IGRA CEKANJA...POCELA

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

naterasi

Buduća legenda
Poruka
28.796
Jarinju i Brnjaku
Ministarka za trgovinu i industriju u privremenoj kosovskoj vladi Mimoza Kusari-Ljilja izjavila je da će kosovski carinici i pogranična policija najverovatnije u petak ujutru preuzeti dužnost na prelazima Jarinje i Brnjak.

„Verovatno će to biti od sutra ujutro, u osam sati, a ne od ponoći", kazala je ona Tanjugu. Kusari-Ljilja je precizirala da će za komercijalnu robu Jarinje ostati do daljnjeg zatvoreno, mada će na njemu biti i carinici, a prelaz Brnjak biće otvoren samo za neakciznu robu. Nafta i naftni derivati, cigarete i sva druga akzicna roba biće upućivani na prelaz 3, kod Merdara, rekla je Kusari-Ljilja.
Samo na Merdaru, kako je istakla, postoje trenutno uslovi za ulazak akcizne robe. Kusari-Ljilja je naglasila da će na Jarinju, dok se ne stvore tehnički uslovi za carinjenje robe, biti obavljan samo nadzor prelaza.

Na Brnjaku će carinici imati iste nadležnosti i obaveze kao na prelazu sa Crnom Gorom. Oni će evidentirati robu koja ulazi na Kosovo i preuzimati dokumentaciju od uvoznika, odnosno vozača. Kusari-Ljilja je najavil da će već od sutra roba iz Beograda moći krene ka Kosovu.

Kosovo je, prema njenim rečima, prihvatilo međunarodni sporazum, i namerava da ga implementira, rekla je ona dodajući da se nada da će slobodu kretanja robe i ljudi poštovati i srpske vlasti.

http://www.prva.rs/sr/vesti/politik...d+petka+ujutro+na+Jarinju+i+Brnjaku.html.html

ovo je konkretna tema, nemoj da je brisete jer je konkretna...
sta ce da se desi? sta nam sledi? sta cemo da uradimo povodom toga?

Kosovizacija Srbije nije način na koji se može pomoći kosovskim Srbima koji su taoci nemoći i nesposobnosti vlasti u ovoj zemlji, niti je to put kojim se može odgovoriti na fundamentalne probleme ljudi u našoj zemlji koji više nemaju snage za novu kosovsku agoniju nakon one sa kojom su bili suočeni polovinom devedesetih“, rekao je predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović i dodao da je neophodan momentalni zaokret u kosovskoj politici na koju su obavezni lideri ove zemlje.

Jovanović je rekao da se kosovska navodna spontana balvan revolucija neće završiti onako kako su se završile hrvatska i bosanska i da će kosovska kriza ovog puta mnogo više koštati samu Srbiju i zbog toga je sada neophodno jasno reći da Srbija želi da reši problem koji ima sa kosovskim Albancima na novim osnovama koje sugeriše Ahtisarijev dokument.

“Mislim da je očigledno da nikuda nećemo stići nastojenjem da sa glavom u pesku od danas do sutra trošimo vreme razmišljajući pre svega o političkim poenima koje ćemo dobiti ili izgubiti unutar same Srbije. Rešenje za kosovski problem je prvo reći istinu ovde, u samoj Srbiji, koja je vrlo dobro poznata svakom čoveku, drugo je pitanje da li se ona nama dopada ili ne. Moramo razmišljati o budućnosti ove zemlje, a način na koji vlast rešava kosovsko pitanje uništava i Srbe na Kosovu, ali uništava i nas koji u Srbiji živimo. To navodno spontano okupljanje naroda i balvan revolucija ne može da ima drugačiji epilog osim nacionalnog poraza što smo imali prilike da vidimo toliko puta u prošlosti“, rekao je Jovanović i dodao da nas u svetu više niko ne razume i da bez dijaloga sa Evropom i Amerikom Srbija nema nikakvu budućnost.

Lider LDP je istakao da predsednik republike i predsednik vlade treba da preuzmu odgovornost, da se obrate narodu i kažu istinu – činjenicu da oni nisu odgovorni za slom Srbije na Kosovu ali jesu odgovorni za budućnost i Srba na Kosovu i građana u Srbiji.

“Sada se definiše budućnost zemlje u 21.veku i to treba da bude urađeno na normalan način uz uvažavanje stvarnosti i pruzimanje odgovornosti kroz politiku istine i spremnosti da se sa ovim društvom konačno uradi ono što se mora uraditi kako bi mi postali zajednica normalnih ljudi. Previše je Srbija zatrovana lažima da bi danas neko u društvu mogao da traži podršku za taj politički preokret jer to je obaveza lidera. Mi smo spremni da preuzmemo svoj deo odgovornosti i nimalo ne likujem zbog toga što šest godina nakon reči koje sam u ovoj Skupštini izgovorio vidim da je svaka bila ispravana. Ahtisarijev dokument je osnova za rešavanje problema Srba i Albanaca na Kosovu i za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine. Taj dokument u potpunosti otvara mogućnost normalnog razvoja srpske zajednice na Kosovu, zajedničkog života sa kosovskim Albancima i nadam se stvaranja one stvarnosti na Kosovu u kojoj ćemo moći da vidimo građane koji žive zajedno jedni sa drugima na isti način na koji žive u ujedinjenoj Evropi koja je napravljena na istini o razarajućim ratovima koji zamalo nisu uništili čitav svet u 20 veku. Ako mogu Nemci i Francuzi onda mogu i Srbi i Albanci“, rekao je Jovanović.

Jovanović je istakao da ne treba da postoji nikakvo razumevanje za politiku koja sada pod pritiskom isteruje narod na severu Kosova na barikade na kojima oni ne mogu da nađu svoju sreću

“Ja nisam taj koji treba da tumači poteze Hašima Tačija niti na njega mogu na bilo koji način da utičem ali je Srbija sebe dovela u poziciju da nikad veću istinu Hašim Tači nije rekao nego juče kada je konstatovao da se Beograd na Kosovu ni za šta više ne pita. To je cena pogrešne orijentacije Miloševića, to je cena Koštuničinog insistiranja kontinuitetu u Miloševićevom načinu vođenja politike prema Kosovu i to je cena Tadićeve zablude da će izgubiti predsedničke izbore naredne godine ukoliko preseče taj Gordijev čvor”, kazao je lider LDP i dodao da je nama potrebno političko otrežnjenje jer je Kosovo šansa za Srbiju, tržište i prostor gde treba da pokažemo drugo i normalno lice ove zemlje.

“Vrednosti koje mi na Kosovu branimo više negde ne postojei to je ono što je poražavajuće i taj politički kukavičluk i licemerjei u kojoj mi Srbiji živimo u Srbiji. Ako danas Srbi sede u Vladi sa HDZ – om u Hrvatskoj mogu sutra da sede u Vladi sa kosovskim Albancima u Prištini i ne mislim da smo mi generacija koja treba da plaća cenu mitova iz kosovske bitke ili smo mi ti koji treba da dokazuju ljubav prema zemlji tako što ćemo opet negde preko Prokletija. Mislim da smo dužni da se ponašamo onako kako se Srbija najmanje u svojoj prošlosti i istoriji ponašala - normalno i pametno. Ako mogu Srbi južno od Ibra da žive mogu i oni koji žive severno, a ako srbija treba nešto da uradi treba da dovede sebe u red i jedini način da to uradi je da se prpomeni. Tada će biti prihvatljiva i za sve druge. Sve ono što se dešava na Kosovu, način na koji se mi odnosimo prema tom problemu u svakom sekundu demantuje evropsku orijentaciju naše zemlje i to je činjenica“, rekao je Jovanović i zaključio da ne možemo očekivati od drugih da žive sa glavom u pesku zbog toga što mi nismo spremni da izvučemo tu glavu iz rupe i pogledamo kakvu smo Srbiju stvorili i šta je takva Srbija uradila sebi i drugima.

cj

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back