "proevropski" Srbi ovako "objektivni"...
ne znam koliko puta je potrebno da se stvari napishu, al ajde....holandjani su vec pola veka u zajednici. bugari i rumuni sad ulaze. kad se ona proshiruje, potrebno je da se prilagodjava i sama zajednica i zemlje koje ulaze. zato se propisuju ROKOVI sa ogranichenjima, koja posle isteka roka padaju. recimo,za 10 godina, rumuni ce moci slobodono da rade koliko hoce. tako da si omashio u poredjenju. zaista,citaj sta pishesh.8)
sledece poredjenje o madjaru i slovaku u beogradu je josh ludje.:?
poredish gradjane u jednoj zemlji-srbiji, i gradjane drzava koje ulaze u uniju, gde su i ta ogranichenja koja postoje, (i opet nek se ponovi,izgleda da je potrebno) privremenog karaktera.
...sto volim kad dssovski srbi istripuju kako su objektivni...redovna pojava kod nekih od njih...
bolje da si se raspitao o ogranichenjima i jedinstvenom trziostu ez,i kako to funkcionishe..nego sto zalepish prilicno dosadnu etiketu..."evropski" srbi,yebitachni sarkazam :roll:

~Petar~:
ne znam tacno na sta mislish, i gde, ali recimo u ceskoj(a znam sve do prosle godine), cene su bile kao nashe. jel znash da u jednoj austriji je odeca jeftinija nego ovde, ogroman deo hrane iste cene?...radnici u nemackoj livnici?!...choveche...ti zbog toga mislish da nemci nemaju vishi standard, sta li??aaa.....pa pogledaj koliko ljudi kod nas ne prima nikakvu platu ili platu od 6000 dinara, ako smo vec kod presedana.
molim te,dok ne odesh malo u nemacku ili austriju, nemoj da donosish prerane zaklucke iz novina i livnica
******, al' ti čitaš... Ne po Vuku "čitaj kako je napisano" nego po Petrovom "čitaj kako Petar misli da piše"...
Ko je govorio da je standard veći u Srbiji nego u Austriji ili Nemačkoj? Nemoj da izmišljaš.
Kada sam ja govorio da nije veći standard u EU nego u Srbiji.
Ama čoveče, ako hoćeš da diskutujemo, nemoj da izmišljaš.
Osim toga, kolike su cene bioskopa, stana, vode, struje, prevoza, ručka ili večere u restoranu...
Čuj cena odeće u Austriji manja nego kod nas... ma zamisli... ja čuo i da su banane jeftinije u Kolumbiji nego u Srbiji. Jel' to znači da se u Kolumbiji bolje živi??? :roll:

~Petar~:
kakve vesze ima da li su omrazeniji? prichamo o realnim stvarima, ne o emocijama francuskoj radnika prema poljskoj konkurenciji

http://www.blic.co.yu/

Zemlje EU imaće različita pravila za radnike iz novih članica
Umesto viza kazne

Rumunima i Bugarima koji budu uhvaćeni da ilegalno rade u Velikoj Britaniji posle 1. januara 2007. godine, kada ove zemlje uđu u EU, preti kazna od 1.000 funti (oko 1.500 evra).

Vlada u Londonu je donela odluku da na godišnjem nivou otvori vrata za ukupno 1.800 radnika iz Rumunije i Bugarske u deficitarnim zanimanjima i 20.000 radnih mesta za nestručne radnike (u sektorima poljoprivrede i prerade hrane).

Nepopularne restriktivne mere prema državljanima zemalja novih članica EU uvedene su zbog straha od novog talasa imigranata. Stanovnicima dve nove članice EU vize neće biti potrebne, pa će moći nesmetano da dolaze i ako žele rade na crno, a vlada je priznala da će policija imati velikih problema sa ilegalcima i neće moći da ih deportuje. Sa najmanje 5.000 funti biće kažnjavani poslodavci koji budu zapošljavali Rumune i Bugare bez radne dozvole.

Sada će Švedska ostati jedina iz 15-članog briselskog kruga koja će dozvoliti slobodan ulazak radne snage iz novih članica EU.

Uprkos oštrim merama, britanska vlada očekuje da će iz Rumunije i Bugarske samo u prvoj godini doputovati više od 30.000 imigranata. Veliki deo će pokrenuti privatne biznise, a deo će otpasti na studente koji će moći da rade pola radnog vremena. U Sofiji i Bukureštu poslednjih dana nema velikih redova ispred britanske ambasade. Jedan od onih koji je čekao u redu je 36-godišnji stanovnik Bukurešta muzičar Radu Kristin. Obukao je najbolje odelo i pozajmio kravatu od brata:

„Tražiću turističku vizu, iako želim da idem da radim u Britaniji. Odrastao sam u sirotištu i planiram da sa kolegama zaradim novac. Sviraćemo na ulici jer nam neće dati da zabavljamo putnike u metrou. Razumem se i u kompjutere, pa ću pokušati i tu da nađem posao. Želim da živim u Britaniji i nikada se neću vratiti u Rumuniju“.

Ispred ambasade u Sofiji juče je red čekao Krum Ivanov (43), inženjer koji će u Britaniji moći da radi samo kao radnik obezbeđenja. On podnosi zahtev za radnu dozvolu:

„Prljavi Evropljani. Ne priznaju naše diplome i kvalifikacije. Ni mi ne bi trebalo da priznamo njihove“, ogorčen je Ivanov.

Da za Rumune i Bugare nije sve tako crno pokazuje primer Poljske koja je, iako suočena sa velikom nezaposlenošću, rešila da otvori svoje tržište rada.

„Ne plašimo se poplave radnika iz tih zemalja. Želimo da damo primer ostalim zemljama Unije“, rekao je zamenik poljskog ministra rada Kažimjež Kuberski.

A. Petrović

Ovo ti je ujedno odgovor i na sledeću tezu...

~Petar~:
ne znam koliko puta je potrebno da se stvari napishu, al ajde....holandjani su vec pola veka u zajednici. bugari i rumuni sad ulaze. kad se ona proshiruje, potrebno je da se prilagodjava i sama zajednica i zemlje koje ulaze. zato se propisuju ROKOVI sa ogranichenjima, koja posle isteka roka padaju. recimo,za 10 godina, rumuni ce moci slobodono da rade koliko hoce. tako da si omashio u poredjenju. zaista,citaj sta pishesh.8)
sledece poredjenje o madjaru i slovaku u beogradu je josh ludje.:?
poredish gradjane u jednoj zemlji-srbiji, i gradjane drzava koje ulaze u uniju, gde su i ta ogranichenja koja postoje, (i opet nek se ponovi,izgleda da je potrebno) privremenog karaktera.
...sto volim kad dssovski srbi istripuju kako su objektivni...redovna pojava kod nekih od njih...
bolje da si se raspitao o ogranichenjima i jedinstvenom trziostu ez,i kako to funkcionishe..nego sto zalepish prilicno dosadnu etiketu..."evropski" srbi,yebitachni sarkazam :roll:

P.S. Evropska Unija je planirana kao Unija ravopravnih zemalja, a ne kao Unija manje i više vrednih zemalja.
Usporedba sa Mađarom i Slovakom iz Pokrajine Vojvodine u centralnoj Srbiji je baš adekvatna onome o čemu sam pričao... nisam ja kriv ako je to tebi teško da ukapiraš. Samo ne znam kako si ukapirao da sam DSS-ovac, kada sam bar pet puta na ovom forumu napisao da ne volim ni Koštunicu ni njegovu stranku...
Toliko o moći zapažanja pojedinaca...

I da te citiram malo (sa ispravkama)... pametnice 8)
Bolje da si se raspitao o svemu u ez, i kako to funkcionishe.. nego sto zalepish prilicno dosadnu etiketu...dssovski srbi, yebitachni sarkazam :roll:

drago sine, sorry ali ne kapirash i ne znash. dosadno mi je da ti objasnjavam to oko ravnopravnih zemalja i manje vrednih... zasto postoje kvote i ogranicenja i koliko dugo ostaju. da se te stvari ukidaju, i da ce bugari posle tog roka moci da ostvarju ravnopravno sve 4 slobode jedinstvenog trzista. sto se tiche ilegalnog rada, ilegalnu imigraciju niko ne tolerishe, i za to postoji ugovor iz amsterdama gde su to najvishe reshili, i kasnije odluke sa samita. jer da bi ostvarivali sve slobode u svom okviru, moraju da povecaju bezbednost,pravila oko azila,imigracije,viza...da bi moglo normalno da funckcionishe slobodan protok radne snage,moraju da se uvedu restriktivna pravila za one koji tek ulaze u klub, a narochito za ostale zemlje
nastavi da prouchavash blic i nema zime za tebe.
ali izvuci malo bolje zakljucke od tog o neravnopranosti.
ne moram da se 'raspitam' o eu i nisam nikakva pametnica; samo govorim o stvarima kojima se bavim

~Petar~:
drago sine, sorry ali ne kapirash i ne znash. dosadno mi je da ti objasnjavam to oko ravnopravnih zemalja i manje vrednih... zasto postoje kvote i ogranicenja i koliko dugo ostaju. da se te stvari ukidaju, i da ce bugari posle tog roka moci da ostvarju ravnopravno sve 4 slobode jedinstvenog trzista. sto se tiche ilegalnog rada, ilegalnu imigraciju niko ne tolerishe, i za to postoji ugovor iz amsterdama gde su to najvishe reshili, i kasnije odluke sa samita. jer da bi ostvarivali sve slobode u svom okviru, moraju da povecaju bezbednost,pravila oko azila,imigracije,viza...da bi moglo normalno da funckcionishe slobodan protok radne snage,moraju da se uvedu restriktivna pravila za one koji tek ulaze u klub, a narochito za ostale zemlje
nastavi da prouchavash blic i nema zime za tebe.
ali izvuci malo bolje zakljucke od tog o neravnopranosti.
ne moram da se 'raspitam' o eu i nisam nikakva pametnica; samo govorim o stvarima kojima se bavim

Dobro "tata" kako ti kažeš...
Ako je za tebe logično da se nekome nameću ograničenja na par godina i tu onda govoriš o ravnopravnosti, neka ti bude.
U isto vreme zameraš kada se ovde pominje neki ekstremni radikal koji bi npr. ograničio prava crnaca ili Kineza u Srbiji kako ne bi bili ravnopravni sa Srbima...
Vidiš, za mene je pravda univerzalna kategorija, a za razliku od shvatanja koja prevladavaju kod simpatizera LDP-a (čini mi se da si i ti taj), a koja se zasnivaju na tezi da su Ameri jači od svih, pa je prema tome ispravno i prihvatljivo sve što oni kažu ili nametnu ostatku sveta...
Ili da skratim, ja za razliku od Vas Gospodo, nikada neću prihvatiti moto ili devizu: "Jači su, može im se, mi smo mali i treba da se poklopimo ušima"...
To važi i za pristrasni haški tribunal, i za sporazum o neizručivanju američkih građana, i za podjednaku osudu svih zločina u svetu, pa i onih koji su počinili Ameri ili Britanci, bez obzira da li su jači i da li su moćniji.
Ako ti kažeš da nešto ne razumem, neka ti bude. Nikada se neću ni potruditi da kao neki na ovom forumu (mišljenja bliskih tebi) opravdavaju američku intervenciju i Vijetnamu kao zaustavljanje širenja komunizma, a intervenciju SSSR-a u Afganistanu kao okupaciju...
Primera ima još dosta.
Što se tiče "Blica", baš me zanima koje izvore informacija ti koristiš osim CNN-a, BBC-a i B92 ???

Korner zastavica:
Nije to neki problem. Tako je slicno bilo i sa Hrvatima,a oni sada mogu,cini mi se do 3 meseca u UK,bez vize.
Ko yebe Engleze,dripce...yebo im pas mater...uzasno ih mrzim,koji su ih **** i zvali u EU,saboteri obicni.
Eto Bugarima i Rumunima ostatak Evrope!

nema ostatka

jedini OPEN DOOR su bili UK, irska i swedska
pa su irsku napunili poljaci i malo zaebali nemachke male i srednje privrednike koji su planirali da se sele na istok, a mnogi vec i jesu...

ma treba...

Ako je za tebe logično da se nekome nameću ograničenja na par godina i tu onda govoriš o ravnopravnosti, neka ti bude.

da,logicno je, narochito jer su privremena. ni eu ni njeno unutrasnje trziste nisu puki debatni klub,mesto sastanka da bi se caskalo...
da bi zadrzala efikasnost i razvoj, mora da se vodi rachuna o posledicama. ljudi generalno ne mogu slobodno da zive i rade pod istim uslovima kao drzavljani neke zemlje gde god im padne na pamet,bez ogranichenja. u eu mogu, samo na duzi rok. i to je vec pomak, s obzirom da to generalno ne moze, na drugim mestima

U isto vreme zameraš kada se ovde pominje neki ekstremni radikal koji bi npr. ograničio prava crnaca ili Kineza u Srbiji kako ne bi bili ravnopravni sa Srbima

naravno da kinezi ili crnci koji su stranci u srbiji ne mogu da imaju sva prava koje imaju drzavljani. ta oblast se posebno regulishe. ono sto u svakom sluchaju treba da ima crnac je pravo da ga ne isprozivaju zbog svoje rase.

kod simpatizera LDP-a (čini mi se da si i ti taj)

ne

Vidiš, za mene je pravda univerzalna kategorija
i za mene. gde vidish opet univerzalnu neprvdu u tome sto bash zilion bugara nece moci da dosheta u englesku da radi, u odredjenom roku?

opravdavaju američku intervenciju i Vijetnamu kao zaustavljanje širenja komunizma, a intervenciju SSSR-a u Afganistanu kao okupaciju...

obe intervencije posmatram kao ostvarivanje nekih strategija i interesa.
samo mislim da je obuzdavanje komunizma bolja stvar nego shirenje istog

Što se tiče "Blica", baš me zanima koje izvore informacija ti koristiš osim CNN-a, BBC-a i B92 ???

knjige

dr hirurg:
Занимљиво колега Петре. А које су то тржиште имали румуни и бугари или још боље, која ће тек да процветају? Какве то чувене производе имају да понуде размаженим европљанима? Од ’тице млеко?
Hahaa! Bugari ce uzdrmati francusku kozmeticku industriju sa bugarskom ruzom.Osecam da ce biti redovi ispred parfimerija. :lol:

Back