PMF u Novom Sadu-Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo

QuietBrother

Zainteresovan član
Poruka
117
Video sam par tema vezana za ovaj fakultet ali nisam nasao nigde koji tacno predmeti se polazu na prijemnom i iz kojih knjiga treba da se uci za fakultet? Posto sam video da negde treba likovno negde ne.... Ja sam 4 godina srednje skole i interesuje me sta treba da spremam za prijemni (i koje knjige da kupim) i ako neko zna nesto vezano za sam fax. turizam i hotelijerstvo ne planiram za geografiju da se spremam (tu znam da samo treba geos da se polaze xd)
Hvala unapred pozzz:ok:

Mogu da ti kazem utiske, ali ne studiram geografiju. Pa ovako: faks nije toliko los, malcice je neorganizovan, mozda malo vise, tipa odes na predavanje, a oni te ispale, i to se desavalo bas cesto od oktobra. Faks nije toliko tezak, mada jeste obimno ako ne ucis na vreme, pa sve ostavis za poslednju nedelju, ali ni to nije toliko strasno. Kad su profesori u pitanju, ima ih raznih, ali su u principu ok. Imas kolokvijume, sto je velika prednost, jer se oslobadjas dela gradiva, mada imas i neke kolokvijume koji nisu oslobadjajuci, pa sve ucis za januar.
Sta znam, pitaj sta te konkretno zanima. :)

Mogu da ti kazem utiske, ali ne studiram geografiju. Pa ovako: faks nije toliko los, malcice je neorganizovan, mozda malo vise, tipa odes na predavanje, a oni te ispale, i to se desavalo bas cesto od oktobra. Faks nije toliko tezak, mada jeste obimno ako ne ucis na vreme, pa sve ostavis za poslednju nedelju, ali ni to nije toliko strasno. Kad su profesori u pitanju, ima ih raznih, ali su u principu ok. Imas kolokvijume, sto je velika prednost, jer se oslobadjas dela gradiva, mada imas i neke kolokvijume koji nisu oslobadjajuci, pa sve ucis za januar.
Sta znam, pitaj sta te konkretno zanima. :)

Mene trenutno najvise zanima prijemni, posto sam video treba iz 3 knjige da se sprema a nema nikakva pitanja, da li mogu da vidim negde otprilike kakva pitanja daju za prijemni..:/ Kakve su prakse, da li su samo u Novom Sadu ili ima i van? Da li se knjige dobijaju besplatno ili moraju da se kupuju?
Pa to je to za sada ne znam šta još da pitam :D. I jos nesto da li , posto je nas drugi najbolje rangiran fakultet u svetu, se priznaje diploma u inostransvu (da li znaci nesto za zaposljavanje posle zavrsetka) i da li moze da se ide na postdiplomske recimo u Nemacku?

Pozz:)

Mene trenutno najvise zanima prijemni, posto sam video treba iz 3 knjige da se sprema a nema nikakva pitanja, da li mogu da vidim negde otprilike kakva pitanja daju za prijemni..:/ Kakve su prakse, da li su samo u Novom Sadu ili ima i van? Da li se knjige dobijaju besplatno ili moraju da se kupuju?
Pa to je to za sada ne znam šta još da pitam :D. I jos nesto da li , posto je nas drugi najbolje rangiran fakultet u svetu, se priznaje diploma u inostransvu (da li znaci nesto za zaposljavanje posle zavrsetka) i da li moze da se ide na postdiplomske recimo u Nemacku?

Pozz:)

Prijemni spremas iz te tri knjige, a pitanja ne postoje, bukvlano moze sve da zapadne. Meni prijemni nije bio toliko tezak, ali pitanja i nisu bas naivna, vec moras temeljno da spremis prijemni. Postoje prakse i van nase zemlje, ali to su ti letnje prakse, radis 2-3 meseca u nekom hotelu, bilo za recepcijom ili kao konobar, sve zavisi od smera. Najcesce vode u Grcku. E, knjige svakako ne dobijas besplatno, vec kupujes, ali je dobro to sto neke knjige mozes da kopiras, ali neke moras da kupis. Sto se priznavanja diplome tice, ne mogu da ti odgovorim, jer nisam sigurna, ali trebalo bi da priznaju u inostranstvu, ali uzmi to sa veelikom rezervom. :)
I sto se tice odlaska u Nemacku, ne znam, trebalo bi da moze, ako imaju saradnju sa njima. Pitaj slobodno ako te jos nesto zanima. Poz :)

ja bih postavio par pitanja ! :)

1. gde mogu nabaviti knjige iz kojih se sprema prijemni ... i sta se sprema,koji predmeti, za gorenavedeni smer ( departman) ?
2. u ovom smeru pretezno se uci geografija , jel tako ?
3. gde se npr zaposljavaju ljudi kada zavrse ovaj smer ?
4. bacen je akcenat i na jezike , tako ? :)
5. koliko trreba otprilike bodova da se upadne da ovaj smer ?

ja bih postavio par pitanja ! :)

1. gde mogu nabaviti knjige iz kojih se sprema prijemni ... i sta se sprema,koji predmeti, za gorenavedeni smer ( departman) ?
2. u ovom smeru pretezno se uci geografija , jel tako ?
3. gde se npr zaposljavaju ljudi kada zavrse ovaj smer ?
4. bacen je akcenat i na jezike , tako ? :)
5. koliko trreba otprilike bodova da se upadne da ovaj smer ?
1.Ili od nekih koji idu u srednju turisticku skolu ili ih mozes kupiti u knjizari.
2.Ako mislis na turizam, onda i ne bas. Ja sam prva godina i u ovom semestru sam imala samo jedan predmet da je bio geografija. Imas dosta ekonomskih predmeta, pa i nekih bezveznih, ali dobro, valjda ce posle biti nesto i o turizmu. :)
3.Haha, nigde. :D Salim se, sve zavisi od toga koliko srece imas, posto svi znamo kakva je situacija u Srbiji. Agencije, hoteli, razna turisticka udruzenja, organizacije....
4.Maaaaaa, imas engleski jezik, a od trece godine dobijas i nemacki. Nije toliko tesko, uglavnom traze neke elementarne stvari, bar je meni tako. :)
5.Treba dosta. Ne secam se koliko je ove godine trebalo za budzet, ali ti sve zavisi od konkurencije. Mozda ti i 95 bodova bude malo, a mozda i sa 85 budes prvi na listi, dakle sve zavisi od konkurencije. Ali da se ne lazemo, konkurencija je baaaas jaka. :)

Slobodno pitaj ako te jos nesto zanima. :)

Ja ne verujem bukvalno, sta je ovo, nigde na sajtu ne pise iz kojih se knjiga sprema prijemni, zvao fax kaze zena da informator izlazi tek u maju, nista mi dalje nije rekla, kaze knjige su napisane na sajtu, a nisu.. Strasno, bukvalno ne mogu da dobijem informacije nikakve, **** m ti i fakultet i sve, ako neko zna neka mi kaze, zanime me smer geografija.Edit: Nasao sam na infostudu nekako iz kojih knjiga se uci..-.-

Poslednja izmena:
Mrki, izgleda da na sajtu nisi umeo da se snadjes i pronadjes potrebnu literaturu za prijemni. :) Evo, kopirala sam, tako da mozes da pogledas sta ti treba. Ako te nesto zanima, slobodno pitaj, pomoci cu ti ukoliko mogu. :)

Udžbenička literatura za polaganje prijemnog ispita za školsku 2012/13. godinu

Osnovne akademske studije:

Geograf i Diplomirani profesor dvopredmetnih studija (moduli: biologija-geografija, geografija-informatika)
Ljiljana Gavrilović, Dušan Gavrilović: Geografija za I razred gimnazije, Zavod za udžbenike, Beograd, 2009.
Vladimir Đurić: Geografija za II razred gimnazije, Zavod za udžbenike, Beograd, 2010. (izdanje 2007).
Mirko Grčić, Stevan Stanković, Ljiljana Gavrilović, Svetlana Radovanović, Milomir Stepić, Snežana Đurčić: Geografija za III razred gimnazije, Zavod za udžbenike, Beograd, 2008.
Osnovne akademske studije

Menadžer – svi moduli
Vladimir Đurić: Geografija za II razred gimnazije, Zavod za udžbenike, Beograd, 2007.
Stevan M. Stanković: Turistička geografija za IV razred ugostiteljsko-turističke škole, Zavod za udžbenike, Beograd, 2008.
Krunoslav Čačić: Ekonomika turizma, za IV razred ugostiteljsko-turističke škole, Zavod za udžbenike, Beograd, 2010 (izdanje 2007).

Da li bi neko mogao da mi objasni koja je procedura za prelazak na jednog fakulteta na drugi? Moja devojka je treca godina na Geografskom Fakultetu u Beogradu i htela bi da se prebaci na PMF na Departman za Geografiju, turizam i hotelijerstvo, pa me zato zanima. Raspitao sam se na studentskoj sluzbi, ali oni su dosta bili skrti sto se tice informacija. Pa bih zamolio da mi neko odgovori, posto bi mi jako znacilo da saznam sve potrebne informacije sto pre. Hvala unapred :D

Posto i ja nameravam sledece godine da se upisem,raspitao sam se oko prijemnog,polaze se geografija za drugi razred gimnazije,ekonomika turizma za 4 razred turisticko ugostiteljske i turisticka geografija za 4 razred turisticko-ugostiteljske skole.Znam par ljudi koji su to zavrsili,svi su zaposleni,jedan vodi hotel,jedan je otisao na brod a treci radi u jednom prestiznom hotelu,i prema onome sto su rekli,jedan kaze da nije tesko,drugi proklinje faks,u sustini,zanimljive reci o profesorima kruze,a i izjave(nek jedu gowna,kurwe,isisace mi se krvi... i ostalo :lol: ).Ali deluje mi kao lep smer,odlucio sam i ja da studiram. :)
I ima tema dole :rumenko:

Da li bi neko mogao da mi objasni koja je procedura za prelazak na jednog fakulteta na drugi? Moja devojka je treca godina na Geografskom Fakultetu u Beogradu i htela bi da se prebaci na PMF na Departman za Geografiju, turizam i hotelijerstvo, pa me zato zanima. Raspitao sam se na studentskoj sluzbi, ali oni su dosta bili skrti sto se tice informacija. Pa bih zamolio da mi neko odgovori, posto bi mi jako znacilo da saznam sve potrebne informacije sto pre. Hvala unapred :D

I ja imam isti problem, u studentskoj nema sansi da dobijes neki konkretan podatak, cekas da se skupi komisija a to traje

I ja bih bio veoma zahvalan ako neko zna koja je procedura za prebacivanje na PMF Novi Sad, na DGTH?? Sta je potrebno da bi se dobio smestaj u domu?:D

Ako prelazis sa jednog faksa na drugi,tj PMF, nemas apsolutno nikakve privilegije, ni dom, ni budzet, nista... tako su meni rekli,s obzirom da i ja zelim da se prebacim kod njih, na modul Turizam

Back